Politică

Ioan Oltean a anunţat vestea învestirii noului Guvern

Cabinetul Ungureanu a trecut joi de votul Parlamentului, vestea fiind anunţată cu entuziasm, după numărătoarea voturilor, de secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean. ”237 de voturi pentru, 2 împotrivă, avem Guvern!”, a spus Oltean.

Preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, a supravegheat îndeaproape mecanismul de votare, dând mâna cu senatorii şi deputaţii după ce aceştia introduceau bilele în urne, şi a făcut parte din comisia de numărare a voturilor.

După înregistrarea unor demisii şi absenţe, Parlamentul avea 463 de senatori şi deputaţi, iar pentru învestirea Cabinetului Ungureanu erau necesare voturile favorabile a 232 de parlamentari.


Reprezentanţii USL au boicotat votul de învestire pentru că au anumite reţineri faţă de unii dintre membrii noului Guvern, deşi atacurile din media „au mers uneori prea departe, folosindu-se cuvinte precum clone, consilieri, second-hand” (Victor Ponta).

Uniunea Social Liberală va contesta validarea Guvernului Ungureanu la Curtea Constituţională, pe motivul nerespectării procedurilor de audiere şi validare a miniştrilor. USL consideră că procedurile de învestire a Guvernului au fost încălcate şi că „existenţa noului Guvern se află sub stigmatul nerespectării legii”.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu (foto) a spus în Parlament că nu poate avansa promisiuni nerealiste şi că poate lua în calcul doar o majorare „prudentă” a salariilor şi pensiilor, dacă situaţia economică va permite această creştere.

„Propun un mod de guvernare pragmatic, onest şi modern, în care fiecare cetăţean să se poată recunoaşte. Nu vin în vremuri grele să prezint promisiuni nerealiste”, a spus Ungureanu.

Premierul desemnat a susţinut că funcţiile ocupate până în prezent, de-a lungul carierei profesionale, l-au pregătit pentru a-şi asuma postul de şef al Guvernului şi a asigurat că „nu va pierde din vedere” dialogul cu societatea civilă şi organizaţiile neguvernamentale în ceea ce priveşte deciziile cu impact asupra populaţiei şi va combate în continuare atât evaziunea fiscală, cât şi corupţia, în care DNA şi ANI vor continua să fie „pilonii principali”.

Mă bazez pe buna credinţă a cetăţenilor acestei ţări, care nu au întors spatele, care nu au refuzat, care nu s-au văitat şi nu au fost descurajaţi”, a spus Ungureanu.

Menţinerea „de principiu” a obiectivului de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015, „adaptat la realităţile economico-financiare”, reducerea în continuare a numărului de taxe parafiscale, adoptarea unei noi legi privind concurenţa neloială şi monopolul sunt alte măsuri avute în vedere de noul Guvern şi menţionate de premierul desemnat.

„Un alt obiectiv major este asigurarea stabilităţii politice prin reinstaurarea respectului şi a recunoaşterii reciproce a partidelor politice. Trebuie să redăm cetăţenilor încrederea în funcţionarea democratică a statului român, iar cea mai mare garanţie pe care credem că o putem oferi în acest sens este asigurarea legalităţii şi a constituţionalităţii alegerilor în termen. Alegerile sunt pentru toţi şi de aceea mă bazez în acest demers pe cooperarea cu opoziţia politică”, a spus Ungureanu, în plenul Parlamentului.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat, joi, în plenul Parlamentului, că se bucură pentru că Mihai Răzvan Ungureanu nu a acceptat în Guvern „miniştri care reprezentau nume şi persoane cu totul indezirabile”, el nominalizându-i în acest sens pe Elena Udrea şi Traian Igaş.

Ponta a spus că premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, conducând un guvern politic, nu mai poate fi considerat independent, ci om politic.

 „Frigul de afară şi schimbarea lui Boc nu reprezintă soluţia la problemele celor din stradă, reprezintă doar un respiro, care poate dura o săptămână, două. Singura schimbare care trebuie făcută este schimbarea modului de guvernare şi a modului de rezolvare a problemelor cetăţenilor. Autismul fostului guvern a dus la căderea acestuia, cred că reconectarea la ce înseamnă vocea publică vă poate ajuta. Nu continuaţi politica Guvernului Boc. Aveţi un guvern pe jumătate nou. E important ca schimbarea să nu fie de faţadă. Fostul guvern a plecat din funcţie având o cotă de încredere de 8% în rândul populaţiei””, a afirmat Ponta.

Reamintim lista miniştrilor din noul Cabinet:

Prim-ministru: Mihai Răzvan Ungureanu

Vicepremier: Marko Bela – UDMR (menţinere)

Ministrul Administraţiei şi Internelor: Gabriel Berca – PDL (l-a înlocuit pe Traian Igaş)

Ministrul Justiţiei: Cătălin Predoiu – independent (menţinere)

Ministrul Finanţelor Publice: Bogdan Drăgoi – PDL (l-a înlocuit pe Gheorghe Ialomiţianu)

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri: Lucian Bode – PDL (l-a înlocuit pe Ion Ariton)

Ministrul Afacerilor Externe: Cristian Diaconescu – UNPR (menţinere)

Ministrul Afacerilor Europene: Leonard Orban – independent (menţinere)

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii: Alexandru Nazare – PDL (a înlocuit-o pe Anca Boagiu)

Ministrul Mediului şi Pădurilor: Laszlo Borbely – UDMR (menţinere)

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului: Cristian Petrescu – PDL (a înlocuit-o pe Elena Udrea)

Ministrul Apărării Naţionale: Gabriel Oprea – UNPR (menţinere)

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional: Kelemen Hunor – UDMR (menţinere)

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale: Răzvan Mustea – PDL (l-a înlocuit pe Valerian Vreme)

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale: Claudia Boghicevici – PDL (a înlocuit-o pe Sulfina Barbu)

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului: Cătălin Baba – PDL (l-a înlocuit pe Daniel Funeriu)

Ministrul Sănătăţii: Ladislau Ritli – UDMR (menţinere)

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Stelian Fuia – PDL (l-a înlocuit pe Valeriu Tabără).

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS