Asociația Ruralis vă invită, sâmbătă, la o drumeție pentru descoperirea arborilor remarcabili din Pădurea Codrișor. Întâlnirea are loc la ora 9.00 la puntea Codrișor.
”Arborii remarcabili de pe malul râului Bistrița Ardeleană, din vecinătatea pădurii Codrișor, sunt locul de întâlnire și plecare în numeroasele drumeții prin ariile naturale urbane ale Bistriței. Ne bucură de fiecare dată revederea lor … a acestor străjeri falnici ai râului și ai orașului, care ne așteaptă ca niște prieteni dragi. Este vorba despre 𝐬𝐭𝐞𝐣𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫 (cca. 300 ani) de lângă puntea Codrișor, cu o circumferință de 500 cm și 𝐬𝐚𝐥𝐜𝐢𝐚 𝐩𝐥𝐞𝐬𝐧𝐢𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 (cca. 200 ani) din vecinătate cu o circumferință de 640 cm.
Deși 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 𝐚𝐫𝐞 𝐨 𝐥𝐞𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜ț𝐢𝐚 𝐚𝐫𝐛𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐫𝐞𝐦𝐚𝐫𝐜𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢, care a intrat în vigoare în aprilie 2023, 𝐥𝐚 doi ani 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐢̂𝐧 𝐯𝐢𝐠𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐥𝐞𝐠𝐢𝐢, 𝐢̂𝐧𝐜𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐧𝐨𝐫𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞. În lipsa lor, legea arborilor remarcabili este inaplicabilă și a devenit o altă formă fără fond.
Sâmbătă, la ora 9.00 ne întâlnim la puntea Codrișor pentru un dublu eveniment: povestea arborilor remarcabili din orașul nostru și o drumeție Treasure Hunt – arbori remarcabili prin Pădurea Codrișor!
Un echipament călduros și încălțăminte adecvată, un termos cu ceai și o gustare, o ruletă, aparatul foto vor face ca amintirile să fie de neuitat. Turul este gratuit și este organizat în sincron cu colegii din Rețeaua pentru Natură Urbană.
Dacă crezi că arborii remarcabili din Bistrița mai au povești de spus, te așteptăm!
Acesti arbori seculari merita ca si oamenii remarcabili ai cetatii Bistritei sa aiba o placuta de identificare, prin care sa le fie trecuta povestea vietii lor.
Ganditi-va bine ca acel STEJAR falnic a fost contemporan cu anii in care MIHAI VITEAZUL a trecut prin Bistrita sau trupele lui Basta generalul austriac care in 1602 a bombardat cu artileria din padurea Codrisor zidurile cetatii.
Ne aplecam cu respect in fata doamnei SIMONA PACURAR o mare si fina cunoscatoare a lumii VERZI si multumim pentru minunatele poze si multe felicitari pentru munca si activitatea depusa impreuna cu sotul ei inimosul CRISTIAN TETCU.
Din păcate Bistrița tot pierde spatii verzi, arbori sau oportunități de a crea oaze de verdeață în marea de betoane. In continuare apar blocuri îngrămădite între blocuri ingramadite. Tăiem arbuștii și gardurile vii pentru a da falsa impresie de mai mult spatiu . Tăiem copacii pentru că își fac ciorile cuiburi in ei… Mergem in trendul în care dispar păduri la nivel național, iar în orașe spatii verzi și arbori.