Aquabis va demara lucrări de investiții de 60 de milioane de euro în Bistrița în rețele de apă și canalizare la care municipiul va contribui din bugetul local cu circa 144.000 de euro, cofinanțare la proiectul european. Concomitent, tarifele vor crește cu 2% la apă anul acesta și cu 3% la canalizare, iar din 2024 cu 15%, respectiv 20%.
Managerul general al companiei, Ion Șandru, a spus, într-o ședință a Consiliului Local că inițial au fost introduse în programul de extindere și 49 de străzi private din Bistrița, însă ulterior au fost eliminate fiind considerate ”cheltuieli neeligibile”: ”Dacă ar fi fost predate la municipiu, alta era situația. Pentru ele s-au făcut proiectele pentru a fi cuprinse în această investiție, dar neputând să se obțină autorizația a trebuit să se renunțe la străzile respective. Erau rețele private, nu au fost predate la municipiu”.
Managerul general al Aquabis SA a reamintit că toate rețele cu alimentare cu apă și canalizare din Bistrița au trecut în administrarea Consiliului Județean din 1995: ”De atunci reabilitările sunt suportate de județ și discutăm la reabilitări la apă pe 71 de străzi cu un total de 10 km și la canalizare de 78 de străzi cu un total de 25 de km”.
El a menționat că, prin Masterplan, se face și o stație de epurare unde nămolul va fi uscat la o temperatură înaltă și 90% va deveni substanță uscată, urmând să fie transformat în brichete. Valoarea investițiilor în stația de epurare va fi de circa 20 de milioane de euro.
Totodată, la stația de tratare a apei care se află tot la Bistrița, se vor înlocui toate conductele din galeria de sub filtre și la partea de canal de aducțiune și decantoare, acestea fiind lucrări de 6 milioane de euro.
”Rezervoarele din municipiul Bistrița, și cele de oraș, și cele care deservesc zona de câmpie, opt rezervoare, toate vor fi modernizate. Partea de investiții care ține de Bistrița, dar va fi suportată de județ, este în jur de 60 de milioane de euro. Deci din totalul de 203 milioane de euro cât este valoarea totală a investiției în tot proiectul, cam 60 de milioane de euro sunt lucrări care se vor executa în municipiul Bistrița”, a explicat Șandru.
Consilierul PSD Constantin Rus a întrebat dacă se vor rezolva și problemele cu apa din cartierul Unirea, iar Ion Șandru a răspuns că o parte din apa uzată va fi preluată de o viitoare stație de epurare din Josenii Bârgăului: ”Și atunci nu va mai intra sub presiune colectorul respectiv în zona Unirea. O mare parte din probleme vor fi rezolvate”.
În ce privește cartierul Slătinița, delegatul sătesc Maftei Pop a cerut ca să se înceapă lucrările chiar de aici.
”Perioada de implementare a proiectului este de 4 ani. Discutăm de 12 contracte de lucrări, dar vorbim de 18 licitații, unele contracte fiind împărțite în două. Pot fi prioritizate unele contracte – Slătinița face parte din contractul unu – nu poate să dureze atât Slătinița. Se poate discuta și cu constructorul. Fiind vorba de o lucrare singulară care nu depinde și de alte lucrări poate fi predată la beneficiar printr-o recepție parțială. Nu trebuie să se aștepte până se finalizează toate lucrările din contractul respectiv. În ce privește Slătinița, eu zic că, într-un an de zile, s-ar putea finaliza. Totul este ca, în data de 10 să semnăm contractul de finanțare, pe urmă să derulăm licitațiile. Atunci când încep licitațiile, încep și problemele. Ori nu îți vine nimeni la licitație, ori vin prea mulți la niște prețuri mici. Pe urmă, dacă pierd, încep să conteste. Dacă se va pune în aplicare ce zice Guvernul că încearcă să dea o HGR prin care să mai împiedice puțin partea de contestații, totul ar merge mult mai bine pentru că este de lucru pentru toată lumea, doar să fie atâția constructori câte lucrări vor fi în țara asta, foarte multe și foarte mulți bani și nu îi convine nimănui să ai banii alocați pentru o lucrare care să acopere o lucrare de calitate și să vină cineva la 70% și să conteste că l-ai descalificat. În cazul în care va merge totul bine la licitații, eu zic că lucrarea nu poate să dureze mai mult de un an”, a spus Ion Șandru.
Consiliul Local Bistrița a aprobat Studiul de Fezabilitate pentru ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bistrița-Năsăud” finanțat prin POIM 2014-2020, ce urmează a fi implementat de SC Aquabis SA.
De la bugetul local se vor aloca 143.819 euro cofinanțare. Tarifele la apă și canalizare vor crește însă în perioada următoare:
sa vedem din 8 feb cum mai dati voi ma panaramelor autorizatii de case si faceti receptie la ele fara apa si canal?noroc cu altii ca v-au stopat prin noua lege a constructiilor,sper sa va alegeti cu dosare penale daca mai apar asa ceva.
toate strazile din unirea fara canalizare put ca o hazna de la fosele deversate in canale,aia de la mediu nu vad nici daca i bagi cu nasul in ele.
Cum vine asta strazi private ? …..si lasam oamenii sa se c.-n groapa ? Dar programul de izolare termica (anvelopare) cum se face ? Nu tot la blocuri private vine rata de coparticipare bani imprumutati din banca de primarie plus fondurile europene. Cine joaca incorect aici si cine este la limita legii ? Si cu blocurile si cu apa +canal .
simplu,primaria ne ia impozite fara sa faca nimic pt noi,a stiut in schimb sa puna placute cu nume de strazi pe strazi private,gen viile cu pomi,maresal leonida pop,bisericii,etc
si nu asta e problema,a dat autorizatii pentru dezvoltatori cu cate 3 case pe 600 m2 toate cu fose si fantana in curte,is curios cum o sa mai faca acum receptia la ele si sa le vanda,aviz fraierilor care au dat avans pt ele.
Acuma să fim serioși, pot să facă canalizare noua, degeaba dacă nu ne schimbăm mentalitatea. Aruncând tot felul de mizerii in sistemul de canalizare tot probleme o să fie. Și vă spun de ce, pt că se arunca șervețele umede care unde nu este nici apă folosită multa acolo se agață șervețele umede, tampoane bețișoare de urechi etc.Atunci apare blocajul. De multe ori nu se mai poate debloca conducta si atunci se intervine cu sapatura. Exact ca și la serviciu de salubrizare.
Pai asta e un motiv sa ii pedepseasca pe unii???? Sa inceapa un program de constientizare a omului!!!!
Sunt n pareri… sunt servetele umede pe care scrie ca te pori sterge pe cur si dupa sa-l arunci in wc… adica in canalizare, unii sustin ca si hartia cu care te stergi sa o arunci in cos langa wc si dupa la gunoi menajer (cred). Care e adevarul??? Sa ne explice Sandru… da’ documentat si pe bune… nu ca asa vrea el!!!!
Cum nu a promis Niculaie, 24 km de piste de biciclete, 47 dr strazi asfaltare, cartierul tinerilor, subventionarea gunoiului.
Ce mai vreti?
Nu va ajunge?
Cretu a promis inca 50 ha defrisare pafure pentru inca o partire, 3 tunuri de zapada si centru modal ATENTIE cu cofinantare adica bani din buget inclusiv salariile astronomice pt unii care cica se implica in proiecte si care ii ridica in slavi seful mare.
Acest individ fără viziune pe nume Cristian Niculae (alias Wannabe) nu-i decât un oportunist care vine acum arogându-si ideea gratuității transportului în comun pentru elevi, idee pusă pe tapetul CL de ecologiști încă din luna decembrie 2019, atunci când Niculae a respins propunerea si a sustinut majorarea tarifelor transportului public, pe care acesta l-a „menținut” la valorile existente până la acel moment.
Un alt exemplu de oportunism al vice-lui Niculae s-a petrecut in legatura cu majorarea tarifelor Supercom. După ce omul, fără să reactioneze, a votat în plenul Consiliului Local HCL-ul pentru majorarea tarifelor Supercom, pentru ca apoi, acelasi Niculae- viceprimarul candidat la functia de primar, a ieșit public și a anunțat intenția sa de a subvenționa o parte a taxei în cauză. Evident, Ovidiu Crețu, încă primar de drept al municipiului, i-a dat o replica și a susținut, tot public, faptul că Vicele a facut o „afirmatie nefericita”.
Va rog sa precizati pentru toata lumea faptul ca tarifele de apa si canal se vor majora in urmatorii 4-5 ani cu 30% la apa si 50% la canalizare. De asemenea trebuie sa intrebati conform legii de ce municipiul Bistrita a cedat toate retelel catre SC Aquabis SA si acum nu mai are nici un cuvant in decizii, din contra prin faptul ca 80% din venituri se factureaza in Bistrita efectiv finanteaza tot judetul.
Pe cuvant ca astia nu-s normali!!!! Oameni RAI!!!! Astia nu cauta sa gaseasca solutii, astia cauta numai impedimente!!!! Toti cauta si lucreaza sa gaseasca impedimente, cand gasesc ceva sarbatoresc!!!! Astia ar trebui aprinsi acolo in sediul lor! Am crezut ca venitea lui Liu acolo o sa schimbe putin mentalitatea, sa-i faca sa gaseasca solutii, nu sa caute variante ca sa NU se poata face!!!!
BOILOR!!!! Strategia trebuie sa fie de DEZVOLTARE nu de limitare!!!! Cum adica strada PRIVATA???? Pai ce? E strada lu’ mama???? Cand vreau sa facnorice lucru bun pe strada aia… trebuie sa cre autorizatii si acorduri si sa le platesc… atunci nu mai e privata, nu????
Aaaa, inteleg!!! Sunt strazi de pamant si va murdariti daca lucrati pe acolo! Voi vreti sa lucrati numai pe asfalt!!!! Dupa ce se asfalteaza strazile astea veniti voi sa le spargeti!!!! Mincinosi.!!!!
In tarifele majorate sunt incluse și pierderile de toate felurile, ineficienta și incompetenta unor salariați , numărul prea mare de salariați cu pile și la comanda politica. Este una dintre cele mai nerentabile companii de servicii publice din țara, cu tarife mari și servicii de slaba calitate. In rest, mult succes la implementarea Proiectelor și apoi la îmbunătățirea calității serviciilor, dar nu cu acești manageri !
Aroganta primarului Cretu de la acea sedinta a intrecut orice masura.
Ceilalti psd,-isti TACUTI pentru ce primesc indemnizatia, sa ridice mana la comanda?
Nu au pareri, propuneri sau nu indraznesc.?
Mai jegule, informeaza-te! Proprietarii acestor strazi private nu au vrut sa le treaca in proprietate publica. Si, ca sa ti se taie piuitul, ghici cine sunt cei mai mari mahari de pe aceste strazi?
Daca se scumpeste canalizarea, multi se vor caca pe la colturi, pe la portile cui trebuie… am plecat la poarta lu’ x sa fac un cachi pana nu rasare soarele