Candidatul Alianței PNL USR PLUS la funcția de primar al Bistriței, Ioan Turc, scrie, într-o postare pe Facebook, că ”orașe precum Cluj-Napoca ori Oradea arată că standardele de viață occidentale, pentru care românii au plecat cu milioanele din țară, sunt posibile în interiorul granițelor”.
”Modelul lor de dezvoltare e aplicat deja cu succes și de alte administrații liberale, care demonstrează că o „contagiune” a bunei-guvernări este posibilă. Comunitățile locale nu trebuie să fie condamnate la stagnare și sărăcie de PSD.
Despre asta este și programul „Reclădim România”.
Începem în septembrie printr-un vot, cu fiecare oraș și județ în parte. În urmă cu 15–20 de ani, erau doar câteva exemple izolate de bună-guvernare, câteva puncte pe harta țării. Acum putem vorbi de un fenomen. Sibiul, Cluj-Napoca și Oradea au dat tonul.
Când Klaus Iohannis a venit la primărie, în 2000, Sibiul avea 12% șomaj și infrastructura în ruină. La 7 ani de la preluarea primăriei de către Iohannis, cu investiții de peste 100 milioane euro între 2003-2007, Sibiul devenea, alături de Luxemburg, Capitală Culturală Europeană, înregistrând în 2007, anul aderării noastre la UE, un milion de vizitatori.
Emil Boc prelua în 2004 de la Gheorghe Funar un oraș izolat economic, ale cărui singure investiții notabile fuseseră în vopsea: spoiala în roșu, galben și albastru a băncilor vechi și coșurilor de gunoi. După 16 ani, Clujul este orașul cu cea mai bună calitate a vieții din România, cu aerul cel mai curat între metropolele europene, orașul festivalurilor. Chiar în aceste zile Clujul își dispută cu Viena, Valencia sau Milano titlul de Capitală Europeană a Inovării.
Începând cu 2009, primarul Ilie Bolojan a modernizat Oradea în ciuda conducerii ostile a Consiliului Județean și a guvernelor PSD. A restaurat clădirile de patrimoniu, introducând Oradea, alături de Barcelona, Budapesta sau Helsinki, în rețeaua localităților Art Nouveau. Acum Oradea e un oraș european pe care dorești să îl vizitezi și în care îți place să trăiești, și, precum Cluj- Napoca, un oraș românesc care a încheiat practic tranziția.
“Reclădim România” începe cu fiecare comună, oraș și județ în parte. Succesele de la #Cluj, #AlbaIulia sau #Oradea pot și chiar vor fi înmulțite și răspândite în toată țara. Și contextul european este favorabil extinderii la nivel național a experienței dovedite de administrațiile locale ale PNL. Ponderea finanțării UE va crește exponențial în anii care vin: României îi vor reveni 80 miliarde euro prin planul de redresare și bugetul UE.
Anticipând acest rezultat pozitiv al negocierilor de la Bruxelles privind redresarea economică după criza sanitară, Guvernul Orban a lansat în iulie cel mai mare plan de investiții de după 1989, „Reclădim România”. Acest plan de investiții și relansare economică este, la nivel național, ceea ce au arătat în ultimul deceniu administrațiile locale PNL: superioritatea modelului liberal bazat pe investiții asupra modelului PSD bazat pe consum. Este o șansă de eliberare a României de PSD.
Aceasta este de fapt miza alegerilor locale. Dezvoltare occidentală în baza modelului liberal al investițiilor masive, ori stagnare și subdezvoltare în vechea paradigmă a redistribuirii sărăciei prin consumul unor resurse din ce în ce mai mici.
Cum de a fost posibil?
În primul rând printr-un model liberal de dezvoltare a localităților în care investițiile în modernizarea infrastructurii reprezintă o parte considerabilă a bugetului, adesea de peste 40%, și prin politici prietenoase cu mediul de afaceri. Astfel, Cluj-Napoca a ajuns să fie considerată de presa internațională locul ideal pentru lansarea unui start-up în România, un „Silicon Valley al Europei”.
Apoi, printr-un mix de politici de dezvoltare urbană, de digitalizare a administrației, de refacere și punere în valoare a patrimoniului cultural și istoric, de realizare a unui „culturi vii”, asociind patrimoniul restaurat cu festivaluri muzicale ori culturale, ori evenimente sportive de prim rang. Toate acestea au antrenat o reacție în lanț: noi investiții private, dezvoltarea turismului și, bineînțeles, creșterea bugetului local.
După aderarea României la Uniunea Europeană, la acest mix de politici, administrațiile PNL au adăugat atragerea fondurilor europene care au devenit instrumentul cel mai eficace al modelului liberal de dezvoltare. Cu știința scrierii și câștigării de proiecte europene, primarii PNL au completat astfel spectaculos bugetele locale.
„La fiecare leu plătit de clujeni prin taxe și impozite locale, administrația locală reușește să aducă 2,5 lei din fonduri europene”, explică Emil Boc.
Cu fonduri europene, primarul Ilie Bolojan modernizează Oradea, restaurează cetatea medievală și, în parte, clădirile monument istoric, Oradea derulând cea mai amplă acțiune de reabilitare a clădirilor de patrimoniu din România.
“Contagiunea” binelui
Izolate la început, succesele administrațiilor locale PNL s-au propagat ca modele prin împărtășirea experienței, iar punctele de pe harta României privind buna-guvernare locală și creșterea calității vieții s-au înmulțit.
Acum patru ani, de exemplu, când devenea primar al Reșiței, Ioan Popa își asuma o misiune dificilă: cum să readucă la viață un oraș intrat în colaps odată cu industria siderurgică? Simpla viziune a dezvoltării prin investiții fără asigurarea finanțării era, bineînțeles, o utopie. Și-a trimis la Oradea câțiva funcționari din primărie, să deprindă acolo scrierea de proiecte europene. În ultimii trei ani, Reșița a reușit să atragă 160 milioane euro, fonduri nerambursabile. Acum, primarul face o socoteală simplă: fără fondurile europene atrase i-ar fi trebuit 53 ani ca să-și finanțeze proiectele în derulare.
Modelul liberal al dezvoltării prin investiții masive a trecut de multă vreme Carpații. La Piatra Neamț, Botoșani, Suceava, Călărași sau Măgurele ponderea bugetelor de investiții și, în cadrul acestora, a fondurilor europene este semnificativă. Județe ale căror consilii sunt conduse de liberali urmează același model la Alba, Arad, Brașov, Cluj, Ilfov ori Sibiu.
Modelul de transport ecologic, dezvoltat de Emil Boc la Cluj-Napoca, este acum impus prin proiecte europene la nivelul mai tuturor administrațiilor PNL. Sinaia, de exemplu, înlocuiește întreaga flotă de autobuze cu unele hibrid. Reșița, vechiul oraș industrial, va avea cea mai modernă linie de tramvai din țară. Suceava achiziționează 50 de autobuze electrice, iar Mediașul – noi troleibuze.
Modelul Sibiului de restaurare prin proiecte europene a clădirilor de patrimoniu a fost preluat de Alba Iulia la Cetatea Alba Carolina, de Deva și Râșnov care își renovează cetățile. La Oradea – este restaurată cetatea medievală și au fost reabilitate palatele și casele Art Nouveau. La Arad – Palatul Cultural și clădirea Colegiului “Moise Nicoară”, iar la Sinaia – Palatul Știrbey. Ideea de „patrimoniu viu”, dată de festivalurile de la Sibiu și Cluj, însuflețește de acum și vechi citadele ori cetăți restaurate la Alba Iulia, Timișoara, Oradea, Râșnov sau Feldioara, iar amenajarea de succes a canalului Bega din Timișoara este sursă de inspirație pentru un „coridor verde” al Someșului în Cluj.
Miza alegerilor
Avem, de fapt, o relegitimare cât se poate de concretă a căii occidentale a României. Românii văd că discursul prooccidental nu este doar de fațadă, că binefacerile apartenenței la Uniunea Europeană se realizează la ei în oraș, în comună sau în județ, că standardele de trai occidentale la care am visat și visăm cu toții, pentru care milioane dintre români au plecat din țară, se pot împlini de-acum în interiorul granițelor țării: s-au realizat deja sau sunt pe cale să se realizeze în localități conduse de liberali.
Trebuie doar un bun model de dezvoltare (investiții, nu consum) și o administrație pricepută”, spune președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc.
Povesti si iar povesti.
Neam saturat domnilor de aceeasi poveste reincalzita o data la 4 ani, turc este director psd la registrul comertului de peste 10 ani, acuma se trezeste sa candideze de la pnl..
Rusine, atata am de spus
Viziuni ⤵️
Turc esti ambitios,insa doar in campanii electorale din cate vedem.
Turc a facut atata cat a putut din pozitia lui, ce vreti sa faca de la registrul comertului??
oradea si Cluj???
Heloouuu suntem in Bistrita!
Turc …. ce oras scrie in buletinul tau ?
Alianta USL functioneaza si acum la Bistrita. Turc nu l-a atacat niciodata pe Radu Moldovan. Turc nu candideaza contra lui Radu Moldovan.
Bistritenii au nevoie de un om proaspat! Ca si Ciobanica!!!
orasele liberale in top!!! orice scriu postacii PSD e lupsit de scrupule! Vaslui vs Oradea??? haideti domnilor
Da si tu un Google si vezi de cate ori i-a dat in bena Turc lui Raducu Moldovan numai anul asta.
Asta ca sa scapi de un stres inutil.
Minte cum respiră. Să ne lase cu poveștile. Ce face guvernul vostru pentru țara asta? NIMIC.
Viziuni electorale! Irelevante care nu se pot lega de orasul nostru!
Corect. Bistrita este diferita de Cluj si Oradea.
Bistritenii au nevoie de proiecte concrete, nu povesti.
dar cu Vaslui meege doamna?:))))))
Iar vine Turc cu Oradea si Cluj??? Despre Bistrita nu poate spune nimic???
Oradea e pe granita de vest, aproape de autostrazile maghiare.
Cluj are aeroport, este oras universitar de traditie.
Sibiu a beneficiat de titlul de capitala culturala datorita festivalului de teatru, nu pentru ca Iohanis ar fi fost cine stie ce primar.
De ce tot vine cu aceste exemple?
Chiar nu are nimic original?
Cluj,Oradea arată bine dar sunt orașe mari,bugete mari,de tranzit și cu studenti.Bistrita are alt potențial.
Tocmai, acolo sunt enumerate mai multe orase care au preluat exemple de la Cluj si Oradea.
Si uite ce frumoase au ajuns!
Daca ai okelari de cal de la PSF, citesti numai cum vrei tu.
urmareste l ca sa vezi ce zice de Bistrita, se pare ca nu ai citit nici articolul! Se vede ca iti plac desenele lui Niculae
Nu mai bateti cîmpii, tot cei ce postati si aruncati cu vorbe urîte la adresa dl Turc,sunteti de-ai PSD ului credeti ca suntem prosti .Acest om este dr la Reg Comertului nu prin pile ,sau intervenția asa cum o face PSD ul ,este prin concurs are o școală, si mai mult ca toate ce îl recomandă:este omenia ,corectitudine si amabilitatea de a vb cu un om ,si dea ies rz problema .Asa ca lăsațio balta ,mai directiva la culcare cei din PSD ,neam săturat de voi.
Miza, pentru dl Turc, este sa dea bine la Organele Centrale, și sa își păstreze locul caldut de la Registrul Comerțului.
nuuuu e la padure, a lui Niculae. Turc in primarie intra!
Niculae e seful meu si il votez! el e cel mai bun, cel mai destept, il pup in fund
Vorbe frumose si mult praf in ochi.
Dar in acesti 4 ani , unde ati fost domnule Turc?
Ati avut vacanta electorala?
relax, iasa primar si va da bine bistritenilor!
Nu te mai inteleg.
Educi oamenii intr-o eroare.
Vrei marea cu sarea.
De povesti ne-am saturat pana peste cap.
Fa ceva omule!
Educi oamenii in eroare?
:))))))))))))))))))
Eu as face ceva cu educatia ta. Ti-as INDUCE niste carti de gimnaziu, in primul rand!
Demagogie pura din partea d-nului Turc.
Nimic concret. Nimic original. Nimic despre Bistrita.
Bistritenii nu se lasa pacaliti de Ioan Turc.
Sunt lucruri bine facute si in Bistrita. Mergeti la scoli sa vedeti santierele. Mergeti pe strazile asfaltate. Mergeti sa vedeti si sa numarati blocurile anvelopate.
niculae cu bitum si povesti de 4 ani va place????
Demagogul NICULAE care de 4 ani primite si face lucrari de 2 lei ca el
Turc a enumerat atatea orase care merg bine cu primari liberali. Cu exemple, cu poze, unde e demagogia?
Hai si tu cu un rand de orase PSD la schimb, sa te vedem.
Iar blocuri anvelopate si strazi asfaltate au toate orasele. Numai ca asfaltate bine, nu muruite cum le face Niculae.
Niculae istetul care de 4 ani nu face nimic!
Dl Turc nu este credibil. Nu poți compara Bistrița cu Cluj-Napoca sau cu Oradea. Reveniți-vă domnilor la realitate. Altele sunt prioritățile pentru Bistrița.
Din pacate dl Turc nu a demonstrat nimic in toti acesti ani in care a fost in slujba cetatenilor, de ce l am vota acum?
a demonstrat Niculae si Doris:))))
Esti pe din-afara, el n-a fost in toti acesti ani ales in slujba cetateanului nicaieri. A fost director la locul lui de munca, atat.
Acum sunt alegeri si va fi ales primarul Bistritei.
Intreaba-i pe ceilalti care au fost de 12 ani la conducerea Bistritei ce au demonstrat.
Turc primar clar,41%
Promisiuni, promisiuni.. in ultimii 4 ani n-am auzit nimic de dvs., dar acum vreți să duceți Bistrița la nivelul Clujului și al Oradiei! E greu de crezut că veți reuși! N-ați făcut pași mici in dezvoltarea Bistritei și acum vreți să vă credem că veți face minuni! Realist vorbind, Bistrița nu are potențialul orașelor enumerate mai sus!
Bai postaci psd-isti v-ati mobilizat ? e mare firca de Ioan Turc? Va spun eu sigur, si toti bistriteni care isi doresc cu adevarat o schimbare in bine a orasului Bistrita, Ioan Turc va iesi primar si nu doar ca va iesi primar, Ioan Turc va schimba Bistrita pe exemplele date de el, Oradea, Cluj si cum bine stim cu toti toate orasele dezvolatate din Romania sunte conduse de administrati liberare, Ioan Turc va face atate lucruri frumoase pentru orasul Bistrita incat toti Bistriteni il vor iubi si se va termina odata pentru totdeauna cu psd. Jos ciuma rosie, sunt un Bistritean de rand, dar un Bistritean sincer!
Felicitări pt alegerea logo-ului “#SePoate”…un bun antrenament pt următoarele alegeri, când poate veți alege”#SeFace”!
Turc ia exemple din orase dezvoltate maximin ultimii 4-8 ani.. niculae ia exemplu de la moldovan, care le da asfalt taranilor deabea acuma , dupa 8 ani de C.judetean.. oare care e mai potrivit? TURC PRIMAR!!
Elisabetoo, va face cand va fi primar.
Ce ai fi vrut sa faca pana acuma din director la o imstitutie?
De ce nu i intrebi si pe Niculaie, Ciobănică, Rai, Dobranis, Simionca?
De Turc va este frica. Speram din suflet sa se debaraseze de voi, de lingai si jeghuri cu tot neamul vostru cu tot.
Hai PA
Eeee..cu limbajul tau suburban, ai convins 10 persoane, cel putin, sa nu-l voteze pe Turc..cine nu-l lauda…vb ta..e prost..
.eee uite ca prostii voteaza cu Niculaw, cu Ciobanica, chiar si cu Doris…tu jigneste in continuare..
oriunde citesti ce vor sa faca iti dai seama CAT DE PROSTI NE CRED!!!!
turc primar in cluj si in oradea e ok
la bistrita sa lasam oamenii gospodari
„Gospodarii” au fost până acum la Bistrița de aceea am ajuns aici. Eu zic să-ți iei gospodarii și să mergeți invartudu vă. Turc viitorul primar al Bistriței!
esti prost.. gospodar inseamna sa iti dea asfalt cu lopata la 4 ani?davar pamant sa va deie.ca oameni ca tine ingroapa orasu asta de tot!!
Mai liberalilor, explicati de ce guvernul vostru a hotarat sa scoata tricolorul de pe masinile de politie? Si de ce intentioneaza sa schimbe titulatura din „Politia Romana” in „Politia Nationala” ?
Pentru că, măi pesede-ilor, nu mai suntem pe vremea comunismului ca să avem musai secera și ciocanul sau stema imprimată și pe chiloți. Și dacă e Poliția Națională cu ce te încurcă???
Deci sa intelegem mai „liberalule” ca te deranjeaza tricolorul, pe tine si partidul tau?
Sunt necesari o groaza de bani pentru revopsirea masinilor. Asta era deci o urgenta liberala. Nu sa cumpere masti pentru saraci. Sa elimine insemnele Romaniei pana si de pe masini.
Doar in 2020, daca numaram, de vreo 6 ori a luat in barba Raducu al tau de la Turc.
La care ala, cu poala lui de chelner, nu a avut replica
Deci ce sustii tu e penibil si chiar stupid de-a dreptul.
Se observa agresivitatea postacilor pnl…daca zici ceva..sau nu zici de Turc..esti prost, pesedist…etc. Si va spun ca aceasta agresivitate este specifica peneleului si o gasim la toate nivelele…cum am mai zis..mai turc..la Dumitra in vizita cand te duci?
Înțelege, măi psd – istule, ce vrei, oricum voi înțelegeți în gură și doar cum vă dă vouă bine.. Când nu aveți subiecte faceți un poveste și din culoarea șireturilor. Cu asemenea povesti ați prostit electoratul.. Destul!
@Unui bistrițean
Agresivitatea voastra ii face rau lui Ioan Turc. Prin agresivitate nu cred ca veti reusi sa atrageti noi sustinatori, veti reusi doar sa ii radicalizati si mai tare pe cei deja radicalizati si sa ii intaratati pe sustinatorii adversarilor.
Pentru prostănacii care nu au înteles nimic (termenul „prostănac” atât de drag PSD-istilor a fost folosit de tătucul lor Ion Iliescu la adresa lui Mircea Geoană).
Ioan Turc nu comparat Bistrita cu Clujul sau Oradea. El a prezentat exemple de bune practici administrative care se puteau face si la Bistrita dacă ar fi existat o administratie responsabilă. Spre exemplu faptul că la Cluj pentru fiecare leu plătit de cetăteni prin taxe și impozite locale, administrația locală reușește să atragă 2,5 lei din fonduri europene, in vreme ce la Bistrita se fac împrumuturi bancare pentru finantarea unor tâmpenii (pârtia Cocos sau aqualand-ul). Chiar si la fonduri europene pentru reabilitarea campusului CNLR s-au pierdut 18 milioane de lei din cauza unor greșeli de proiectare.
Si fiindcă veni vorba de „campus” Ioan Turc este singurul dintre candidatii la functia de primar, care are o viziune clară cu privire la perspectivele invătământului superior tehnic la Bistrita, care are nevoie de un campus universitar modern, unde să poată fi desfăsurată si o activitate de cercetare-inovare specifică facultătilor din UTCN- extensia Bistrita.
Încă din anul 2006 liberalul Ioan Turc, pe atunci viceprimar al Bistritei a propus amenajarea unei zone de dezvoltare economică la Sărata, respectiv a parcului industrial Bistrita-Sud împreună cu un campus pentru învățământul universitar tehnic. In acest sens, urma să se facă negocieri cu mediul de afaceri pentru a stabili ce specializări se cer pe platforma economică a Bistriței. De asemenea , urma ca pe baza unor acorduri, mediul de afaceri să susțină inclusiv bursele pentru studenți. Ulterior, Administrația PSD a Bistritei a preluat ideea realizării parcului industrial, dar a renunțat la proiectul campusului, iar pe de altă parte a realizat, o investiție subdimensionată ca suprafață și utilități.
Inainte de receptia finala a Parcului Industrial Sarata, reprezentanții municipalității și au discutat despre posibilitatea realizării proiectului “Incubator de afaceri” pe o suprafaţă de 1.400 mp. Nu doar că acest incubator nu s-a mai făcut, dar la cinci ani de la deschiderea oficială, Parcul Industrial Bistrița Sud este în continuare gol, desi conform fisei postului, popularea cu activităti industriale era in sarcina viceprimarului Cristian Niculae, care a uitat de aceasta obligatie.
De asemenea, Parcul Industrial Bistrița Sud a devenit primul membru din România al rețelei internaționale de ateliere FabLab, de pe langă de cea mai importantă școală de tehnologie din lume, Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA. Astfel, un atelier FabLab trebuia sa fie construit în viitorul incubator de afaceri din incinta Parcului Industrial, urmând ca acesta să fie acreditat de MIT, lucru care nu s-a mai realizat.
Pentru mai multe detalii din programul electoral al lui Ioan Turc,
vezi: https://timponline.ro/ioan-turc-depus-candidatura-partid-primaria-bistrita/
@Toni….ai zis nimic…te-ai incurcat in idei..parca ai fi Nelutu…sau esti?
Vasilica, ” Nelutu” nu se incurca are destula scoala si nici nu si pune mintea cu niste neica nimeni sub anonimat.
Are lucruri serioase nu sunteti voi tu, Irinuca atat de importanti sa va bage Nelu in seama.
Cel mai mare serviciu il fac postacii turcului, doar ca serviciul il fac pesedeului…bine zis ifose! …jorje mai incet cu pianul pe scari…sa nu-l scapi in Părău…
are o gargara turc, de speriat
sincer as vota unul independent unul nepatat politic, dar apoi cine e cu el in consiliul local, judetean, deci iar ceva nu iese la calculul final