Social

Invitație la drumeție pe Valea Cormaia, ”Tirolul” Văii Someșului (FOTO-VIDEO)

Valea Cormaia – unde vă puteți bucura de cascade spectaculoase și de culmi abrupte, viu colorate în această perioadă – este locul în care merită să vă umpleți plâmânii cu aer curat și să vă bucurați de frumusețe în forma ei cea mai pură.

Vă invită la o drumeție inginerul Mihai Pop, care este de circa un an șeful Ocolului Silvic Cormaia-Anieș.

În opinia lui, Valea Cormaia este o zonă cu un potențial turistic extraordinar. Tocmai de aceea, de când conduce ocolul el spune că s-au sistat tăierile ilegale de lemne, e liniște în pădure, apele sunt curate, iar silvicultorii se ocupă de întreținerea drumurilor de acces în pădure, a curățeniei pe poteci și pe cursurile apelor de munte.

Efortul pe care îl fac să mențină zona curată nu este deloc mic, dar Mihai Pop speră că va veni și ziua în care toți turiștii vor înțelege că ceea ce iau cu ei pe munte trebuie să aducă și înapoi: ”Am pus panouri de avertizare legate de curățenie, am montat camere video, dar tot noi, silvicultorii, după fiecare week-end, adunăm gunoaie. S-au făcut în schimb ceva progrese față de anul trecut și sperăm că suntem pe drumul cel bun”

Mai ales în această perioadă, în care pădurea oferă cel mai frumos spectacol de culori, zona merită vizitată. La baza muntelui, foioasele au frunza galbenă și ruginie, iar pe creste, brazii oferă în continuare o cușmă verde muntelui, uneori cu un moț de zăpadă.

”Bazinul Cormaia eu îl numesc Tirolul (un land federal situat în vestul Austriei) Văii Someșului, alături de Parva. Este un teren accidentat, cu pantă mare. În partea de jos unde predomină fagul, în alternanță cu scorușul de munte, cu salcia căprească și mesteacănul este o diversitate extraordinară de culori, iar în partea superioară, la limită cu poienile alpine, sunt rășinoasele, acea pătură verde. Este un peisaj extraordinar care poate fi admirat de oricine pentru că forma de relief este una accidentată. Drumurile de acces sunt parțial modernizate la limită cu Parcul Național Munții Rodnei. S-au făcut lucrări cu fonduri europene. Acum se lucrează pe drumul forestier Valea Pleșii, unde este Mănăstirea Cormaia, și pe drumul forestier Valea Vinului și Porcăreț. La sfârșitul acestei luni, lucrările vor fi finalizate, iar accesul se va putea face cu orice mijloc de transport. În partea superioară, cea cu grohotiș, cu stâncărie, chiar dacă sunt drumuri de acces, acolo se poate merge doar cu 4×4”, a spus Mihai Pop.

Totuși, este recomandat mersul pe jos, în drumeție, fiindcă doar așa vă veți putea bucura de tot ce are natura de oferit.

”Noi, silvicultorii, ne-am ocupat de amenajarea cursurilor de apă. Am făcut câteva cascade podite. Recomand turiștilor să apeleze la noi ca să-i putem îndruma spre zona Bârlede, spre Valea Pietrelor și spre alte locuri minunate unde să se bucure de peisajele frumoase de toamnă. Cu siguranță că oricine se va simți mai încărcat de energie după ce a petrecut câteva ore în natură pentru că pădurea ajută la revigorarea organismului uman. Să nu uităm că arborii sunt vii, generează bioenergie. Eu cred că e important să ieșim în mijlocul naturii, să respirăm aer curat – mai ales acum, în pandemie – ca să ne umplem de energie, iar organismele noastre să aibă puterea de a lupta cu orice virus”, a mai spus Mihai Pop.

Cascada Cheilor este una dintre cele mai frumoase de pe Valea Cormaia cu 20-30 m de cădere de apă. Este situată la 4 km de orașul Sângeorz-Băi și accesul la baza cascadei se poate face cu orice vehicul. Există un traseu amenajat pe o distanță de aproximativ 1 km pe versantul cascadei.

În zonă sunt și câteva păstrăvării de unde vă puteți procura pește proaspăt sau mânca un pastrav proaspăt la grătar.

3 comentarii

  • D-l Mihai a uitat s-a spuna ca zona Sangeorz Bai dupa ce ca e minunata , se pare , din tabelele zilnice prezentate opiniei publice , ca are SARS COV 2 , putini ! Asta imi aminteste un anunt din anii 90 aparut in ziarele bucurestene , ramas in amintire , care suna asa: ” Vand apartament cu putini . pe scara. ” Se intelege ca era mult inainte de infiintarea Partidei Rromilor…Precizarea era necesara ca sa nu fiu considerat nationalist extremist sau xenofob .

    • Omul sfințește locul. Succes și cât mai multe realizări în acea zona mirifica a județului nostru.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.