Fostul deputat Ioan Oltean a fost pus sub acuzare pentru a doua oară în dosarul ANRP, pentru pretinse fapte de corupţie, acuzaţiile fiind aceleaşi ca în momentul în care a fost trimis în judecată prima dată. Dosarul a fost restituit la DNA de Înalta Curte în martie 2017, motivul fiind faptul că rechizitoriul a fost neregulamentar întocmit, iar neregularitatea acestuia nu a fost remediată la timp de procurori, ”astfel încât nu se poate stabili obiectul sau limitele judecăţii”.
Joi, procurorii DNA i-au adus la cunoştinţă lui Oltean infracţiunile pentru care l-au pus pentru a doua oară sub urmărire în dosarul ANRP – complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, informează agerpres.ro.
La ieşirea de la DNA, Ioan Oltean a menţionat că i s-a adus la cunoştinţă că este cercetat în continuare în dosarul ANRP şi că acuzaţia este aceeaşi cu cea pentru care a fost trimis în judecată în prima fază.
„Pot să vă spun decât că suntem în faza de procedură nepublică şi că orice se întâmplă e în faza de secret. Acuzaţiile au rămas aceleaşi. Aceleaşi acuzaţii mi le-au reamintit. Nu ştiu când voi veni la declaraţii, când or să mă cheme„, a declarat Oltean.
La intrare în sediul DNA, el a arătat că aşteaptă o soluţie în acest dosar, care a fost retrimis procurorilor de ÎCCJ. „Vom trăi şi vom vedea ce se va întâmpla. Într-un fel sau altul lucrurile trebuie clarificate. Dosarul a fost trimis definitiv de Înalta Curte acum doi ani. El trebuie acum închis fie printr-o clasare, fie printr-o retrimitere la instanţă„, a explicat Oltean.
”Nu mai fac politică. Mi-e dor, dar vedeți că vremurile sunt altele. Era o altă clasă politică atunci. Mă abțin să comentez cum e actuala, e mai bine pentru mine. Mi-e dor de Videanu, de Boc, de Blaga… Ne auzim mereu la telefon, ne întâlnim. Berceanu face afaceri, a fost cel mai deștept dintre noi toți, bravo lui”, a mai spus Oltean.
Pe 7 martie 2017, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis definitiv restituirea la DNA a dosarului în care fostul deputat Ioan Oltean era acuzat, alături de Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al ANRP, de acordarea unor despăgubiri supraevaluate pentru un teren, prejudiciul fiind de aproape 100 de milioane de lei.
Potrivit deciziei Instanţei supreme, motivul restituirii îl constituie faptul că rechizitoriul a fost neregulamentar întocmit de către DNA, iar neregularitatea rechizitoriului nu a fost remediată la timp de procurori, astfel încât nu se poate stabili obiectul sau limitele judecăţii (art. 364 alin. (3) lit. a din Cpp).
În iulie 2016, Ioan Oltean a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, iar Crinuţa Dumitrean este acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, respectiv Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Marko Atilla Gabor.
De asemenea, au fost deferiţi justiţiei omul de afaceri Mihai Rotaru, beneficiarul direct al despăgubirii, şi evaluatorul Sergiu Negurici.
Potrivit procurorilor, Mihai Rotaru a cumpărat pe 27 noiembrie 2009, contra sumei de 750.000 de euro, drepturile litigioase pe care o persoană le deţinea asupra unui teren în suprafaţă de 61.857 de metri pătraţi situat în municipiul Piteşti. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce timp de opt ani nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce o determinase să iniţieze şi un proces.
După doar câteva luni, pe 17 iunie 2010, membrii Comisiei ANRP, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, au aprobat în regim de urgenţă raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru, deşi acesta nu îndeplinea cerinţele de soluţionare în regim de urgenţă a dosarului de despăgubire, spuneau procurorii.
Anchetatorii susţineau că membrii comisiei au fost influenţaţi de Ioan Oltean, care avea o relaţie apropiată cu preşedintele de la acea dată al ANRP, Crinuţa Dumitrean.
DNA mai arăta că terenul respectiv a fost supraevaluat cu suma de 98.780.835 de lei, de 10 ori faţă de preţul real, acesta fiind şi prejudiciul în dauna statului.
Din cauza acestor probleme inca nerezolvate,(supraevaluari, etc.,etc…)ANRP a intins foarte mult timpul in care trebuiau solutionate dosarele pentru retrocedari ! Sunt dosare care asteapta rezolvare si de 15 ani! Unii dintre cei care asteptau randul ,au si murit! Acum ,asteapta sa moara si mostenitorii…
Trebuie conficscarea averilor pentru recuperarea banilor de la cei implicati care au intrat in posesia banilor sau a terenurilor moca.
ehe, lasa ca nu numai videanu face afaceri. face si olteanu.
Sunt atât de multe de îndreptat în această țară încât ar trebui confiscate averile tuturor oamenilor politici și așa zisilor oameni de afaceri din ultimii 30 de ani. Cofiscare extinsă fara drept de apel. Pe noi cei păgubiți nu ne întreabă nimeni daca mai avem puterea să plătim mizeriile făcute de -a lungul anilor. Daca fiecare autoritate din Romania și-ar face datoria , ce ordine ar fi in tara. De aceea mulțumim din inima partidelor și conducătorilor iubiți!
„Pot să vă spun decât…”:)) Parcă ăsta a fost învățător, dacă bine-mi aduc aminte. Să nu ne mai mirăm că scade calitatea actului educațional din moment ce unii dascăli nu vorbesc corect și foarte mulți iau note de 2 la examenele de titularizare.
Fix tranta… unul fura o gaina si intra la furt calificat iar altii fura milioane de euro si nu se intampla nimic…. doar chemari la dna asa ca si aia trebuie sa ia salarul… asta e tara tuturor posibilitatilor
nu pateste nimic vezi de treaba….fur un leu pac puscarie 4 ani, furi 600.mii coco intr=o punga pa baieti am scapat
Stati linistiti cacse tot amana pana se prescrie.
Asta este tactica.