Dumneavoastră aţi iniţiat o lege care combate migraţia politică a aleşilor locali, dar v-aţi poticnit la parlamentari.
Nu m-am poticnit. Nu s-a vrut. Eu sunt cel care am încercat de mai multe ori să adoptăm un statut al alesului local şi al parlamentarului. Am fost întotdeauna împotriva migraţiei politice, am considerat că este un fenomen care destabilizează şi diminuează din imaginea omului politic. A-ţi muta fundul dintr-un partid în altul în funcţie de interesul personal e un lucru extreme de negativ. Eu cred că atunci când ai obţinut o anumită demnitate, de consilier local, de primar, de parlamentar, prin imaginea şi efortul unui partid, în momentul în care te dezici de acea formaţiune trebuie să pierzi demnitatea respectivă. Te duci în altă parte, începi să munceşti acolo şi îşi recâştigi o anumită poziţie. În 2002 sau în 2003, am făcut un asemenea demers juridic. Pe vremea aceea, PSD mi-a respins iniţiativa, deşi eram preşedintele Comisiei de administraţie publică din Camera Deputaţilor. Am revenit cu ea în 2005 când ne aflam la guvernare şi am reuşit să adoptăm actul normativ în sine, dar actul normativ care viza aceleaşi sancţiuni pentru parlamentarii care migrează a fost respins spunându-se că e neconstituţional, că nu putem vorbi de o asemenea reglementare în ce îi priveşte pe senatori şi deputaţi. Iată care au fost consecinţele: migraţia politică a fost un fenomen de masă. Aici nu există niciun fel de selecţie. S-a migrat de la PDL la USL, de la USL la PDL, la PP-DD, la toate formaţiunile politice. Când eşti la guvernare, mişcarea de la opoziţie la putere e foarte evidentă şi ea se perpetuează şi aruncă o lumină proastă asupra omului politic şi a Parlamentului care e instituţia cu cea mai proastă imagine dintre toate instituţiile româneşti.
Credeţi că oamenii au înţeles că rolul unui parlamentar este să facă legi bune pentru ei sau în continuare îşi pun problema ce a făcut parlamentarul pentru ei, dacă le-a adus bani pentru biserică, poduri şi drumuri?
Vedeţi, nimeni nu a fost interesat, nici mass-media în ultimă instanţă, să cultive care este rolul unui parlamentar într-o societate şi că Parlamentul e instituţia care produce legi, iar cei ce lucrează acolo nu pot nici să facă poduri, nici să asfalteze, nici să majoreze efectiv salariile ca persoane. Sigur, Parlamentul poate să reglementeze orice domeniu dacă reprezintă o putere şi un interes politic majoritar, dar parlamentarul în sine este persoana care are ca atribut principal participarea la procesul de adoptare a actelor normative. El poate fi o curea de transmisie, poate susţine un interes sau altul care se reglementează, dar nu poate, prin propriul său efort, să rezolve o problemă de interes local. Nu poţi, nu ai buget, nu ai competenţe. Poţi, să nu zic prin trafic de influenţă, prin lobby mai degrabă, să faci o legătură între instituţii centrale şi interesele locale pentru că, mai ales acum, când parlamentarul e ales prin vot uninominal şi reprezintă un colegiu, el este legat extrem de mult de colegiul respectiv, e un fel de primar, dacă vreţi, al colegiului respectiv, ori pe omul din colegiu îl interesează mai puţin ce ai făcut tu, la Bucureşti, în legislativ, şi ce faci concret. Te întreabă ce ai făcut patru ani. Poţi să îi spui că ai avut o sută de interpelări, că ai adoptat nu ştiu câte legi? Nu îl interesează, dar ştie că prin efortul meu comunei lui i s-au dat mai mulţi bani, s-a făcut un pod, s-a construit o şcoală, s-a asfaltat, s-a pietruit. Omul asta vrea. Şi am făcut aceste lucruri, har Domnului. Le-am făcut cu plăcere fiindcă pentru mine e foarte important să văd că se mişcă ceva. Când văd că se asflatează un drum, că se pietruieşte, se construieşte o şcoală, că se aduce apă şi canalizare la cetăţean în curte, îmi creşte inima. Recunosc că am făcut foarte multe lucruri.
Tocmai pentru că aţi făcut multe lucruri pentru cei din colegiul dvs., credeţi că veţi avea de suferit din cauza deciziilor luate de fosta guvernare sau veţi fi perceput individual?
Eu am o relaţie foarte bună cu toţi primarii indiferent de coloratura politică şi nu a existat în judeţul acesta niciodată un primar, indiferent de coloratură, care să mă fi abordat, iar eu nu îi fi răspuns pozitiv sau aformativ. Sunt nenumărate exemple care pot fi verificate. În momentul acesta, în calitatea mea de parlamentar şi membru al unui partid care a guvernat, eu zic performant din punctul meu de vedere şi al evoluţiei României în toţi anii aceştia, din punctul de vedere al altora neperformant, nu pot fi disociat. Nu pot fi luat deoparte şi judecat doar prin prisma lucrurilor concrete pe care le-a văzut cetăţeanul în localitatea lui. Unii vor spune că nu am făcut nimic fiindcă i-au interesat doar că li s-a diminuat pensia sau salariul, chiar dacă prin efortul meu el calcă pe asfalt sau copilul lui merge la o şcoală modernă şi are apă în curte, tot ce ştie el este că partidul din care fac parte i-a diminuat salariul. O să mă judece doar pentru asta. Eu sunt pregătit şi pentru aceştia, dar şi pentru ceilalţi care realizează ce am făcut eu pentru colegiul meu, dar nu numai pentru el pentru că am realizări în toate colegiile. Iertaţi-mi lipsa de modestie, nu există comună în acest judeţ în care să nu se lege ceva de numele meu.
De ce nu candidaţi niciodată la Bistriţa?
Nu mi-a fost teamă de electoratul din Bistriţa, nici de electoratul de pe câmpie sau din altă parte. Eu recunosc faptul că am fost întotdeauna mai legat de Valea Someşului. A fost şi este o zonă în care eu am o legătură foarte bună cu primarii şi în care partidul nostru a fost, ca să fiu foarte sincer, mult mai bine primit şi reprezentat. Şi acest lucru contează, relaţia mea cu primarii din zonă, cu oamenii din zonă, a fost una de natură a mă lega de zona aceasta, dar vă asigur că nu mi-ar fi fost niciodată teamă şi nici acum nu mi-ar fi să candidez în Colegiul 1 Bistriţa sau Colegiul 2 Beclean sau Colegiul 4 Valea Bârgăului. Am suficiente argumente ca să îmi susţin candidatura.
În ultima parte a interviului, Ioan Oltean vorbeşte despre miturile legate de averea sa.
Interviu realizat de Cristiana Sabău
Foto: pdlbistrita.ro
………iti creste „bugetul” din comisioae
de acord.
I creste inima ???????? care inima . sau are ?????????? inima .
Cred ca atunci cand trebuie sa faci o alegere cu atat mai mult cand e vorba de a alege reprezentatii tarii in care vrei sa traiesti, sa fi respectat, sa ai un viitor etc. singura varianta pentru ca toate acestea sa aiba macar o sansa de a devenii realitate este sa alegi cu capu nu cu inima, sa alegi rational si nu emotional. O parte din problema noastra a tuturor este ca din 1990 incoace toate alegerile s-au bazat pe factorul emotional in loc de cel rational. Desteapta-te romane!
degeaba te trezesti….nu ai de ales decat din doua rele…… indiferent cine iesa e la fel!….adica cel putin la fel de….aiurea!
Si cand ati inchis scoli si spitale, ati saracit populatia in timp ce voi va imbogateati si traiati bine iti crestea inima ??? Gunoaielor !!!!
nooooo!….asta e politica!
Când văd că se asflatează un drum, că se pietruieşte, se construieşte o şcoală, că se aduce apă şi canalizare la cetăţean în curte, îmi creşte inima (si contul)
…patru!
Ajunge cu minciuna si jaful facut de Basescu si gasca lui. 9 decembrie 2012 este ziua cand romani vor face dreptate!
sa egaleze useleul contul pedeleului???????????????????