Directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură, Ioan Platon, este extrem de revoltat că, în pieţele din Bistriţa, se vând cireşe din import, însă oamenilor li se spune că ar fi din producţie autohtonă, fie de la Cireşoaia, fie de la Staţiune.
„Avem informaţii că pe piaţă au pătruns cireşe din alte ţări care sunt vândute ca fiind de Cireşoaia, de Staţiune. Se folosesc brandurile interne ale judeţului, ceea ce nu mi se pare normal. Cei îndriţuiţi ar trebui să facă lumină în aceste situaţii. Eu cred că nu e de ajuns să meargă în control doar Protecţia Consumatorilor sau Administraţia Pieţei. Aş sugera să se constituie echipe mixte formate din Jandarmerie, Administraţia Pieţei, Finanţe, Protecţia Consumatorilor, Direcţia Agricolă prin inspectorii de control şi atunci sigur că rezultatele vor fi altele. Noi producem cireşele acestea cu cheltuieli şi trebuie să ni le putem recupera cumva realizând venituri ca să putem plăti taxele la stat. Dacă vin fructe din afară – care nu întotdeauna vin pe căi ortodoxe, ci aşa cum se ştie cu evaziune fiscală – şi dacă punem pe aceste fructe din import etichete cu brandurile din judeţ, mi se pare anormal. Suntem dispuşi să facem faţă concurenţei, dar una normală, specifică economiei de piaţă”, a spus Ioan Platon pentru Timp Online.
Potrivit sursei citate, preţul cu care producătorii locali vând anul acesta cireşele oscilează între 4 şi 8 lei kilogramul. „Primele cireşe s-au vândut la 8 lei kilogramul, acum se vând între 4 şi 6 lei/kg. Şi cele din import se vând tot cu aceleaşi preţuri, însă se pune eticheta cu cireşe de Cireşoaia ca să nu zic de Staţiune – se poate vedea în Piaţa Decebal. Eu cred că ar trebui verificat certificatul de producător chiar dacă vorbim de comerciant, ca să se vadă provenienţa fructelor. Suntem dispuşi să facem faţă oricărei concurenţe care îşi spune cuvântul prin calitatea pe care o dăm şi raportul preţ-calitate pe piaţă, dar nu aşa”, a spus Ioan Platon.
Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bistriţa-Năsăud, Nuţu Tabără, a declarat că existat o astfel de sesizare legată de vânzarea cirelor din import sub brand local.
„Ca atare, am trimis inspectorul de specialitate legume-fructe îbn control şi am identificat, într-adevăr doi comercianţi care vindeau cireşe aduse din Ungaria, pe filiera Bihor, şi care aveau etichete potrivit cărora ar fi cireşe de Cireşoaia. Am luat şi măsuri din acest punct de vedere. Au fost date avertismente şi, dacă se va repeta fapta, vom lua măsuri şi mai drastice”, a declarat şeful DADR.
La rândul lui, Aurel Onigaş, de la Pombis SA, a declarat că la fel se întâmplă şi cu merele. „Noi nu prea vindem în piaţă, dar dacă vă uitaţi, toţi cei care vând mere spun că sunt româneşti fiindcă oamenii caută fructe româneşti, dar să fie în acelaşi timp mari şi sclipicioase pentru că atunci le cumpără. E ceva ce nu înţeleg, dar aşa sunt românii. După părerea mea, se poate face un singur lucru: să fim încurajaţi noi, pomicultorii români, să producem fructe exact ca cele din import. La preţ am fi competitivi, sunt produse acasă la noi, nu ar trebui aduse de aiurea, dar să putem face livezi şi fructe exact ca cele din import. Eu am făcut o livadă de cireşi cu soiuri aduse din Olanda. Se fac cireşele exact ca ale lor şi se vând foarte bine”, a spus Aurel Onigaş.
Nu se sesizează nimeni de la Protecția Consumatorului și de la celelalte instituții care trebuie să vegheze la sănătatea oamenilor?