Politică

Ioan Oltean spune că schimbarea Guvernului nu e consecinţa străzii

Liderul PDL Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, a afirmat că decizia de schimbare a Cabinetului Boc cu Cabinetul Ungureanu a fost una „şoc”, luată în structuri „restrânse” în cursul lunii decembrie a anului trecut. În opinia sa, cu Guvernul Ungureanu vom trăi şi mai bine, şi mai frumos.

Ioan Oltean a fost întrebat dacă PDL ar fi schimbat Guvernul dacă nu ar fi existat protestele de stradă.

„Mişcarea de luni (când Guvernul Boc şi-a mandatul – n.r) nu e consecinţa străzii, a fost gândită şi pregătită, dar nu în structuri politice. Aş vrea să clarific un lucru fiindcă cineva mi-a reproşat o anumită duplicitate. Nu poate fi vorba de aşa ceva. Eu am spus că niciodată, în structurile politice ale partidului, nu s-a discutat demisia Guvernului Boc. Asta am spus. Discuţii au fost într-un cadru mult mai restrâns, într-un cadru restrâns şi nu într-o structură politico-administrativă”, a declarat Oltean.

Întrebat în ce cadru s-a discutat totuşi despre plecarea Guvernului Boc, Ioan Oltean a spus. „Sunt anumite chestiuni care se discută şi se pregătesc într-un anumit fel fără ca ele să poată fi divulgate din timp”.

„Sunt momente favorabile care trebuie să decidă luarea unei asemenea hotărâri. Guvernul Boc şi-a dat demisia pentru că a fost momentul potrivit ca Guvernul Boc să plece şi să vină un alt Guvern care să consolideze şi să aducă un aer proaspăt şi o speranţă că anul acesta lucrurile se vor îmbunătăţi”, a declarat Ioan Oltean.

Secretarul general al PDL a spus că decizii de acest fel se iau de regulă în partid, dar acesta nu trebuie să fie reprezentat de „mii de membri”.

„Partidul are şi structuri restrânse care decid astfel de lucruri. De altfel, a spus-o şi preşedintele Emil Boc, şi preşedintele României. O anumită strategie a fost deconspirată şi nu mai e nevoie să o subliniez eu acum”, a declarat Ioan Oltean.

Întrebat de când a ştiut numele noului premier, Ioan Oltean a spus: „Alte întrebări?”.

Un jurnalist a insistat şi a întrebat de cât timp e pregătită această mişcare de înlocuire a Cabinetului Boc cu Guvernul Ungureanu.

„Din decembrie (2011-n.r). E mai puţin important de când ştiam eu, e mai important că s-a produs exact când a trebuit şi a curs exact aşa cum am stabilit. E adevărat că acum două săptămâni am spus că e exclus să plece Guvernul Boc, dar atunci era altceva. În două săptămâni se întâmplă minuni. Ce-ar fi fost dacă acum două săptămâni eu spuneam că fix peste două săptămâni Guvernul Boc îşi dă demisia? Acestea sunt lucruri care se întâmplă, aşa, şoc. Vorba premierului, remanierea nu se discută, se execută, aşa a fost şi aici”, a spus vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

Un alt jurnalist a întrebat dacă noul Guvern prinde Paştele: „Vă asigur că îi prinde decembrie anul acesta”.

Întrebat ce le răspunde celor care se tem că un fost şef al SIE a ajuns premier, Oltean a spus: „Este o îngrijorare nejustificată. Mihai Răzvan Ungureanu este un om rezonabil, echilibrat şi va şti să conducă un Guvern şi să elimine orice fel de suspiciune în ce priveşte activitatea pe care a desfăşurat-o la nivelul unei structuri informative”.

„Cu Guvernul Ungureanu, sperăm să trăim şi mai bine, şi mai frumos. Noi sperăm şi gândul nostru cel bun este că vor fi acele condiţii economice care să permită măsuri de revenire a salariilor. Să nu uităm că România este ţara cu cea mai mare creştere economică din 2011, 2,5%, şi are prognozată una din cele mai mari creşteri economice, peste media creşterii economice în ţările Uniunii Europene”, a declarat Oltean.

Liderul PDL a declarat că România va respecta în continuare acordurile semnate cu forurile internaţionale.

„Suntem, într-un fel sau altul, angajaţi într-un raport contractual cu forurile internaţionale, cu Banca Mondială, FMI, UE, nu-ţi poţi permite să nu le respecţi. Orice clauză presupune şi consecinţe de altă natură dacă nu le respecţi. Aplicarea măsurilor (impuse de organismele internaţionale –n.r) a dus la stabilitatea României, care a e una dintre cele mai stabile ţări din punct de vedere economic, social şi politic”, a spus Oltean.

El a atras atenţia că grecii dsunta cum în situaţia să diminueze salariile şi pensiile, exact ce a făcut România.

„Gândiţi-vă ce susţinere financiară are Grecia în raport cu România. Numai o tranşă de împrumut e mai mult decât PIB-ul României”, a spus Oltean.

Ioan Oltean a fost întrebat dacă, după instalarea Guvernului Ungureanu, vor mai avea loc şi alte schimbări.

„Eu cred că va urma o analiză foarte serioasă a activităţii secretarilor de stat care este în mare parte deja făcută, a şefilor de agenţii şi acolo unde se va constata că standardul e sub un anumit nivel acceptabil, acolo va trebui să intervină aceeaşi mutare administrativă”, a declarat el.

Ioan Oltean a spus că acest aspect nu a fost discutat deocamdată în structurile de partid.

„Aşteptăm ca miniştrii să se aşeze pe portofoliile respective şi să aibă ei această iniţiativă pentru că secretarii de stat, subsecretarii de stat, şefii de agenţii, au ca primă subordonare directă ministrul respectiv”, a spus el.

Întrebat dacă PDL Bistriţa-Năsăud va avea propuneri pentru funcţiile ce ar putea fi vacantate, Oltean a răspuns că nu şi a explicat că numirea actualei formule guvernamentale nu a ţinut cont de rezultate „politice, electorale” ale organizaţiilor.

„S-a făcut o numire după criterii precise, profesionale, al ţinutei morale, şi nicidecum al provenienţei dintr-un judeţ sau altul în funcţie de rezultatele electorale obţinute acolo”, a declarat el.

În ce priveşte faptul că UNPR şi UDMR au preferat să-i numească pentru funcţiile de miniştri tot pe aceiaşi oameni care au făcut parte din Cabinetul Boc, Ioan Oltean a spus că PDL respectă poziţia celor două partide.

„Fiecare partid are propria lui strategie, propria lui gândire în ce priveşte promovarea membrilor proprii. Poate că e chiar foarte bine că se îmbină tinereţea PDL, cu maturitatea, cu experienţa celorlalţi miniştri şi se realizează un echilibru care poate fi benefic activităţii guvernamentale”, a spus el.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.