Actualitate Social

Ioan Oltean: Dacă UDMR refuză, renunțăm pentru moment la proiectul reorganizării

Într-un interviu acordat cotidianului Gândul, secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, a declarat că dacă UDMR refuză oferta 8+2, se va renunța pentru moment la proiectul reorganizării teritoriale.

”Aș vrea să precizez încă de la început că acest proiect al PDL și al președintelui nu e în folosul unui partid sau al unei grupări de interese. El fundamentează o nouă reorganizare care să fie în conformitate cu posibilitățile de accesare rapidă și eficientă a fondurilor UE. UDMR-ul a respins de la bun început oferta noastră pe considerentul că, mă rog, comunitatea maghiară nu mai poate gestiona tradiția și cultura într-o asemenea formulă, pierzându-și identitatea. Atunci, am oferit comunității maghiare și UDMR posibilitatea ca cele două județe de factură majoritară maghiară să rămână exact așa cum sunt, cu toate neajunsurile care curg din asemenea poziționare din punct de vedere al noului proiect. Luând în calcul ceea ce se întâmplă în Harghita și Covasna, am spus OK, de acord, rămân județe de sine stătătoare cu toate avantajele și dezavantajele. Dar celelalte opt se constituie.

Noi am făcut o ofertă. E maximum ce putem oferi. Dacă UDMR refuză, sigur ne vedem obligați să renunțăm. E obligația noastră de a încerca să punem în practică acest proiect pentru avantajele care decurg în mod indiscutabil dintr-o asemenea reformă administrativ-teritorială.

Dacă nu vor fi de acord, vom renunța la proiect, pentru că nu îl putem pune în aplicare decât într-o formulă agreată și de către partenerii noștri de guvernare. Dacă nu ai posibilitatea să convingi partenerii, renunți și aștepți un alt moment prielnic. Când? Probabil după alegerile parlamentare de anul viitor, dacă vom reuși să ne menținem la guvernare.

Noi am făcut o ofertă. UNPR a aderat fără reținere la acest proiect, minoritățile și UDMR au decis să se mai gândească și să vină luni cu o soluție. În opinia mea, UDMR nu va putea respinge o asemenea opțiune. E o ofertă pe care ar fi păcat să o piardă. Vă rog să observați că electoral nu avem ce pierde. Noi nu dăm nimic UDMR-ului. Județele Harghita și Covasna rămân în continuare în aceeași formulă. Le lăsăm să funcționeze exact ca până acum. Care e favoarea făcută UDMR-ului, care să ne pună pe noi în dificultate?”, a spus Oltean pentru Gândul.

 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.