Actualitate

Investițiile în circuitele medicale de la SJU Bistrița, CT și RMN, inaugurate de ministrul Sănătății (FOTO)

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistrița a avut loc luni inaugurarea investițiilor realizate prin proiectul ”Reamenajarea circuitelor medicale de la parterul Spitalului Județean de Urgență Bistrița în vederea amplasării unui CT și a unui RMN”, în prezența ministrului Sănătății, Sorina Pintea, și a autorităților locale.

   

Sursa de finanțare pentru realizarea circuitelor medicale de la parterul spitalului a fost asigurată integral din bugetul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud (3.197.786,55 lei), iar aparatura medicală, reprezentând RMN-ul și CT-ul, au fost asigurate de către Ministerul Sănătății în cadrul proiectului ”Reforma sectorului sanitar – Îmbunătățirea calității și eficienței sistemului sanitar”, prin Banca Mondială.

  

”Mă bucur sincer că sunt la Bistrița, am avut o revelație: într-adevăr sistemul medical din România are o șansă pentru că sunt manageri, sunt președinți de CJ care înțeleg ce înseamnă Sănătatea și fac ce trebuie. În afară de majorarea salariilor personalului medical, este nevoie de multe alte lucruri pentru a asigura un act medical de calitate, așa cum este normal. Dotarea cu aparatură medicală este unul dintre ele. Ministerul Sănătății a alocat 19,8 milioane euro, prin Banca Mondială, pentru achiziționarea a 14 aparate CT și 24 RMN. Avem montate 9 din cele 14 CT și 16 din cele 24 RMN. Calitatea actului medical începe de la diagnostic, iar acesta se poate face cu aparatură performantă. Am văzut multe lucruri frumoase la SJU Bistrița, mă bucur că acea confinanțare a ministerului pentru Secția de Terapie Intensivă deja se vede. Am mai finanțat obiective de investiții, dar aici se vede calitate. Am fost nouă ani manager de spital și știu bine ce înseamnă anumite lucruri. Felicit, și nu este un clișeu, conducerea spitalului și a CJ. Cu siguranță ne vom reîntâlni la inaugurarea noii Secții de Terapie Intensivă, la inaugurarea noii UPU. Aș vrea să le privim ca pe ceva normal, pentru că am ajuns să sărbătorim normalitatea”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

   

”O nouă veste bună pentru cetățenii județului, inaugurăm proiectul de reamenajare a circuitelor medicale cu aparatele CT și RMN, de care aveam mare nevoie. Ne-am bucurat când am aflat că suntem pe lista spitalelor care vor fi dotate cu CT și RMN și nu am avut nicio rezervă în a asigura spațiile în care să fie instalate. La propunerea managerului Gabriel Lazany, am luat decizia de a regândi tot parterul spitalului și pentru partea a doua, extinderea și modernizarea UPU, care se vor face cu o finanțare mixtă de 2,8 milioane euro. S-a schimbat integral filozofia, nu mai vrem să plimbăm oamenii de la un cabinet la altul, s-a făcut o recepție generală cu două cabinete de consultații înainte de internare, am relocat UPU Pediatrie. Doamna ministru a văzut și ce lucrări se fac la Secția de Terapie Intensivă, o unitate vitală a SJU. Avem promisiunea doamnei ministru că o să ne ajute în continuare și sper ca într-un termen rezonabil să ne revedem cu dânsa la inaugurarea noii Secții de Terapie Intensivă. În acest spital, inclusiv pentru modernizarea Ambulatoriului, au intrat în ultimii cinci ani și jumătate peste 32 de milioane de euro. Lucrurile s-au schimbat radical, toată lumea vorbește cu invidie despre ceea ce este la Bistrița. Numărul solicitărilor medicilor de a veni aici este tot mai mare și nu peste mult timp vom putea spune că avem tot ceea ce ne dorim la SJU Bistrița”, a spus președintele CJ Emil Radu Moldovan.

   

”Prin repartizarea acestor două echipamente, Ministerul Sănătății ne-a lansat două provocări: găsirea soluției de a le amplasa și găsirea unei soluții de a le face funcționale cu resursă umană, cu linie de gardă care să deservească aceste echipamente în regim de permanență, în special partea de CT. Aceste echipamente, CT și RMN, vor fi utilizate de tot ce înseamnă spital, asta însemnând și UPU, care este primul și cel mai mare beneficiar al lor. 70-80% din investigațiile medicale de CT se fac pentru și la solicitarea UPU. Continuăm investițiile, avem sursă de finanțare pentru toate proiectele și odată cu implementarea lor ajungem la un punct de întreținere. Este important să investim în personal, în pacient. Vom începe programul de investiții în oameni, cu personalul propriu, vom organiza cursuri de comunicare deoarece personalul trebuie să știe să comunice cu pacienții și aparținătorii, vom organiza specializări, vom reface toată metodologia de admitere la concurs pentru spital, astfel încât să ajungă aici personal de calitate”, a afirmat managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany.

El a menționat că, pentru RMN, furnizorul a programat punerea în funcțiune în prima săptămână a lunii decembrie, după care echipamentul va fi funcțional deoarece nu necesită avize suplimentare, iar CT-ul este funcțional în acest moment, autorizația de funcționare urmând să fie eliberată la jumătatea lunii decembrie: ”Deci până la sfârșitul anului cele două echipamente vor fi în stare de funcționare. Personalul este instruit, vrem să facem o linie de gardă care să asigure permanență pe CT, am scos la concurs cinci posturi de medici radiologi și posturi de tehnicieni medicali care vor opera aceste echipamente. În prezent avem cinci medici radiologi care au competențele necesare pentru a interpreta imaginile și pentru a da diagnosticele”.

 

Lucrările de reamenajare a circuitelor medicale de la parterul spitalului au urmărit reorganizarea spațiului, în vederea amplasării echipamentului de tomografie computerizată (CT) și echipamentului de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN). A fost relocată Unitatea de Primiri Urgențe Pediatrie, pentru a putea fi integrată în Unitatea de Primiri Urgențe Adulți. S-a creat un Birou Centralizat de Internări, cu două cabinete de consultații, astfel încât pacienții, indiferent de specialitatea medicală la care se adresează, să se prezinte la spital într-un singur loc. De asemenea, garderoba destinată bolnavilor a fost reamenajată și reamplasată pe circuitul de acces al pacienților în spital. În cadrul aceluiași obiectiv de investiții, a fost reamenajat Laboratorul de explorări funcționale (EKG și EEG).

Alte lucrări realizate: sistem de distribuție a fluidelor medicale; instalație de alarmare în caz de incendiu; sistem de climatizare și ventilație; sistem CATV; refacerea integrală a instalațiilor electrice, sanitare și termice; placarea pereților cu material cu efect permanent bactericid.

7 comentarii

  • Doamna ministru, daca am ajuns sa sarbatorim normalitatea e foarte grav. Asta inseamna ca politicienii care conduc Romania sunt populisti.

  • felicitari!!!!!!!!!! ba da sa inauguram tot ce se poate.Nu conteaza ! sa vina si PAPA Pius numai sa fie in folosul nostru!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Orice se face se va pune in functiune dupa ce vine un ministru sa taie panglica, sa faca o poza si sa traga un part…. cata prostie la politicienii astia… o politica de doi bani

  • Cu panglica sau fara panglica trebuie sa recunoastem ca la Bistrita autoritatile sunt preocupate de astfel de investitii in domeniul sanatatii. Felicitari tuturor actorilor care s-au straduit sa faca pasi seriosi spre o modernizare mult asteptata .Cand este ce lauda , laudam !

  • Ma bucura faptul ca se investeste in sistemul sanitar din Bistrita, iar presedintele CJ Radu Moldovan este preocupat de o dezvoltare multilaterala a judetului. Totusi, nu pot sa nu imi manifest maximul dezgust pe care il am fata de toate aceste fete de nimic care nu lucreaza absolut nimic si doar pozeaza la evenimente: Frent, Niculae etc. Pur si simlu ne-am saturat si ne-am scarbit de voi, de prezenta si atitudinea voastra. Va rugam, fiti ingaduitori cu noi si mai si lucrati cate ceva, nu doar va plimbati toata ziua pe banii nostri, ai contribuabililor!

  • Poate ar fi de preferat ca Radu Moldovan sa fie in locul primarului, cel putin la capitolul investitii destepte ii da clasa!!!
    Poate se mai gandeste si va candida in locul lui Cretu, doar asa banii vor fi cheltuiti cu cap, nu fara cap. Ce zici?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.