Politică

Ioan Deneș: O soluție corectă, de urgență

Senatul a adoptat un proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 8/2023 privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă cu destinaţie turistică ale Mării Negre pentru sezoanele estivale 2023-2024. 

”În principiu, ABADL este cea care este îndrituită, prin regulile stabilite de Ministerul Mediului, să se ocupe de aceste concesiuni la plajele cărora le-a expirat acel termen de 10 ani, pentru că, practic, plajele se concesionează pe 10 ani. Și acest lucru, de obicei, se întâmplă în anul anterior momentului de expirare a acelor concesiuni.

Sigur că Ministerul Mediului a așteptat ca aceste proceduri să se finalizeze în cursul lunilor noiembrie, decembrie ale anului trecut. Neîntâmplându-se aceste lucruri, era normal ca Ministerul Mediului să vină, într-o situație de urgență, cu o ordonanță de urgență, ca lucrurile să le reglementeze diminuând aceste termene și ca plajele. Pentru că noi doar aprobăm această ordonanță de urgență care-și face efectele și, cu siguranță, o parte din aceste plaje deja au fost licitate și concesionate, pentru că legea ne spune că plajele concesionate trebuie predate cu o lună înainte de începerea sezonului estival, respectiv, în această lună, aceste plaje concesionate trebuie predate concesionarului.

Doi ani. De ce doi ani? Păi, e simplu, cei doi ani sunt anii necesari până când se finalizează PUZ-urile pe toate plajele. Pentru că readuc aminte că în ultimii trei ani, patru ani de zile s-au derulat o serie de investiții majore pe plajele litoralului românesc, acestea extinzându-se cu aproximativ 200 de hectare de plaje din fonduri europene, plaje care bineînțeles că trebuie să intre în procedurile de luare în evidență a lor. Și de aceea s-au alocat, pentru plajele care s-au concesionat și pentru care a expirat concesiunea, cei doi ani, pentru ca să poată toate plajele, inclusiv cele pentru care s-au făcut din aceste investiții, să fie prinse în acele PUZ-uri.

Drept urmare, cred că a fost o soluție corectă, una de urgență, așa cum vă spuneam, astfel încât beneficiarii, respectiv turiștii, să poată să folosească aceste plaje în timp util și timp optim, respectiv din luna mai, de când începe să se deschidă sezonul estival”, a spus senatorul PSD Ioan Deneș, în plen.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.