Actualitate Economie

”Învaţă împreună cu mine”. Creţu: Să integrăm populaţia de etnie romă prin educarea copiilor

Primăria Bistriţa şi Şcoala Gimnazială nr. 7 derulează proiectul ”Învaţă împreună cu mine”, finanţat din granturi norvegiene, care se adresează copiilor aflaţi în situaţie de risc social, în special celor de etnie romă, din Viişoara şi Sărata. Ovidiu Creţu: ”Este sarcina noastră să integrăm etnia romă”.

”Acest proiect se adresează copiilor cu condiţii dificile, în special minorităţii rome. Singura şansă a noastră, a tuturor, este educaţia şi pentru etnicii romi educaţia este mai importantă decât pentru ceilalţi deoarece în zona respectivă se manifestă abandonul şcolar şi analfabetismul mai mult decât la celelalte naţionalităţi. Este o sarcină a noastră, a tuturor, ca integrarea etniei rome să se facă realmente începând de ieri, nu de mâine sau de anul viitor, şi orice problemă de care nu ne ocupăm acum va rămâne în sarcina generaţiilor viitoare. Oricum vor avea şi generaţiile viitoare de rezolvat lucruri. Este bine ca noi să facem paşi în această direcţie şi să integrăm populaţia de etnie romă prin educarea copiilor, să dăm o şansă noii generaţii, viitoarelor generaţii. Aceste proiect îl realizăm în parteneriat cu Şcoala Gimnazială nr. 7 Viişoara”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

Proiectul ”Învaţă împreună cu mine” are ca ţintă realizarea următoarelor obiective: a) Implementarea unui set de servicii educaţionale complementare sistemului educaţional tradiţional (Şcoală după şcoală şi Grădiniţa estivală) în vederea sprijinirii a 158 de copii proveniţi din familii dezavantajate din localităţile Viişoara şi Sărata (dintre care 124 de copii de etnie romă) pe o perioadă de 11 luni, în vederea maximizării şanselor de incluziune socială optimă a acestora. b) Dezvoltarea de activităţi educative extraşcolare, de recreere şi socializare în vederea sprijinirii a 158 de copii proveniţi din familii dezavantajate din localităţile Viişoara şi Sărata (dintre care 124 de copii de etnie romă) în vederea dezvoltării de competenţe şi abilităţi specifice, care cresc şansele de incluziune socială a acestora. c) Dezvoltarea de reţele de dialog social între şcoală-părinţi-comunitate, în vederea combaterii discriminării grupurilor sociale vulnerabile, care vor sprijini un număr de cel puţin 30 de familii de etnie romă din comunităţile Viişoara şi Sărata pe o perioadă de 16 luni.

Activităţi în proiect: servicii de consiliere, programe flexibile de educaţie tip after school, Grădiniţa estivală, activităţi extracurriculare privind dezvoltarea capacităţilor şi abilităţilor specifice, dezvoltarea dialogului social.

Rezultate: înfiinţarea unui program educativ comunitar adresat copiilor în situaţie de risc de abandon şcolar (158 de copii preşcolari şi şcolari vor beneficia de activităţi educative, dintre care 124 de copii de etnie romă), 152 de ore de matematică, limba română şi limbi moderne în cadrul programului ”Şoală după şcoală” (384 de ore de activităţi extraşcolare), activităţi de dialog social părinţi-şcoală-comunitate.

Valoarea totală a proiectului ”Învaţă împreună cu mine”, finanţat cu sprijinul Programului RO10-CORAI, prin Granturile SEE 2009-2014 (Islanda, Liechtenstein, Norvegia) şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, este de 902.245 lei, din care 766,908.25 lei finanţare Grant SEE (85%), 135.336,75 lei cofinanţare publică (15%). Proiectul va fi implementat până în 30 aprilie 2016.

1 comentariu

  • Este o idee buna! A se lua exemplu fundatiei Diakonia -Mera _Cluj. De zece ani , gradinita si programul dupa scoala pentru micutii de etnie roma au educat si dat o masa de amiaza. Conditia:prezenta la scoala! Sunt atat de politicosi, indemanatici. Doar un singur copil nu a mes la liceu > Dra trebuie rabdare si perseverenta, caci rezultatele sunt in timp. Se pot face delegatii si in aceasta localitate, nu numai in nu stiu ce insule peste mari si tari!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.