Actualitate Economie

Investiţii de 3 milioane euro, recepţionate la Feldru. Moldovan: S-a rezolvat o problemă importantă

Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, directorul Aquabis, Ioan Şandru, primarul din Feldru, Grigore Țiolan, şi vicepreşedintele CJ Dorin Popescu au participat la recepţia lucrărilor de construcţie a staţiei de epurare şi de extindere a reţelelor de apă şi canalizare în comună. (GALERIE FOTO)

”Am finalizat un nou contract din etapa I a Master Planului, pe POS Mediu, staţie de epurare şi reţele de apă şi canalizare la Feldru, o lucrare de aproximativ 3 milioane de euro. Este o staţie de epurare modernă, cu echipamente de ultimă generaţie, pentru că ne dorim cu toţii evitarea poluării mediului şi a pânzei freatice. Din economii mai urmează o investiţie puternică la Feldru, prin care se vor rezolva şi celelalte necesităţi ale comunităţii, care nu au fost prinse în prima etapă a Master Planului. Astfel de investiţii sunt vitale pentru dezoltarea comunităţilor. Avem rezolvată o problemă importantă la Feldru. Nu a fost uşor, tot creditul luat de societatea de apă este girat de CJ. Se lucrează la documentaţia tehnică privind modernizarea DN 17 D, în paralel se va desfăşura şi cealaltă investiţie din economii pe POS Mediu şi atunci putem spune că în cea mai mare comună a judeţului există condiţii de viaţă civilizate: infrastructura de apă-canal şi infrastructura rutieră. La finalul lui 2017 – începutul lui 2018, după ce vom termina şi partea a doua a Master Planului, aproximativ 95% din populaţia judeţului va avea acces la reţelele de apă şi circa 70% la reţelele de canalizare. Etapa a doua a Master Planului este de aproximativ 145 de milioane de euro, la finalul lunii se deschid ofertele pentru documentaţiile tehnice şi sper să avem semnate contractele de lucrări în cel mai scurt timp”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan.

”Data de 10 martie 2015 este una importantă pentru Feldru, s-a făcut preluarea staţiei de epurare şi a reţelelor de apă şi canalizare de către Aquabis. Este o lucrare de calitate. Lucrurile au intrat pe făgaşul normal, pentru ca locuitorii din Feldru şi Nepos să beneficieze de condiţii cât mai bune. Până la sfârşitul anului trebuie să se încheie şi celelalte lucrări în Feldru. În etapa a doua a Master Planului suntem prinşi cu reţea de canalizare la Nepos, o altă lucrare foarte importantă”, a spus primarul comunei Feldru, Grigore Țiolan.

”Staţia de epurarea fost iniţial gândită ca o staţie clasică, dar am ajuns la concluzia că în mediul rural e mai greu să pui în funcţiune o staţie de genul acesta, pentru că nu ai debit minim de 65% nu poţi s-o pui în funcţiune şi atunci am venit pe partea de terţiar cu unităţi separate, opt compartimente. Deocamdată este deschis unul singur, care face faţă debitului actual, când va fi cazul vor fi deschise şi următoarele. Staţia a fost gândită pentru toată comuna, ba chiar ar putea face faţă şi pentru Ilva Mică şi este o discuţie la CNI în acest sens. Staţia funcţionează automat, toate datele de intrare-ieşire se înregistrează pe calculator. Este într-adevăr o staţie pentru secolul XXI. Anul acesta se vor continua lucrările pentru Feldru în totalitate apă şi canal, iar în etapa a doua este prevăzut Neposul”, a menţionat directorul SC Aquabis SA, Ioan Şandru.

AICI MAI MULTE FOTOGRAFII!

”Extindere reţele de distribuţie a apei, canalizare şi staţie de epurare în Feldru” reprezintă contractul nr. 7 din proiectul de 291.046.487 lei ”Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Bistriţa-Năsăud” (Master Planul de apă şi canalizare faza I), cofinanţat din Fondul de Coeziune şi implementat de SC Aquabis SA.

Valoarea totală a contractului privind infrastructura de apă-canal la Feldru este de 11.791.819 lei, lucrările fiind executate de MIS Grup SRL, Aqua Residuos y Medio Ambiente SA Barcelona şi Allplan Proiect SRL în asociere.

În cadrul acestui contract s-au realizat: extindere reţele de distribuţie a apei potabile – 2 km, 120 branşamente la reţeaua de apă potabilă, extindere reţele de canalizare – 6,1 km, conducte de refulare – 0,9 km, 438 racorduri la reţeaua de canalizare, staţie de epurare nouă proiectată pentru un număr de 7.000 locuitori echivalenţi.

Staţia de epurare cuprinde: 1. Linia apei – treapta de epurare mecanică (formată din: grătare rare – 2 linii, bazin de omogenizare, staţie de pompare ape uzate, punct de monitorizare debite şi calitate influent, instalaţie compactă de pretratare mecanică sitare – deznisipare – separare grăsimi), treapta de epurare biologică compactă cu nămol activat, cu nitrificare – denitrificare şi decantare secundară lamelară (2 linii a câte 4 module fiecare, inclusiv dezinfecţie apă epurată cu radiaţii UV), staţie de măsură pentru parametrii apei uzate, 2. Linia nămolului – evacuare nămol din decantoarele lamelare, stocare – îngroşare nămol în exces, condiţionare chimică a nămolului îngroşat, deshidratare nămol (cu centrifugă şi cu filtru bandă), depozitare nămol deshidratat, 3. Modul de comandă şi automatizare staţie de epurare, 4. Construcţii anexe.

Aceste investiţii asigură colectarea şi epurarea apelor uzate menajere, fiind eliminat riscul poluării apelor de suprafaţă şi al apelor subterane.

1 statie epurare feldru receptie 2 statie de epurare feldru receptie 3 statie epurare feldru 4 interior statie epurare feldru

5 comentarii

  • Sper ca a inteles toata lumea ca nu are absolut nici un merit actuala conducere a primariei pentru finalizarea unor proiecte incepute prin anii 2006 si derulate prin Consiliul Judetean si Aquabis .nici pt.sfaltarea drumurilor forestiere,proiect depus si finantarea semnata in2011 de fostul primar,cit si proiectele finantate prin GAL Tara Nasaudului,infintat tot de mult hulitul Buftea

  • Nu trebuie sa se laude dl.Stefan ,dar tot spalat pe creier trebuie sa fi sa nu vezi ce a ramas in urma dumnealui:La FELDRU aductiune de apa,primarie,scoala profesionala,sala de sport blocuri ANL ,zeci de miliarde pt constructia bisercii baza sportiva,parcul din centrul comunei si din fata bisercii strazi asfatate si multe altele .La NEPOS :aductiune de apa ,camin cultural cu anexe ,asfaltarea ,dispensar medical cu locuinte de serviciu (ce comuna are azi 2 medici stomatologi plus medic de familie)parcul din centru si in plus multa omenie ,dragoste de oameni si frica de D-zeu ceia ce voua va lipseste cu desavirsire.

  • Nu inteleg cum asemenea investitie facuta de primarie, cu cofinantare din banii nostrii, ai cetatenilor comunei Feldru e predata firmei Aquabis care, incepe sa incaseze banii…ba mai mult si 152 de lei pentru conectare….Slab se gandeste in comunitatea noastra, dar se pare ca ne place…Oare ce urmeaza sa mai platim si cat?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.