Prim-vicepreședinte coordonator al PNL Bistrița-Năsăud şi totodată liderul organizaţiei municipale a formaţiunii, Ioan Turc, locul întâi pe lista pentru Senatul României, a declarat, într-un interviu acordat Timp Online, că PSD îşi dă seama, după 11 decembrie va rămâne în opoziţie şi toate aceste promisiuni pe care astăzi le face nu sunt decât „o încercare absolut disperată de a mai lua un vot, două, trei, de peste tot de unde se poate”.
Cum a fost perioada aceasta de precampanie? Cum au înţeles oamenii mesajul pe care partidul l-a transmis de la nivel naţional?
Mesajul naţional la alegerile parlamentare contează mult pentru că, dacă la alegerile locale oamenii sunt interesaţi de proiectele pe care le aduc candidaţii la Primărie sau Consiliu Judeţean şi care arată cum vede fiecare dezvoltarea comunităţii în care candidează, la alegerile generale, importante sunt mai degrabă mesajele naţionale. Oamenii înţeleg sistemul politic din România. În urma acestor alegeri va rezultat un Parlament, iar acest Parlament va vota premierul desemnat de Preşedintele României. Vom avea un guvern care, să sperăm, în numele stabilităţii politice, că va guverna ţara timp de 4 ani. PNL şi-a clarificat poziţia. Îl susţinem pe actualul premier Dacian Cioloş pentru motive pentru care le-am făcut deja cunoscute şi continuăm să le promovăm, ele fiind principala temă de campanie electorală la nivel naţional. Ce ne diferenţiază pe noi de PSD e faptul că noi venim cu un tandem pe care noi îl considerăm redutabil. Mă refer la preşedintele Klas Iohannis şi la premierul Dacian Cioloş. Pe de altă parte, aşa cum văd eu lucrurile, PSD vine cu un tandem Liviu Dragnea – Victor Ponta.
Ce le răspundeţi celor care spun că un mare partid liberal ar fi trebuit să dea din interiorul lui un premier?
Cu siguranţă că un partid mare cum este PNL putea să identifice un candidat la funcţia de premier din interiorul partidului, dar pentru PNL este mai important interesul naţional decât orgoliile personale sau de partid. Premierul Dacian Cioloş vine cu o sumă de argumente pe care PNL le reţine ca fiind importante pentru parcursul ulterior al României. A fost comisar european, iar integrarea reală în UE este o prioritate a PNL. Premierul Dacian Cioloş a demonstrat în această perioadă de un an de zile că este un om echilibrat, un om care înţelege semnificaţia funcţiei pe care o deţine, un om care respinge abordările demagogice şi populiste, un om interesat de un alt fel de mod de a face politică, care a încercat să adune în jurul domniei sale oameni profesionişti, integri, care pot răspunde exigenţelor care vin din opinia publică şi care sunt din ce în ce mai mari.
Mulţi oameni privesc spre o posibilă guvernare PNL cu teamă, dat fiind faptul că din acest partid face parte acum şi fostul PDL, care a tăiat pensii şi salarii. Ce le spuneţi acestora?
PNL este un partid care, în bună parte, s-a reformat. Opinia publică poate observa faptul că nume consacrate în politica ultimilor ani au fost obligate să facă pasul în spate. PNL propune o listă de candidaţi pentru Parlamentul României curată. Niciun candidat al PNL nu are probleme cu legea. PNL e primenit spre deosebire de PSD care nu are niciun fel de problemă în a promova multe nume pe care le vedem la televizor dând interviuri la parchete şi la DNA. În ce priveşte o posibilă teamă a unora dintre oameni în legătură cu politicile de viitor ale PNL, nimeni nu are niciun fel de motiv să se teamă de ele deoarece aceste politici sunt îndreptate către dezvoltare. Dorim o creştere a nivelului de trai în această ţară, ca salariile medicilor, profesorilor, ale celor care lucrează în administraţia publică să crească, dar dorim ca acest lucru să se facă într-o manieră corectă, sustenabil, pe măsura creşterii economice. Nu suntem de acord cu abordările populiste ale PSD care promite totul, care vine cu lozinci, dar care, mai mult decât atât, forţează în Parlament proiecte de lege privind pachete populiste ştiind foarte bine că promisiunile lor se bat cap în cap. Nu poţi veni să promiţi creşteri salariale uriaşe, dar în acelaşi timp să vii şi să promiţi o finanţare corectă pentru sistemul de sănătate, pentru sistemul de învăţământ, o susţinere necesară şi prea mult aşteptată a dezvoltării infrastructurii în România. Totul trebuie să se facă conform unor principii economice sănătoase, iar eu cred că primul ministru Dacian Cioloş înţelege foarte bine acest lucru pentru că atât din paltforma România 100, cât din programul PNL rezultă paşii care, din punctul nostru de vedere, trebuie să se dezvolte România în următorii ani.
PSD ar fi avut ocazia să reducă toate aceste taxe în timpul guvernării sale.
Cu siguranţă, PSD este un partid campion atunci când se află în opoziţie. Este cel mai bun partid de opoziţie din România. Modul în care promite tot felul de cadouri puse frumos într-o vitrină, aranjate atrăgător, e binecunoscut, dar să nu uităm că România a fost condusă în ultimii 26 de ani în cea mai mare parte de către PSD care a avut ocazia să arate ce poate în toţi aceşti ani de după Revoluţie, dar există o fractură majoră între modul în care PSD gestionează problemele României atunci când guvernează şi modul în care aruncă cu promisiuni demagogice atunci când se află în opoziţie. Eu înţeleg disperarea PSD care îşi dă seama că, după 11 decembrie va rămâne în opoziţie şi toate aceste promisiuni pe care astăzi le face nu sunt decât o încercare absolut disperată de a mai lua un vot, două, trei, de peste tot de unde se poate.
Totuşi, pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, o parte a guvernării PSD a fost benefică. Au venit bani în judeţ, s-au făcut lucruri importante. S-a bazat asta pe o altfel de abordare a PSD sau pe altceva?
Vreau să fiu foarte sincer: în politică sunt foarte importante şi relaţiile personale. Se ştie că există relaţii foarte bune între anumiţi lideri din conducerea judeţeană şi lideri naţionali ai PSD. Pe baza acestor relaţii au venit fonduri mai ales pe PNDL în Bistriţa-Năsăud şi e foarte bine că s-a întâmplat acest lucru. Problema este că, după data de 11 decembrie, eu am convingerea că la guvernarea acestei ţări se va afla PNL şi atunci exact acelaşi principiu este la fel de important. O bună relaţie cu cei care conduc astăzi PNL, cu cei care se vor afla în guvernul pe care PNL îl va gira este la fel de importantă. Atunci când am făcut politică, indiferent că am fost viceprimar sau deputat al PNL, am profitat de bunele relaţii pe care le-am avut cu conducerea PNL, iar acest lucru s-a văzut atunci şi foarte mulţi oameni cunosc acest lucru. Am reuşit să atrag fonduri substanţiale în acest judeţ. Nu greşesc atunci când spun că au fost reabilitate în acea perioadă sute de şcoli, au fost începute lucrări publice de infrastructură în foarte multe comune, inclusiv traseul prin intravilan al DN 17 a fost finanţat de către guvernul liberal de atunci tot datorită solicitărilor repetate pe care le-am făcut la Guvernul României. În continuare cred că aceasta trebuie să fie abordarea pentru că trăim într-o lume în care fondurile nu ajung niciodată. E o mare bătălie pe proiecte, pentru a convinge că un proiect merită să fie finanţat, iar eu cred că e esenţial ca cei pe care îi trimitem în Parlament să poată reprezenta corect interesele judeţului Bistriţa-Năsăud la Bucureşti. E important să ştii şi la ce uşi să baţi, să fii parte a dezbaterii naţionale pe strategia de dezvoltare a acestei ţări şi să fii parte în discuţiile care vor avea loc pentru creionarea modelului de ţară pe care îl vom avea în perioada următoare.
Notă: În a doua parte a interviului, Ioan Turc va vorbi despre curentul antipolitic şi preferinţa pentru oamenii noi care nu au făcut parte din partide până acum, dar şi despre punctele sale forte de candidat al PNL la funcţia de senator al României.
Imi doresc sa va vad cum ati trai cu 1200-1400lei ca si profesor, intr-un oras ca si Clujul unde doar chiria e 250 euro.dupa ce v-ati sucit dupa tot felul de functii bine platite va cred ca puteti comenta.daca vine PNL la conducere nu se va da nici un ban pt judet, nici macar pt primarii vostri. Nu st fan al nici unui partid dar macar s-a facut ceva in judet.Guvernarea PNL-PDL nu a facut nimic. Uitati-va la perioada Liviu Rusu
pana la urma cat sa mai asteptam sa creasca salariile si pensiile??? pe bune!!! de 24 de ani tot generatii de sacrificiu avem!!! Ia sa mai fiti si voi politicienii de sacrificiu si sa puneti mana sa guvernati tara si sa raspundeti pentru incompetenta voastra de a face o economie fiabila in tara asta!!! cand e de marit pensii la magistarti si la politicieni sunteti primii care votati. Cand sa mariti la amaratii de pensionari si la oamenii muncii, nu mai puteti ca vai de mine se da bugetul peste cap!!!!! Pai de aia mergeti acolo sa gasiti solutii nu sa ridicatii mana ca oile la comanda liderului de grup care nu iil suporta pe ala din opozitie si invers!!!!! Sa va fie rusine de lasitatea de care dati dovad toti cei care ardeti gazul prin parlament!!!!!!! ba sa le mariti ca ne-am saturat de saracia impusa de incompetenta voastra!!!!!
Stiti dragii mei, fericirea e o stare de spirit si consider ca binele trebuie sa ni-l facem, fiecare dintre noi. Consider ca marea problema a acestei tarii este memoria (uitam prea repede anumite aspecte) si faptul ca nu ne informam si ne place sa aruncam vina asupra celorlalti. Sa stiti ca e foarte simplu sa sustii un om pentru ceea ce este si sa nu emiti judecati preconcepute. Nu uitati ca orice padure are uscaturi, societatea este formata din oameni si acestia nu sunt perfecti si nici sistemele pe care acestia le creaza pentru societate.
Lumea asta este incapatoare pentru toata lumea si posibilitati de dezvoltare sunt multe si domenii de activitate de asemenea. Faptul ca alegem sa traim intr-un anume mod trebuie asumat, sa stai sa iti plangi de mila nu rezolvi nimic.
,,Bill Gates: Daca te-ai nascut sarac nu e vina ta. Dar daca mori sarac e vina ta!”
In loc sa se apuce sa comenteze de altii mai bine s-ar stradui in campania lor sa o faca mai credula…
Presupun ca ati vrut sa ziceti credibila
Numai comentarii fara rost… Oamenii sunt constienti de fiecare guvern ce a facut… Si replicile astea negative la adresa altui partid, nu fac decat sa va puna intr o lumina proasta…
Cine îl mai crede pe individul acesta îl merită cu prisosință…
Domnul TURC nu vede sondajele si cat de ridol a ajuns PNL cu domnita Gorghiu in frunte oare ce legaturi avea sefa marelui PNL cu capii PDL isti din vremea guv Boc
Romania are o singura sansa : puscariasii PSD la guvernare : Nastase , Ponta , Dragnea , Mitrea , Sova , Ghita , Mazare , Vanghelie , Hrebenciuc , Nicusor Constantinescu , Marian Oprisan , etc . Asa trebuie sa arate viitorul guvern , cu sediul la Gherla .
Sergiule,imi cer scuze dar ai uitat de Blaga, Pinalti ,Udrea, Videanu ,Anastase, Scripcaru, , Stavarache, Cristian David, Gabriel Berca, Gabriel Sandu, Relu Fenechiu, Sorin Frunzaverde si ati liberali si neoliberali(fosti PDL-isti) care nu-mi vin acum in minte ,da, ei ar fi o alta varianta pentu a forma viitorul guvern in frunte cu premierul ZERO – Dacian Julien Ciolos,respectiv guvernul MEU.
Pana la urma tot „mai bine” cu guvernul tehnocrat asa cum rezulta si din parodia lui .Sorin Poclitaru , intitulata „.Poezie patriotică”:
Am stat cuminte şi am aşteptat
Să mi se dumirească intelectul,
Să înțeleg ce-i ăla prea perfectul,
Guvern, numit de Klaus, tehnocrat.
E bun, e minunat, e fără pată,
Deodată țara parc-a înflorit,
Şi toți protestatarii-au amuțit
De tot, intempestiv şi dintr-o dată.
Diaspora e ca un pițigoi,
De vesela şi toarce pisiceşte,
Şi dintrodată țara îşi iubeşte,
Şi vrea să vină toată înapoi.
Nu se mai fură absolut nimic,
Şi nimeni nu înjură nici în şagă,
Nu mai există nici un pic de şpagă
La plasă,la sacoşe ori la plic.
Profesorii nu simt că-s bugetari,
Nici doctorii, iar lumea din cultură
Dă banii pe tutun şi băutură,
Pentru că sunt salarii mult prea mari.
De pensii nu mai zic ,sunt chiar babane,
Iar alocațiile de neam prost..
Prin parlament nu mai e nici un „fost”,
Şi nimeni nu mai umblă cu coloane.
E-aşa o înțelegere astrală,
Aşa un zen, cu urme de feng shui,
Nimic nu-i trebuieşte nimănui,
Nici chiar lui Daniel vreo catedrală.
Impozitele au scăzut brutal,
Nu mai există taxe şi se pare,
Vor fi atâtea secții de votare,
Că vom avea consens electoral.
E-atâta bine ce mă împresoară,
Şi atâta fericire împrejur,
Că mă întreb,când sunt sătul să-njur,
Ce mama dracului mai caut în țară?
Iar ma entuziasmeaza „sinceritatea” voastra. Nu cred ca mai trebuie sa ne ascundem ca propunem legi si amendamente in perioada pre-electorala care sa na atraga mai multe voturi de partea noastra. Iar nu vad de ce e asa mirata societatea civila de cresterile salariale pentru bugetari, de promisiunile ca vom mari exponential salariile medicilor si tot asa. Voi credeti ca nu stim exact ce putem si ce nu putem face cu adevarat? Am fost si noi la guvernare ( daca sunteti usor amnezici, doar ce am plecat :)) si stim cu certitudine ca economia noastra nu suporta variatii majore! Dar ghiciti ce? Functioneaza tata! Noi promitem, oamenii ne voteaza, ce e asa greu? Ca in loc de 50% o sa dam 3%, stiti cum se zice, gestul conteaza! Credeti ca noi vrem ca medicii sau intelectualii sa ne voteze? Aiurea, vreau sa ma voteze toate babutele si gospodinele care traiesc cu speranta ca daca se vor duce la medic, vor gasi un profesionist cu experienta, care e mai linistit pentru a-si exercita actul medical. Nu ne e greu sa promitem lucruri ( si personal sunt dezamagit deocamdata ca suntem chiar modesti in abordare) atata timp cat asa functioneaza tara asta! Uitati-va unde sunteti situati toti in procente reale cu abordari intelectuale, corecte,decente,acum aveti cu cine vota, ca sa schimbam clasa politica. PROSTII! Fratilor, avem aceiasi oameni, aceleasi liste, aceleasi sfori, aceleasi retete, aceeasi politica! Nea’ Puiu stie cel mai bine: echipa castigatoare nu se schimba niciodata! De ce am schimba politica noastra atata timp cat va incapatanati sa nu puneti mana pe carte?
Legea compensatiei : a murit Paunescu , a ramas Valer . Asta inseamna sa nu ai ocupatie si sa traiesti pe ajutorul social dat de PSD .
enorm
ce ajutorul social dat de PSD
200 de lei
bani de 5 litri de votka
Nu avem nevoie de ajutoare sociale, dar vrem să ni se respecte drepturile. Oriunde în lume ai dreptul să muncești, dar să fi remunerat pentru munca prestată și fără întârzieri sau tăieri de salarii. În toată lumea sunt asistați sociali și ce să ne facem? Oare ar trebui să-i exilăm, să rămână numai cei bogați? Generalizați prea mult!
in vest ajutoru social e undeva intre 800 euro pana la 3000 de euro fara nici o obligatie .
in romania 50 de euro si te trimite si prin parcuri la munca si gasesc prosti care considera ca e prea mult
ma talibanilor se mai intorc in romania numa din astia ca simonca
peste tot in europa liberali numa taieri si scaderi fac
partidu celor foarte bogati si a multinationalelor care ne saracesc
in germania kauland aloca pestru salar cam 11 % din profit la noi 0.7 %
maine se poate face salarul 1000 euro la toata lumea daca se vrea
e vina noasta ca suntem prosti cum a zis brucan , politicieni si ziaristi care ne mint sunt doar niste infractori de clasa si profita
Mai Turcule,tu ori esti prost ori esti nebun,pai voi nu veti obtine nici 25%,niste gargaragii fara nici un orizont.
MAI cornea,mare intelectual esti si proorocvesrti procentul pentru -MAI TURCULE-, frumos sti sa te exprimi si sa scri,esti tare si inteligent pe deasupra.nu-ti mai bate capul,ramine de vazut care va fi scorul.asteapta si ai sa vezi.o sa va plingeti de mila toti pseudo comentatorii mai ales ca se stie cine este dupa fiecare pseudonim.sa traiti,sa-mbatriniti ca nu mai ptrebuiti.Romania asre si o populatie educata ,inteligenta cu capul pe umeri nu toti sunt analfabeti si semianalfabeti.asta asa ca sa va treziti din letargie.
„ați” trebuia scris legat. Învățați să scrieți și apoi comentați!
Fin Observator tu esti PSD-ist . Trei sferturi dintre aia pe care i-ai enumerat tu , ( in frunte cu Udrea ) nu au fost niciodata in PNL . Mai mult decat atat , Blaga si-a dat demisia fara sa beneficieze de principiul prezumtie de nevinovatie in timp ce Dragnea , este presedinte PSD cu cazier penal . Asta e diferenta intre un partid reformat precum PNL -ul.si un partid al penalilor – PSD .