Actualitate

Ioan Deneș: Pensia moștenită

Senatorul PSD Ioan Deneș a depus inițiativa legislativă a ”Pensiei moștenite” prin modificarea Legii 263/2010 privind Legea sistemului unitar de pensii publice:

”Acestă inițiativă vine să facă dreptate multor contribuabili care au contribuit la bugetul de pensii zeci de ani, mult peste limita minimă de cotizare, și care fie nu au apucat să încaseze nici măcar o pensie efectivă decedând înainte de împlinirea condițiilor de vârstă de pensionare, fie au beneficiat mult prea puțin în raport cu perioada și nivelul de cotizare.

Ce vizează de fapt această inițiativă legislativă? Mai precis, în cazul în care o persoană decedează și nu a apucat să-și încaseze pensia, aceasta poate să rămână moștenire, iar moștenitorul poate beneficia de drepturile cuvenite ale decedatului pentru o perioadă de 2 ani de zile.

Care e principiul acestui proiect de lege al ”Pensiei moștenite”? De fapt, ce este pensia? Pentru că de aici s-a pornit raționamentul în urma căruia s-a construit această inițiativă. Pensia este contribuția pe care angajatul, prin intermediul angajatorului, o plătește în fiecare lună către bugetul de pensii. Din acest fapt se deduce că această contribuție este proprietatea ta, este dreptul tău și atunci este absolut normal ca această proprietate să intre sub aceeași incidență ca și drepturile pe care le ai atunci când lași bunuri urmașilor tăi legali sau celor care te moștenesc.

Ce cuprinde această inițiativă și în ce condiții se poate obține? Pensia moștenită se acordă moștenitorilor legali pentru o perioadă de 2 ani de zile din momentul decesului persoanei, dacă decedatul îndeplinea stagiul complet de cotizare, iar decesul a avut loc cu doi ani înainte de accesarea pensiei pentru limită de vârstă, respectiv 61 de ani la femei și 63 de ani la bărbați, sau dacă îndeplinea vârsta legală de pensionare cu stagiu complet de cotizare, iar decesul a avut loc în intervalul de până la doi ani, după data accesării drepturilor de pensie cuvenite pentru limită de vârstă, respectiv 63-65 de ani la femei și 65-67 de ani la bărbați”.

https://www.facebook.com/ioan.denes.9/posts/3916824481771216

6 comentarii

  • Ce-ar fi să dați o lege prin care să se dea ”mintea moștenită”, începând desigur (cum altfel) cu parlamentarii (care să moștenească pensiile întregului popor, că doar sunt aleșii lui)
    Poate așa ați căpăta și voi ceva necesar și util.
    Principiile acestei instituții juridice numite ”sistemul de pensii” , formulate de Bismarck (nu de armăsarul omonim la Herghelia Beclean, pe care-l știți desigur), au cu totul o altă viziune asupra scopului pensiei.
    Așa , după viziunea dv., frățească, dăm tot românului după nevoi, până-l trec nevoile, ca-n comunism.

  • 1. Este destul dacă voi puteți citi textul. De la niște deneși nu ne așteptăm ca să-l și priceapă.

  • Dreptul la pensie e un drept încălcat la români, cei mai mulți pensionari abia se descurcă de la o pensie la alta. Desigur există și pensii nesimțit de mari pentru cei favorizați de lege.
    Prensia moștenită pare o altă afacere pentru unii.
    De ce nu se lucrează la o lege corectă a pensiei?

  • Desigur si pensiile speciale se vor mosteni! Dar nu-i de ajuns asa ca fa tu Denes o lege sa o mosteniti voi bolsevicii pe Dancila ori pe Carmen Dan. Ori pe Irina lui Dragnea ca pe Catalina a mostenit-o deja Dan Sova. Pentru voi psd-istii ar fi buna o lege prin care sa puteti mosteni ce ati furat ca altfel veti ajunge ca cap-istii sa intrebati: „ne mai dati ceva ori ramanem cu ce am furat”?

  • Ciumatule rosu,tara asta ia un miliard de euro pe luna imprumut(pana om mai capata pomana) ca sa capeti tu salar de nabab si sa capete pensii speciale securistii vostri!!Ce mosteniri visati?,nesimtitilor,voi ati contribuit la distrugerea tarii,nu la sistemul de pensii!Ati promovat incompetenta si hotia,de aia traim pe datorie!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.