„Personal cred că actuala putere nu are voinţa politică să adopte un act normativ care vizează o modificare de fond a regimului administrativ, o lege care să vizeze o regionalizare a României. Suntem în prezenţa unor dezbateri cu caracter teoretic, cu diverse idei care mai de care mai năstruşnice, dar nu suntem în prezenţa unui act normativ concret care să ne spună care este conţinutul acestui act normativ. Vedem doar lupta pentru acapararea capitalei de regiune şi nimic altceva. Personal cred că e un joc de glezne al actualei puteri şi că nu vom fi în măsură anul acesta să vedem actul normativ care vizează regionalizarea. Termenele pe care ei le-au anunţat pentru dezbaterea acestui act normativ au fost depăşite şi le-au prelungit şi o fac în continuare, deci nu cred că vor avea voinţa politică să facă acest demers politic şi administrativ”, a spus Oltean.
El a fost întrebat dacă PDL va susţine proiectul de regionalizare. „PDL a vrut să facă regionalizare. Noi am avut voinţă politică, dar nu am avut puterea parlamentară. Ţineţi minte discuţiile şi publice şi de la nivelul coaliţiei. UDMR s-a opus şi nu am putut să o facem. Ei au puterea parlamentară, dar nu au voinţa politică. Dacă vin cu un act normativ care vizează regionalizarea în direcţia pe care am văzut-o şi noi, vor avea toată susţinerea noastră fără probleme”, a spus Oltean.
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, la Bistriţa, că s-a finalizat analiza necesităţii regiunilor şi că s-a intrat în etapa de configurare a acestora.
Oltean a precizat că PDL respinge „modul original” în care USL vrea să modifice Legea referendumului şi va vota împotriva actului normativ depus deja la Senat. „PDL respinge modul original în care USL vrea să modifice Legea referendumului prin stabilirea unui cvorum de prezenţă şi de vot nemaiîntâlnit nicăieri în Europa democrată. Comisia de la Veneţia s-a pronunţat încă din 2012 la solicitarea expresă a premierului Ponta că revizuirea Constituţiei nu poate fi făcută decât cu un cvorum de jumătate plus unu dintre cei prezenţi şi cu o prezenţă de jumătate plus unu din numărul total al electorilor”, a spus Oltean.
El a declarat că principiul simetriei juridice trebuie „în mod absolut respectat”. „Ori prin proiectul de lege care e depus deja la Senat se doreşte modificarea acestei legi în sensul în care un referendum pentru modificarea Constituţiei este valabil dacă se prezintă 30% dintre cei înscrişi în listele electorale, iar dintre aceştia votează 25%, ceea ce este inadmisibil”, a spus el.
Ioan Oltean a adăugat că PDL va vota împotriva unui asemenea act normativ, considerându-l „un demers politic în afara normelor constituţionale şi a praticii europene”.
Preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud a depus demult în Parlament Legea privind restituirea proprietăţilor, situaţie în care Guvernul nu îşi putea asuma răspunderea pe un astfel de act normativ. „PDL a apreciat că se impune sesizarea Curţii Constituţionale pe marginea Legii restituirii proprietăţilor. Deşi este o lege extrem de importantă, o lege care ar fi trebuit mult mai demult adoptată, dar nu cu forma şi conţinutul pe care o are azi dată de Guvernul Ponta, PDL şi-a permis şi a identificat câteva motive de formă şi de fond care au dedeterminat sesizarea CCR”, a spus Oltean.
El a explicat că Decizia Curţii Constituţionale nr. 1431 din 2010 spune că, dacă pe rolul Parlamentului se află un act normativ în dezbatere, conform procedurilor parlamentare, Guvernul nu poate să-şi asume răspunderea pe o lege cu un conţinut asemănător, fiind o acţiune neconstituţională. „În Parlamentul României, PDL a depus demult Legea privind restituirea proprietăţilor care e în faza de dezbatere şi, în consecinţă, Guvernul nu putea să îşi asume răspunderea pe acest act normativ. De altfel, CCR printr-o altă decizie 1557 din 2009, spune că Guvernul nu se poate substitui Parlamentului în ce priveşte actul normativ prina ngajarea răspunderii decât în situaţii absolut excepţionale”, a spus el.
Oltean a adăugat că PDL a mai constatat şi alte nereguli. „Constatăm pe fond că o anumită comisie, Comisia naţională constituită în temeiul acestei legi se substituie justiţiei. Legea 10 din 2001 spune că la nivel autorităţilor locale, consiliile locale sunt cele care stabilesc prin decizii restituirea proprietăţilor şi că această decizie poată fi anulată doar prin sesizarea instanţei pe calea contenciosuilui administrativ, ori această comisie capătă competenţa de a anula acele decizii ale consiliului local pe care ea le consideră ca fiind ilegale, în felul acesta substituindu-se justiţiei”, a declarat Oltean.
Totodată, el a spus că legea, la articolele 44 şi 45 prevede că dreptul de proprietate se restituie fostului proprietar, dar că acesta nu poate să schimbe afectaţiunea bunului pe o perioadă de zece ani. „Acest lucru e inadmisibil. Dreptul de proprietate nu poate fi atribuit în mod ştirbit. Folosinţa, posesia şi dispoziţia sunt caracteristici ale dreptului de proprietate care nu pot fi afectate. Ori, prin această lege, dreptul de proprietate se restituie în mod ştirbit şi nu în integralitatea lui. Acestea sunt elementele care, prin prisma noastră, justifică sesizarea Curţii Constituţionale”, a spus Oltean.
Adaugă comentariu