”Vom găsi soluţii pentru a face cât mai atractivă conectarea locuitorilor la reţelele de apă şi apă uzată. Ne dorim servicii cât mai de calitate şi la preţuri cât mai bune. Sunt reţele de apă în Sîngeorz-Băi cu conducte de zeci de an cu pierderi foarte mari. Vrem să reducem pierderile, facem eforturi, banii aceştia europeni ne ajută foarte mult. Încă avem probleme cu furturile. Într-un contract de lucrări au fost prevăzute şi echipamente cu care să fie verificate racordurile autorizate. S-au mai redus pierderile. CJ, în perioada lui Liviu Rusu, şi nu contează că a fost el, că dacă eram eu sau altcineva se întâmpla acelaşi lucru, nu exista altă soluţie, a girat creditul luat de Aquabis de la Banca Europeană de Dezvoltare şi Reconstrucţie pentru a cofinanţa proiectul de apă şi canalizare, altfel nu mai făceam niciodată reţele. Acum eu sunt blocat cu CJ, dacă vreau să iau un credit să fac o anumită investiţie nu mai pot să iau, pentru că bonitatea financiară a CJ a fost girată pentru acest credit. Vineri avem discuţii cu reprezentanţii băncii vizavi de ratele de tragere. Există din 2010 un grafic de creştere a preţurilor la apă şi canalizare care trebuie obligatoriu aplicat în fiecare an, în baza contractului de credit. Îmi asum că unii o să vină şi o să spună: uite ce au făcut ăştia. Îmi asum, că nu m-a pus nimeni să fiu preşedinte, mi-am ales singur”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan.
Directorul general al SC Aquabis SA, Ioan Şandru, a spus că ”pentru a rambursa toate împrumuturile, cei care au dat banii au monitorizat şi ţi-au făcut un calcul pe viitorii ani, 10-15-20 pe care ţi-au eşalonat împrumutul, să vadă dacă ai capacitatea să rambursezi acel împrumut”. ”Au spus da, ai capacitatea, dar măreşti tariful la apă în trei-patru-cinci ani consecutivi cu 5% sau cât au considerat ei din calcule şi la canalizare cu un alt procent plus inflaţia. Noi mai avem doar două măriri de tarif, anul acesta şi anul viitor, atât, pentru a rambursa toate împrumuturile”.
El a adăugat că pe Valea Bârgăului, de la 72% pierderi anul trecut s-a încheiat cu 48%, iar acum s-a ajuns la doar 28% pierderi.
Radu Moldovan l-a completat: ”Noi nu suntem cei mai performanţi, dar nici cei mai răi. O să vedeţi că nu suntem cu preţurile cel mai sus. Sigur că mi-aş dori, dacă aş putea, să dau apă gratis, aş deveni foarte popular, dar nu se poate. UE finanţează lucrări pentru colectarea apei uzate menajere, nu pentru pluviale. Avem situaţii şi pe Valea Bârgăului şi în alte părţi unde diferite pârâiaşe ne-au spart canalizarea. Refulează, presiunea e prea mare în conducte şi lumea zice că nu e bună canalizarea. Sunt cazuri, pâraie din zone de case, cu o conectare clandestină, ori pe Bârgău spartă conducta magistrală şi dat drumul la pârâu acolo”.
Ce pierderi aveti cand apa vine gratis?