Senatul şi Camera Deputaţilor au respins, marţi, cu 191 voturi „pentru”, 123 de voturi „împotrivă” şi 69 de abţineri, hotărârea care avizează favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi.
Ioan Oltean a declarat că prin votul dat de Parlament s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice la solicitarea preşedintelui de a organiza referendum, dar nu s-a răspuns solicitării şefului statului. ”Prin acest vot s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice. Prin acest vot nu avem niciun răspuns, nici favorabil, nici nefavorabil”, a spus Oltean.
La dezbaterile din plenul Parlamentului, Oltean a spus că referendumul solicitat de preşedintele Traian Băsescu ”nu se adresează nouă, parlamentarilor, se adresează poporului”.
”El este cel ce va fi consultat dacă doreşte un Parlament unicameral sau doreşte un număr mai mare sau mai mic de parlamentari. De aceea, nu cred că noi suntem cei care trebuie să fim convinşi. Aici lucrurile sunt foarte clare, cel puţin după modul în care s-au exprimat poziţiile în cadrul Comisiei de revizuire a Constituţiei. De aceea, aceste argumente, deja prezentate în Parlament, trebuie aduse în faţa poporului. Şi aţi avut ocazia să le aduceţi atunci când a avut loc referendumul din 2009. Care este, de fapt, cauzalitatea care determină o nouă consultare a poporului? Dacă Parlamentul, în speţă puterea, şi mai exact USL, care astăzi guvernează, ar fi ţinut cont de modul în care poporul s-a pronunţat în 22 noiembrie 2009, acest referendum nu se mai justifica. Preşedintele Traian Băsescu nu ar mai fi avut niciun argument să facă o nouă consultare. Este pentru prima dată când în Europa democrată un Parlament nu ţine cont de voinţa poporului liber exprimată printr-un referendum. Îmi vine în minte o sintagmă extrem de interesantă, şi anume: sluga sfidează stăpânul. Pentru prima dată Parlamentul sfidează poporul, iar stăpânul nostru este poporul”, a afirmat deputatul PDL.
Oltean a fost întrerupt de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care i-a solicitat să prezinte scuze pentru expresia de ”slugă” folosită la adresa Parlamentului.
Deputatul PDL s-a conformat în cele din urmă şi a spus că în măsura în care expresia folosită de el este prea dură, îşi cere scuze colegilor parlamentari.
El şi-a continuat apoi argumentaţia şi a invocat în susţinerea demersului şefului statului o decizie a Curţii Constituţionale. ”În raport cu referendumul şi cu discuţiile purtate, CCR spune: nu ar fi admisibil într-un stat de drept ca voinţa populară exprimată cu o largă majoritate să fie ignorată de reprezentanţii aleşi ai poporului. Subscriem acestei afirmaţii a Curţii Constituţionale şi credem şi noi că nu este admisibil ca voinţa populară să nu fie respectată. PDL va vota în favoarea unui aviz favorabil şi va încerca, dacă referendumul va avea loc, să informeze corect cetăţenii şi să-i mobilizeze la vot în vederea susţinerii acestui demers absolut constituţional al preşedintelui Traian Băsescu”, a spus el.
Surse: Agerpres, Mediafax
ma nesimtitule daca parlamentul ar fi avut 300 de membrii tu impreuna cu toti parvenitii si profitorii tai nu mai erati azi in parlament… cat de ticalos si fariseu poti fi…
si tu cum esti vali…din moment ce te expui in vazul lumii cu asemenea afirmatii…..
Sincer…Sincer Viorel!
chiar asa, cum sunt daca „ma expun”?… si cum adica „ma expun”? e ceva rau sa te expui? sau e cumva periculos sa te expui intr-un stat de drept in care libertatea de expresie este garantata de constitutie?…
Ca să nu mor dejaba şi neştiutor, rogu-vă pe ăştea de vedeţi bubele politicienilor doar unilateral, numiţi neşte politicieni de treabă de la noi de-a cilea, din judeţ, or’ din Românica, să pot şi eu să exclam: există!
Io cred că toţi îs o apă şi-un pământ!
crezi ca generalizarea asta duce macar la ceva? crezi ca rezolvam ceva daca zicem ca toti sunt la fel si ca nu exista nici macar o diferenta cat de mica intre oameni in general si la politicieni in special ca despre ei este vorba? parerea mea e ca nu rezolvam absolut nimic cu astfel de generalizari, facem doar afirmatii fara nici un continut si care nu ne duc nicaieri, e degeaba cu alte cuvinte…
Din păcate nu sunteţi în stare să numiţi un politician (cu nume şi prenume), vă mulţumiţi să ma apostrofaţi pe mine că generalizez.
Te contrazic Dan Sehăşan, nu sunt toţi o apă şi-un pământ, sunt toţi un rahat, acela urât mirosiror şi dizgraţios.