Actualitate

Ioan Deneș: Nu am fi prima țară care instituie sistemul pensiei moștenite

”De fapt, ce este pensia? Pensia este contribuția mea, a dumneavoastră sau a tuturor angajaților din România la Pilonul I sau Pilonul II de pensii pe perioada în care suntem angajați. Această contribuție este, de fapt, un împrumut pe care îl acordăm, toți angajații din țară, fondului de pensii publice sau unor fonduri private de pensii. Cuantumul cu care împrumutăm aceste fonduri este, de fapt, proprietatea celui care a contribuit la aceste fonduri. Or, fiind o proprietate, avem dreptul ca această proprietate să fie moștenită ca și orice proprietate a oricărui titular din țara aceasta”, a spus în plenul Senatului senatorul PSD Ioan Deneș, inițiatorul proiectului de lege ”Pensia moștenită”:

”Care sunt beneficiarii pensiei moștenite? Beneficiarii pensiei moștenite sunt moștenitorii legali sau urmașii legali, o diferență foarte mare între ce înseamnă pensie de urmaș și pensie moștenită.

Care este cuantumul și în ce condiții se beneficiază de pensia moștenită și cât timp? Cuantumul este de 100%, nu de 50%, 75% sau, în anumite condiții, 100% pensie de urmaș, așa cum e în legea în vigoare, iar aceasta se alocă în următoarele condiții:

– titularul să fi avut stagiu complet de cotizare;

– titularul a decedat cu doi ani înainte de a ieși la pensie sau a decedat până la doi ani după ce a ieșit la pensie;

– pensia moștenită se va acorda moștenitorilor legali sau urmașilor legali pe timp de doi ani de zile, după care bineînțeles că vor beneficia, conform legii, de pensia de urmaș.

Unde se mai aplică acest tip de pensie moștenită? Nu propun să inventăm apa caldă, ci luăm modelul și altor țări europene, iar dacă v-ați fi uitat pe site-ul oficial al Bruxelles-ului privind sistemul de pensii, ați fi observat că acest tip de pensie moștenită se mai regăsește în Austria, în Norvegia, în Portugalia, în Franța, deci nu am fi prima țară care să avem o astfel de pensie”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.