”Aroganţe şi prostii la nivel judeţean. Iată cum pot să calific comportamentul puterii la nivel de judeţ. O şedinţă a CJ în afara legii, cu încălcarea flagrantă a legislaţiei. Mi s-ar putea spune: ştiţi, aţi fost la guvernare şi aţi avut aceeaşi aroganţă. Poate că aveţi dreptate şi ştiu asta, am avut şi noi, prin reprezentanţii noştri, aroganţa vremii, pe care am condamnat-o întotdeauna. Am crezut că deţinătorul unei puteri locale trebuie să fie echilibrat, aşezat, diplomat, pentru a putea media, menţine un echilibru între putere şi opoziţie. Faptul că şi noi am manifestat un gen de aroganţă nu e o scuză pentru cei ce guvernează azi. Atunci înseamnă că schimbarea e inutilă, schimbăm nişte aroganţi cu alţi aroganţi, nişte nepricepuţi cu alţi nepricepuţi. Nu de puţine ori am auzit şi în Parlament afirmaţia că aşa aţi făcut şi voi. Uneori, întemeiate aceste afirmaţii. Cred că cei ce vin la putere trebuie să înveţe din greşelile celor care au fost înaintea lor şi să facă tot posibilul să le îndrepte, nu să le repete sau chiar să le ridice la un grad mai mare”, a spus Oltean într-o conferinţă de presă.
El a afirmat că tot ceea ce s-a întâmplat miercuri la CJ ”e deasupra tuturor abuzurilor pe care le-a săvârşit Liviu Rusu, dacă vreţi o trimitere concretă”. ”Şedinţa s-a desfăşurat în totală ilegalitate, şi aici vă vorbeşte nu omul politic ci juristul Ioan Oltean. E regretabil că a validat-o, avizat-o cel ce este garantul legalităţii în Bistriţa-Năsăud, prefectul judeţului. Nu vorbesc de secretarul judeţului, un instrument pe care-l mută preşedintele CJ, indiferent care este el, dintr-un loc în altul. Săracu, el e cel care spune cum să facă, ăştia nu ştiu niciunul. Nu-l acuz pe Redl, e o victimă a aroganţei celor ce conduc CJ. A fost, este şi, dacă va mai sta mult acolo, va fi. Eu îl acuz pe prefect, care a girat o şedinţă ilegală. Să nu confundăm lipsa de morală cu ilegalitatea, sunt două noţiuni distinct. Majoritatea conduce, e principiul fundamental al democraţiei, când sunt 27 de consilieri şi tu iei hotărâri cu 13 şi 14 împotrivă, şedinţa nu poate continua. A spune despre o soluţie judecătorească ce a spus distinsul conducător al acestui judeţ, Radu Moldovan, că o sentinţă nu trebuie votată, ci doar să se ia act, iară câte înţelepciune se degajă. Înţelepciunea întruchipată! Sentinţa spune că CJ este obligat să adopte hotărâri, la plural, prin care să valideze mandatele de consilieri ale numiţilor. Asta înseamnă că CJ trebuie să adopte patru hotărâri, prin vot. Aceasta e modalitatea legală prin care CJ e obligat să valideze, nu să depună jurământul fără validare. E peste puterea mea de înţelegere. Această atitudine este direct proporţională cu isteţimea şi înţelepciunea lui Radu Moldovan, să fie lucrurile foarte clare”, a comentat Oltean.
”13 consilieri au întreaga libertate de voinţă de a acţiona cu situaţia concretă, dar recunosc că există şi o strategie a partidului, pentru că facem politică. Noi vom ataca în contencios înţelepciunea lor şi sperăm că instanţa va fi înţeleaptă şi corectă. Girul alegătorilor l-au primit cei 15 consilieri USL aleşi, ceilalţi sunt supleanţi. Eu nu mă refer la moralitatea gestului, la legalitatea gestului. Am stârnit furtuna, aşa e, noi stârnim, de-aia suntem în opoziţie, să obligăm puterea prin pârghiile legale de a nu ne neglija, de a ţine cont că existăm. O putere inteligentă ar fi zis: Haideţi să găsim o soluţie. Arta negocierii e în general o calitate a omului aflat la putere. Nu au pierdut cetăţenii, CJ poate să ia decizii şi cu majoritatea absolută, şi cu una calificată. Cine împiedică CJ să lucreze? Suntem prezenţi la şedinţă, nu înseamnă că dacă ne-am abţinut de la validarea celor patru am împiedicat CJ să-şi desfăşoare activitatea. Consilierii se validează prin vot deschis: pentru, împotrivă şi abţinere. Atâta timp cât legea conferă această formă de manifestare, suntem perfect pe lege. Colegii mei au cerut listingul voturilor de la şedinţa precedent, e obligatoriu să pui la dispoziţia liderului de grup listingul. Dacă eu am votat ”da” şi acolo apare ”nu, daţi-mi voie să mă îndoiesc de performanţa şi corectitudinea sistemului de vot”, a adăugat deputatul PDL.
Ioan Oltean a menţionat că ”vocaţia trădării este peste tot”. ”Nu întotdeauna în politică vorbim de moralitate. PDL nu este imoral. Faptul că în trecut am avut un lider care a avut o anumită atitudine abuzivă nu îndreptăţeşte pe cei care urmează să facă la fel. Această perindare de la stânga la dreapta, de la dreapta la stânga s-a practicat. Puterea s-a realizat prin astfel de migraţii de la un partid la altul. Sunt imorale, dar sunt utile în politică, asta este. Nu spun că plecarea unor consilieri de-ai noştri acum la alt partid, Doamne fereşte, nu mi-ar crea o stare de disconfort. Asemenea manifestări sunt utile în politică, am spus. Au folosit şi ei, folosim şi noi”.
Întrebat care este motivul pentru care consilierii PDL se opun validării celor patru supleanţi USL în CJ, liderul PDL a precizat: ”Vă dau un singur motiv: să obligăm puterea să ţină cont de noi. Suntem într-o situaţie în care putem influenţa votul. Nu credeţi că ar fi necesar să fim convocaţi la dialog? Nu prin ameninţări, presiuni. Am avut o singură întâlnire cu Radu Moldovan, care a durat două minute. Vă înşelaţi amarnic dacă credeţi că ne interesează un post de vicepreşedinte la CJ, nu ne-am opus niciunui proiect care vizează interesul acestui judeţ. Ne-am opus la validarea mandatelor, atât. Noi nu greşim”.
Să-ţi fie RUŞINE oltene! Câtă nesimţire şi tupeu poţi avea în tine! Până când neruşinatule?! ,,Vine vremea ta în curând” ! Nu uita acest lucru, nici măcar atunci când dormi! Somn.. veci! Amin!
Pe vremea domniei PDL-ului nu l-am auzit pe Oltean sa declare ca Rusu Liviu face ilegalitati.A inviat Oltean?
Nu a inviat olteanul si speram oameni ca el sa nu mai reanvie vreodata.
A inceput poate in prag de primavara sa oracaie un broscoi portocaliu…