Comisia de urbanism din Consiliul Local Bistrița a venit cu propunerea ca vechiul sediu al Bibliotecii Județene, situat pe strada Gării, să intre pe lista monumentelor istorice, însă municipalitatea nu a făcuit deocamdată niciun demers în acest sens fiindcă nu și-a exercitat la vremea potrivită dreptul de preemțiune (privilegiu pe care îl are cineva printr-un contract sau printr-o lege, la o vânzare-cumpărare, de a fi, în condiţii egale, cel preferat dintre mai mulţi cumpărători).
Subiectul a fost readus în atenția primarului Ioan Turc de către consilierul municipal Nicolae Pavelean (USR): ”Comisia de urbanism a venit cu propunerea de includere a vechii biblioteci în lista monumentelor istoric. Aș dori să ne lămuriți ce faceți cu această propunere”
”Într-adevăr, am demarat procedurile pentru înscrierea în lista monumentelor istorice a clădirii de pe Bulevardul Independenței care a avut funcțiunea de spital ținând cont de caracteristicile acestei clădiri. În ce privește clădirea care a găzduit Biblioteca Județeană, vom analiza și această oportunitate.
Să nu uităm faptul că, clădirea respectivă, ani de zile a fost scoasă la vânzare. Să nu eludăm faptul că municipalitatea, care avea un drept de preemțiune pentru cumpărarea acestei clădiri nu și-a valorificat acest drept în așa fel încât clădirea să ajungă în proprietatea municipalității.
Dacă eram primar la acel moment, aș fi propus Consiliului Local și aș fi identificat resurse pentru cumpărarea acelei clădiri care a fost achiziționată de către o societate comercială sau persoană fizică, nici nu are prea mare importanță.
A introduce acum această clădire pe lista monumentelor istorice ar aduce cumva a naționalizare.
Adică Primăria nu a manifestat niciun fel de interes, deși legea îi acordă un drept de preemțiune, în schimb, după ce vine o entitate privată și cumpără hop, Primăria vine și înscrie clădirea pe lista monumentelor istorice. Este o discuție care, da, trebuie făcută. Am să mă consult inclusiv cu dumneavoastră, consilierii locali, și vom ajunge la o concluzie”, a răspuns primarul Ioan Turc.
Situată pe strada Gării la nr. 2, clădirea construită la sfârșitul secolului al XIX-lea în stil neoclasic, a găzduit ani mulți Biblioteca Județeană care a luat ființă în anul 1951, prin preluarea fondurilor disparate ale mai multor biblioteci școlare sau publice afectate de război.
”Clădirea ce adăpostea vechea Bibliotecă Județeană, clădire emblemă a Bistriței, care a fost lăsată de prea mult timp în voia sorții, trebuie salvată! În ultima ședință de Consiliu Local din data de 21 decembrie, i-am solicitat primarului Ioan Turc să ne spună în ce stadiu sunt demersurile de includere a clădirii vechii biblioteci județene în lista monumentelor istorice, propunere pe care Comisia de Urbanism din care fac și eu parte a înaintat-o către executiv acum câteva luni. Includerea cladirii în lista monumentelor istorice este un demers susținut și de Asociația Bistrița Civică printr-o petiție care solicită analizarea posibilităților de a salva mai multe imobile din municipiul Bistrița.Cred cu tărie, că indiferent care au fost deciziile care au dus la situația actuală în care se află această clădire, situația ne obligă să facem tot ceea ce este posibil pentru a o salva și pentru a valorifica acestă cladire cu valoare patrimonială importantă pentru Bistrița. Patrimoniul local al municipiului Bistriţa are un rol fundamental în definirea identității noastre și promovarea orașului nostru în țară și în lume”, spune consilierul municipal USR Nicolae Pavelean.
Marius Bălan, membru fondator al Asociației Bistrița Civică, a transmis că, în data de 9 decembrie 2021, Bistrița Civică a depus o petiție către primar, viceprimari și Consiliul Local, prin care se cere o analiză profundă privind salvarea unor imobile de valoare arhitecturală deosebită din orașul nostru și solicită administrației să achiziționeze imobilul de pe str. Gării, fostul sediul al Bibliotecii Județene, aflat într-o degradare accentuată.
”Am fost audiat în 13 decembrie în Comisia de Urbanism a CL, unde am susținut urgentarea unei acțiuni serioase. De data asta mă văd nevoit să-i răspund domnului primar că nu sunt de acord cu cele declarate de dânsul cum că o intervenție de achiziție a bibliotecii ar aduce a naționalizare. Nici vorbă, domnule Primar, în orice situație un interes public major primează în față afacerilor personale și mai ales a celor imobiliare. Deși fostul primar și fosta administrație aveau tot timpul că în trei mandate să își facă timp să vadă că moare lent în picioare un astfel de imobil, doar noi ne-am făcut griji și timp pentru a depune această atenționare către dvs. și vrem să interveniți cât mai urgent posibil. Vom depune o petiție și către Direcția Județeană pentru Cultură și Monumente, prin care vom solicita același lucru, de înregistrare urgență a imobilului pe lista de monumente ale orașului. Bistrița Civică s-a implicat prima și a sensibilizat opinia publică privind acest subiect. Vom lansa în acest sens și o petiție publică online în care bistrițeni, elevi, liceeni, studenți, să poată să ceară cumpărarea și salvarea de către administrație a acestei minunate clădiri, plină de amintiri frumoase, de unde miile de copii în formare au împrumutat cărți pentru a deveni oameni de succes ai societății românești”, spune Marius Bălan.
(Foto credit: Laurențiu Grec)
A face o clădire monument istoric nu e naționalizare, ci prețuire din partea comunității pentru acea construcție. Din câte se aude ceva penelist, dezvoltator imobiliar vrea să dărâme clădirea fostei Biblioteci Județene pentru a face un bloc acolo…
Amandoua cladirile istorice despre care se vorbeste in subiect sunt cladiri valoroase si fiecare are in spate un trecut istoric. Dupa cate stiu in cladirea de pe Independentei a locuit un frate al poetului national Mihai Eminescu , cel care a fost ofiter, iar mult hulitul fost primar Cretu vroia sa o includa in cadrul bibliotecii judetene , probabil pentru (de)servirea cititorilor din municipiu. Trec des prin fata ei si citind placuta memoriala ma intreb cati ani o sa mai treaca pana se va darama (singura). Sper ca d-l primar sa nu o compare cu un punct termic si s-o darame. In ce priveste cladirea fostei biblioteci judetene nu am cunostinta despre cumpararea acesteia . Din cate stiam cladirea a fost revindecata de ceva mostenitori. Momentan cladirea arata deplorabil incepand cu invelitoarea care are tabla ruginita , continuand cu fatada care prezinta deja fisuri in tencuiala si sfarsind cu treptele de intrare care nu-si mai indeplinesc menirea. Poetul I. Alexandru poate fi „fericit” ca nu mai „vede” de pe soclu in ce hal a ajuns cladirea . Vara , multi trecatori isi fac „treburile” mai mari sau mai mici in vegetatia care a pus stapanire pe incinta cladirii. Cainii se harjonesc in voie prin balariile din zona. Nu am inteles (niciodata) de ce actualul proprietar nu este impozitat corespunzator , asa cum se face la Timisoara si Oradea , orase fanion si cu care d-l primar cica vrea sa „concureze”. Este suficient sa se impoziteze cativa ani si daca nu plateste exista legi in tara asta (chiar prea multe si incalcite) care vor constata ca „obiectul”/”jucaria” apartine comunitatii. Acum imi amintesc despre cladirea fostului cinematograf 23 August si Gradinita de pe E. Teodoroiu care in visele d-lui primar sunt deja „rezolvate”. Sper din tot sufletul ca aceste cladiri sa se repare intr-un fel sau altul si sa nu aiba soarta punctelor termice. Adica , sa nu se transforme in parcari!
Cum puteti voi folosi legea asta ca pe o arma! Aici sunteti corecti si nu puneti bete in roate viitorului proprietar (oare cine o fi?) iar dincolo hai sa ne razbunam ca nu ne-au acceptat mocangeala.
Bibliotecile din județul BN sunt total lipsite de viziune și neadaptate timpului. OK, renovăm clădiri somptuase (dezvoltare MACRO), dar ulterior utilitatea și adaptarea la noua societate este total lipsită de viziune. Nu există absolut niciun plan viabil de integrare / conectare a bibliotecilor din BN cu actuala societate! Ceea ce face ca bibliotecile din județul BN doar să-și mimeze rolul, fără să aducă plus valoare în societate. Procentul covărșitor de ANALFABEȚI FUNCȚIONALI din județul BN confirmă cu vârf și îndesat MINUS VALOAREA adusă de biblotecile din județul BN în ultimii 32 de ani!
Dl. primar Turc pentru Bistrița și președintele CJ, dl. Radu Moldovan pentru întreg județul BN: fără manageri inteligenți și cu viziune la cultură nu veți aduce PLUS VALOARE în societate, în BN.
Il contrazic pe domnul Primar IOAN TURC si de data asta eu ii amintesc ca pana si PNL -ul marele partid istoric cu noi cu tot au fost nationalizati de PSD cel putin pana in 2024.
Ca sa salvezi pe ultima suta de metri o minunata cladire inseamna responsabilitate si vointa administrativa.
Acest aspect trebuia facut demult tocmai de fostul primar OTC care a avut timp in cele trei mandate.
Gresiti domnule Primar !
Bistrita Civica continua batalia pt. recastigarea BIBLIOTECII JUDETENE !
Cu deosebit respect !
Poate domnul primar își exercită prerogativele și cumpără Casa Andreas Beuchel care și ea e de șase ani la vânzare. E pe lista monumentelor deci nu are de făcut alte demersuri. Cu dependințele ajunge în Piața mică și se învecinează cu o proprietate a primăriei de la nr. 5 aflată, de asemenea în stare precară. Tot Piața Mică, celălalt vecin al primăriei, e o altă casă cvasi- dărâmată. Regenerarea urbană a centrelor istorice a localităților stă peste tot lume sarcina municipalităților. Nici un privat nu investește ca să recupereze banii în 30 de ani de aceea fac blocuri. Pe de altă parte comunitățile nu pot să accepte pasive să-și piardă identitatea și pot să-și asume aceste obiective care aduc în timp un beneficiu general pentru întreaga comunitate.
Este de ajuns să menționez de la noi, proiectul “Millennium Center Baia Mare” de la începutul anilor 2000 de la care a pornit toată reconstrucția centrului istoric al orasului – o reușită spectaculoasă. E nevoie doar un pic de viziune și ceva voința politică. Există și un proiect de hotărâre în acest sens care doar trebuie pus pe ordinea de zi. Dacă nu-l găsiți, vi-l retransmit. Pentru semnarea contractelor necesare pentru scoaterea din ruină a centrului istoric al Bistriței nu e nevoie de o sumă mai mare decât cea plătită anul acesta pentru iluminatul festiv al centrului + patinoar. Un succes indiscutabil dealtfel. Totuși, dacă ar fi să aleg, aș folosi la anul decorul proprietate al primăriei și aș asigura un viitor pentru trecut, punând totodată în valoare cea mai valoroasă clădire de pe centru și cel mai vad comercial. După clarificarea problemei proprietății și renovare, o mulțime de utilități pot fi imaginate, culturale, administrative, comerciale, business și, cu siguranța, va fi concurența și pentru închirierea acestora. Ca să nu mai vorbim despre faptul că fondurile europene ale perioadei așteaptă și ele să fie folosite pentru o destinație potrivită, în interesul cel mai mare al publicului.
Au renovat frumos centrul istoric din Baia Mare. Ar putea sa-l viziteze primarul si consilierii.
Wow! Chiar n-ar strica o nationalizare adevarata!
Abia atunci Sarbatorile si-ar reveni la matca si ar fi fericite dupa fericirile biblice.
Perfect ce a adaugat domnul Alexandru Toniuc.
Sa nu ne mai lamentam nici cei de la CJ nici CL cum ca nu sunt bani.
DA ! fondurile europene ni se pun pe masa, ramane sa dorim sa le si folosim nu sa avem alte preocupari in CL cum vreau domnitele de acolo si singura preocupare este sa se stinga beculetele la ora 10 exact ca pe vremea dictatorului rosu.
Înțelepciunea vine de la Dumnezeu și inteligența vine de la studii afirma un țăran maramureșean în ultimul vlog a lui Mircea Bravo de pe you tube, cât adevăr…oare câți din tinerii de astăzi mai sunt dispuși să-și petreacă timpul liber citind într-o bibliotecă?lumea a luat-o rău razna în toată lumea sau cu alte cuvinte e buiacă rău da rău de tot.
bălane, bălane, auzi la el: ,,casa mea este construită legal, doar că nu are autorizație de construcție…” păi tocmai autorizația de construcție, confirmă legalitatea. Orice clădire, fără autorizație de construcție, trebuie dărîmată, iar cel care a contruit-o, amendat. E la fel cum ar circula unul cu mașina fără permis de conducere, dar zice că-i legal, că are toate avizele, inclusiv permisul plătit, doar că nu a reușit la examen.Mă bălane, dar rău te-au mai învățat ăia de la secu. Doar în acele vremuri, era totul posibil, dacă erai ciripitor de-a lor, cum ai fost tu, s-au poate și azi și nu știm noi…no, numa zîc.
Fosta bibliotecă e a omului.
A fost a stră-bunu-so, a lui bunu-so, a tătâne-su, n-are importanță.
Face ce vrea cu ea și nimeni n-ar putea să i-o confiște.
A, că ar putea fi trecut că lista clădirilor monument public (sau cum s-o fi numind lista aceea), asta-i altă treabă.
Casa rămâne tot a omului.
Doar că statul capătă un drept de preemțiune.
Pe care, în caz de vânzare – dacă vrea omu să vândă, desigur- statul îl poate exercita oferind un preț egal cu al altor ofertanți cumpărători.
Dar statul n-are bani și nu este interesat să o cumpere, astfel că trece termenul de exprimare a intenției de cumpărare și statul nu pune banii jos , iar omul o poate vinde oricui.
Solicită apoi declasarea din motiv de degradare și o demolează pe baza unei expertiză că nu stă în picioare în condiții de siguranță, și construiește cei permite PUZ-ul.
Asta este democrația.
Primăria poate amenda proprietarul/utilizatorul pentru nerespectarea vreunor norme privind menținerea în stare estetică corespunzătoare (?) a aspectului imobilului (se vor găsi ceva norme legale în acest sens).
Și-apoi, doar nu este castelul peleș, nici măcar cel de la Posmuș (dărâmat de comuniști și refăcut – tot de ei, zic gurile rele).
E o casă, colo, cum au fost multe în vremea lui ceașcă și au fost demolate.
Azi, pe locul lor sunt blocurile în care locuiesc comentacii împroprietăriți de orânduirea succesoare celei multilateral dezvoltate.