Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat că montarea aparaturii RMN este o investiţie importantă pentru populaţia judeţului. ”E primul aparat de acest gen instalat în Bistriţa-Năsăud. Până acum, investigaţiile puteau fi făcute doar la peste 100 de km distanţă, în Tg. Mureş sau Cluj-Napoca. Am luat decizia de a atribui acest spaţiu firmei Hiperdia pentru a completa această zonă de investigaţii, după montarea computerului-tomograf în 2009. Sunt investiţii costisitoare, prima parte a CT a costat aproximativ 500.000 de euro, echipamente plus amenajare spaţii, iar pentru RMN investiţia este de circa un milion de euro, amenajare spaţii plus echipamente. Oamenii care sunt eligibili vor avea aceste servicii decontate de către CAS. Este un sprijin şi pentru Spitalul Judeţean. Suntem într-o fază destul de avansată în proiectul de modernizare a ambulatoriului Spitalului Judeţean, sper să reuşim să semnăm până în vară contractul de finanţare. Oamenii vor putea să facă investigaţii în condiţii civilizate. Împreună cu managementul Spitalului Judeţean trebuie să vedem ce putem face pentru a atrage specialişti, mă refer la medici, într-un judeţ care nu prezintă interes aşa cum prezintă centrele universitare”, a menţionat Moldovan.
Prefectul Ioan Țintean i-a felicitat pe cei care au realizat ”această investiţie de anvergură pentru judeţ”, iar directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, dr. Mircea Gelu Buta, a afirmat că acest tip de investigaţie îl aduce pe medic mai aproape de diagnostic şi îl scuteşte pe pacient de drumuri obositoare. ”Cred că în următoarea perioadă Bistriţa va fi şi el un centru de citire, avem cinci medici imagişti care îşi vor termina specializarea. Bistriţa va transmite şi ea citiri la Cluj sau în altă parte”, a spus Buta.
Directorul general al SC Hiperdia, Octavian Lebovici, a precizat că pe parcursul ultimilor patru ani au fost efectuate aproximativ 40.000 de examinări prin CT, cele mai multe în regim de urgenţă. ”Ne-am dorit să dezvoltăm platforma de imagistică. Echipamentul RMN de ultimă generaţie Siemens Magnetom Essenza de 1,5 Tesla este extrem de util pentru un diagnostic de performanţă. Noua investiţie vine în beneficiul pacienţilor spitalizaţi, asiguraţi prin sistemul public de sănătate, dar şi al celor neasiguraţi. Interpretările imagistice se realizează prin sistemul integrat PACS. Prin acest sistem avansat orice examinare poate fi interpretată de către medicii radiologi ai clinicilor”, a spus Lebovici.
Hiperdia este în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate a judeţului Bistriţa-Năsăud şi va oferi servicii de diagnostic imagistic compensat pe baza biletului de trimitere de la medicul specialist. Directorul Policlinicii Bistriţa, dr. Petru Orza, a menţionat că Policlinica trimite cel puţin un pacient pe zi la RMN şi că niciun neurochirurg nu mai face intervenţii chirurgicale fără ca pacientul să fi trecut mai întâi pe la RMN.
La eveniment au mai participat, printre alţii, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Anca Andriţoiu, managerul Comelf Dorin Stoian, preşedintele clubului Gaz Metan Mediaş, Ioan Horoba.
Pe pagina noastră de Facebook puteţi vedea mai multe imagini.
tintean si radu moldovan ati innebunit ???–Voi in loc sa va luptati pentru dotarea Spitalului Judetean cu asemenea aparate faceti apologia firmei private care tepuieste SPITALUL……….Pe Buta il inteleg, dar pe voi…v-am votat ca n-am avut pe cine ……D- na Cristina va rog sa faceti un material de presa sa aflam si noi cati bani a incasat privatul de la SPITAL…..
Nu sunt impotriva investitiilor private ,aceste investitii trebuie facute in clinici private nu in cladiri publice-Policlinica……..
Domnule Dumitru fara suparare dar prostia de care dati dovada e mare.
Ma medicule tu trebuie sa te internezi la psihatrie, tu nu vezi ca institutiile statului sunt jefuite sistematic ???? Adica sunt prost cand sustin ca Spitalul Judetean trebuie sa aiba propriul CT si RMN…..Probabil esti implicat in aceasta afacere de sifonare a banilor publici..Las cititorii sa judece……..
Binenteles ca trebuia sa aiba pina acum un RMN. de ce nu este ……….???.se stie. Sint de acord cu dvs. dl. Dumitru , dar trebuie sa fim ,,bucurosi,, ca macar se face ceva . Oricum nu putem sa nu remarcam ,,zimbetele,, [sa nu zic rinjetele ] celor ce taie panglici. deja am inceput sa stiu sa citesc aceste ,,zimbete,, ! nu ati vrea sa va spun ce imi sugereaza astea acum.
lasati-l , daca cu dvs. vorbeste asa , va dati seama ce face cu bolnavii. si cica , e doctor .
Stimatilor habar nu aveti despre ce vorbiti.Doriti capitalism fara a schimba forma de proprietate ,Daca chiar doriti o dezbatere serioasa nu mai carcotiti ca babele pe la colturi In plus intrebativa daca a-ti facut ceva util pentru comunitatea asta.Asa ca mai bine inecativa amarul invidiei intr-o halba de bere Oseara buna
Astfel de initiative ridica presiunea si costurile de pe spitalele publice. Sunt parteneriate foarte bune si in vest. Privatii intretin si asigura functionarea acestor echipamente iar bolnavii au parte de servicii decontate la fel, cu aceiasi bani, ca si in spital. Unde e problema? Sa aiba spitalul aparatele si cind li se defecteaza (sint piese care trebuie schimbate periodic si care costa foarte mult) sa le tina pe tusa cu lunile fiindca nu mai au bani sa le repare sau aparatele sa functioneze nonstop pentru toata lumea? Vedeti ce se intimpla in majoritatea spitalelor de stat care nu au bugete sa asigure functionarea acestor aparate (unele nu au nici medici!) si le tin ca la muzeu! Foarte bine ca avem solutia asta si la Bistrita.