Politică

Ioan Oltean, decis să-i lase pe Moldovan şi pe Ţintean fără bani

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, i se pare „normal şi firesc” să fie tăiate indemnizaţiile de şedinţă şi diurnele de deplasare la toţi cei 231 de parlamentari care se află în grevă.

Ioan Oltean a fost întrebat cum stau lucrurile în privinţa indemnizaţiilor care ar urma să fie încasate de parlamentarii care nu au participat la lucrările Camerei Deputaţilor şi Senatului, declarând că se află în grevă.

„Încă nu s-au tăiat indemnizaţiile, abia acum se face inventarul celor care au fost prezenţi. Personal, cred că toţi cei care au semnat în listele de prezenţă sunt consideraţi prezenţi. Acesta este documentul care justifică prezenţa, lista de prezenţă, la comisie, semnată, lista de prezenţă, la plen, semnată. Este documentul care atestă prezenţa la activităţile parlamentare. Vom trăi şi vom vedea cine sunt cei care au semnat aceste documente, dacă grupurile parlamentare şi liderii acestora confirmă prezenţa acestora la activităţi. În funcţie de aceasta, conducerea Camerei va decide o anumită măsură de natură administrativă”, a declarat Oltean.

El a adăugat că cei care nu au participat la lucrările Camerei Deputaţilor şi Senatului nu pot să fie beneficiarii indemnizaţiei de şedinţă care să dă doar celor care au fost prezenţi la şedinţă şi nici a diurnei de deplasare care se acordă acelor parlamentari care au domiciliul în afara Bucureştiului.

El a declarat că, întrucât parlamentarii opoziţiei au început „greva” în luna februarie, vor pierde indemnizaţiile începând cu 1 martie.

„Luna februarie a fost o lună de grevă parlamentară şi mi se pare firesc ca toţi cei care nu au participat, nu au fost la muncă, să nu beneficieze de drepturile fireşti aferente. Aşa mi se pare firesc. Nu există parlamentar PDL care să fi fost în grevă. Aici vorbim de cei care sunt în grevă şi au declarat public că nu vor beneficia de aceste drepturi şi sunt parlamentari care, din motive obiective, au prinşi în alte activităţi care i-au împiedicat să fie prezenţi într-o zi sau alta la activitatea parlamentară propriu-zisă şi unde poate exista o motivaţie. Sau există unii care sunt în concedii fără plată sau medicale”, a declarat Ioan Oltean.

Întrebat cum arată „absenţele motiovate”, Oltean a spus: „Este un document eliberat de liderul grupului parlamentar pe care îl înaintează conducerii Camerei şi în care precizează că deputatul X sau Y în ziua cutare a fost prins într-o activitate de altă natură decât cea care viza efectiv ordinea de zi a camerei Deputaţilor şi Senatului”.

Oltean a spus că banii care vor fi reţinuţi de la parlamentarii care au absentat rămân la bugetul Parlamentului. „Mi se pare normal, cine nu a muncit nu poate să primească bani”, a spus el.

Ioan Oltean a explicat că regulamentul şedinţelor în plen nu cuprinde o normă prin care fiecare parlamentar să fie obligat să stea în sala de şedinţe, prezenţa fiind obligatorie la şedinţa de vot final care e odată pe săptămână. „Prezenţa la activităţi este justificată prin semnătura pe lista de prezenţă. La comisiile permanente fiecare semnează că e prezent, acela e documentul prin care el justifică că a fost la şedinţă şi beneficiază de indemnizaţia de şedinţă. Putem să le tăiem indemnizaţia pentru o zi, două sau trei zile pentru că activitatea în Cameră se desfăşoară patru zile. Lunea şi marţea e în plen, miercuri şi joi în comisii peramente. Fiecare semnează de patru ori prezenţa pe săptămână. Lunea pe listele de prezenţă în plen, marţi dimineaţa iar în plen, după-amiaza la comisii, miercurea şi joia de asemenea la comisii”, a spus Oltean.

Întrebat dacă există o practică la Parlament ca unii să semneze pentru alţii, Oltean a spus: „Din nefericire, mai există aceste practici când un coleg nu poate să vină din diferite motive şi un alt binevoitor îl ajută să fie prezent acolo. Eu nu am semnat condica de prezenţă de foarte mult timp. Membrii Biroului Permanent nu sunt pe lista aceea, se consideră că sunt prezenţi tot timpul la activităţi. Este o practică care, din nefericire, mai există, dar noi sperăm că, în timp ce oamenii se conştientizează şi se reponsabilizează, această practică să fie înlăturată. E greu să stai cu paznicul la lista de prezenţă şi să-l identifici pe fiecare dacă el este cel care semnează sau semnează pentru altcineva”, a spus Oltean.

Oltean a fost întrebat dacă el crede cu adevărat că vor fi tăiate indemnizaţiile parlamentarilor absenţi de la lucrări.

„În mod normal ar trebui să se taie indemnizaţiile. Eu cred cu adevărat că se vor tăia indemnizaţiile de şedinţă şi diurnele de deplasare la toţi cei 231 de parlamentari care se află în grevă. Aşa mi se pare firesc şi normal, cel puţin dacă am respecta angajamentele lor publice. Mi se pare nefiresc ca să spună în public una şi în realitate să fie alta. Să avem puţină răbdare până se întocmesc statele de plată să vedem cine încasează aceste indemnizaţii. O să vă punem la dispoziţie toate datele în privinţa aceasta”, a declarat el.

Etichete

3 comentarii

  • Bade Ioane,ar trebui să ști (chiar ești dascăl?) că pâinea caldă se dă împrumut!Deja se pare că ai multe,mult prea multe de căpătat înapoi!Îți doresc sănătate să le poți duce pe toate!Adrian Păunescu îi spunea cuiva în urmă cu ani că îl va căuta la pușcărie,,cu lebenițe,portocale și țigări” și chiar l-a căutat!Îți doresc să fi căutat!S-auzim de bine(ceea ce nu prea cred!dumneata mai crezi?)Speranța moare ultima nu?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.