Politică

Oltean: O cosmeticiană babană, Puterea, a vrut să înfrumuseţeze un corp. Operaţia nu a reuşit

Statutul parlamentarilor a consolidat imunitatea acestora, acoperindu-l pe cel vechi cu "o spoială", a declarat preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, după adoptarea de către plenul Camerelor reunite ale Parlamentului a proiectului de lege privind statutul deputaţilor şi senatorilor.

„Am sentimentul că astăzi ne-am aflat cu toţii într-un cabinet uriaş de cosmetică, în care o cosmeticiană babană, numită Puterea, a încercat să înfrumuseţeze corpul unui act normativ extrem de important – Statutul parlamentarilor. Din păcate, operaţia nu a reuşit, părţile principale ale actului normativ care astăzi ar fi trebuit îmbunătăţit în mod simţitor au fost acoperite doar cu un strat de spoială. Imunitatea a fost consolidată, conflictul de interese încurajat. Dacă vă închipuiţi că un parlamentar care este surprins printr-o hotărâre judecătorească definitivă că se află în conflict de interese va avea vreo teamă în a se păzi, ştiind că singura sancţiune împotriva lui e un act de natura administrativă, ne înşelăm amarnic”, a spus Ioan Oltean, în plenul Camerelor reunite.

El a argumentat că imunitatea parlamentară este consolidată pentru că se cere „în mod imperativ” ministrului Justiţiei să prezinte şi motive, în felul acesta „Parlamentul fiind transformat într-o instanţă de judecată capabilă, împuternicită, mandatată prin această lege să analizeze vinovăţia unui parlamentar”.

„Pentru aceste motive principale, grupul parlamentar al PDL a votat împotrivă şi credem, aşa câţi suntem noi, că trebuie să regândim şi această lege, s-o aşezăm în parametrii pe care îi doreşte şi opinia publică, să punem şi Parlamentul şi parlamentarul pe picior de egalitate în ceea ce priveşte posiblitatea justiţiei de a interveni când acesta greşeşte. Sper să fie un început de bun augur pentru toţi cei care se raportează la realităţile acestei ţări. PDL va fi întotdeauna extrem de vigilent şi nu va avea nicio reţinere în a-şi exprima critica împotriva acestei puteri”, a menţionat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, conform Agerpres.

Parlamentarii PDL au votat împotrivă, a precizat, după vot, Oltean. El a susţinut că modificările aduse Statutului sunt doar „un strat de spoială”, imunitatea parlamentarilor a fost întărită, iar textul privind conflictul de interese încurajează parlamentarii să facă acest lucru. „Credem că trebuie să regândim această lege şi să o aşezăm pe parametrii normali”, a adăugat Oltean, potrivit Mediafax.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a stabilit, marţi, ca bugetul Camerei pe 2013 să fie de 198 de milioane de lei, a declarat preşedintele acestui for legislativ, Valeriu Zgonea. El a arătat că decizia a fost luată cu doar o abţinere, care a aparţinut lui Ioan Oltean.

În Statutul deputaţilor şi senatorilor se menţine prevederea privind cazarea parlamentarilor fără domiciliu în Bucureşti şi judeţul Ilfov, dar şi cea legată de asigurarea unei sume forfetare de minim jumătate din indemnizaţia lunară brută a unui deputat sau senator pentru asigurarea cheltuielilor de cazare în cazul celor care nu au domiciliu în Bucureşti şi judeţul Ilfov. Procedura în caz de reţinere, arestare sau percheziţie cerută în cazul unui parlamentar a rămas de asemenea nemodificată, în schimb a fost eliminată prevederea potrivit cărei mandatul unui ales încetează la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se constată existenţa unei averi nejustificate şi a stării de incompatibilitate în conformitate cu Legea privind declararea şi controlul averii demnitarilor.

Statutul mai prevede că angajaţii cu carte de muncă sau contract civil ai unui birou parlamentar pot fi reangajaţi la cabinetul aceluiaşi deputat sau senator şi în noul mandat, în cazul realegerii acestuia. Prevederea prin care membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia până la gradul al III-lea nu pot fi angajaţi la respectivul birou parlamentar se menţine în documentul parlamentarilor. Pe de altă parte, deputaţii şi senatorii care renunţă la autoturismul de care pot beneficia pentru activităţile legate de desfăşurarea mandatului pot primi o sumă forfetară pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.