Investiţiile în construcţii au crescut în primul trimestru al anului, numai în luna mai fiind eliberate 88 de autorizaţii, mai multe faţă de 2017, se arată în buletinul statistic lunar, dat publicităţii de Direcţia Regională de Statistică Bistriţa-Năsăud.
Potrivit sursei citate, în trimestrul întâi 2018 volumul investiţiilor a crescut cu 55,7% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, dar, cel mai important este că „investiţiile de natura construcţiilor au crescut cu 337,1%, cele concretizate în utilaje şi mijloace de transport au scăzut cu 10,5%, iar alte investiţii au crescut cu 176,9%, față de primul trimestru din anul anterior”, se arată în document.
De asemenea, numărul autorizaţiilor pentru clădiri rezidenţiale eliberate în luna mai 2018 a fost de 88, în creștere cu 23 faţă de luna anterioară şi cu 3 mai multe decât luna corespunzătoare din anul precedent. În cursul primului trimestru din anul curent au fost finalizate un număr de 165 locuinţe, cu 81 mai puține decât în trimestrul anterior şi cu 8 locuințe sub nivelul trimestrului corespunzător din anul trecut. Ponderea locuinţelor finalizate în mediul urban a fost de 91,5%.
Preţurile apartamentelor din întreaga ţară s-au mărit anul trecut (2017) şi, cel mai probabil, vor continua să crească şi în 2018, susţin analişti ai pieţei imobiliare. În aceste condiţii, o parte dintre dezvoltatorii imobiliari susţin ca în curând am putea asista la formarea unei noi bule speculative. Alţii spun însă că, în ciuda creşterilor consistente de preţ din ultima vreme, nu avem motive să credem că vom avea de-a face cu un nou boom imobiliar.
La Bistriţa, apartamentele în blocuri noi se vând de la 1000 de euro/mp. Cele mai multe case sunt cumpărate cu credite luate din bănci.
Expunerea sectorului bancar față de piața imobiliară rezidențială este substanțială, potrivit Raportului BNR privind stabilitatea financiară: creditul populației cu garanții imobiliare reprezenta 80,4 miliarde de lei, în septembrie 2017, în această categorie fiind incluse creditele ipotecare (inclusiv creditele ipotecare cesionate) şi creditele de consum garantate cu ipoteci acordate populaţiei, dintr-un total al stocului pentru populație, de aproximativ 230 de miliarde de lei, scrie Forbes.ro.
Adaugă comentariu