Primarul Bistriței, Ioan Turc, a participat împreună cu viceprimarul Sorin Hangan, la Oradea, la un eveniment-dezbatere organizat de ADR Nord-Vest pe tema înființării și dezvoltării parcurilor industriale.
”Inițiativa de amenajare a unui parc industrial la Sărata, pe care am avut-o în 2006 din calitatea de viceprimar, a fost compromisă de vechea administrație, îndeosebi prin subdimensionarea capacităților energetice. Vom relua acest proiect pentru a-l face viabil, în beneficiul antreprenorilor locali, prin investiții care vor viza creșterea capacității energetice, mărirea suprafeței de teren a parcului și punerea în funcțiune a stației de epurare. Parteneriatul cu societățile comerciale va fi fundamentat pe resursele provenite din fonduri europene, scheme de minimis, ajutoare de stat și facilități fiscale acordate de municipalitate”, spune Ioan Turc.
Sorin Hangan a menționat: ”Atragerea investitorilor în Bistrița este o preocupare serioasă și constantă a administrației liberale. Suntem într-o competiție aspră cu alte orașe de seama Bistriței pentru a deveni ofertanți și pentru a asigura facilități reale celor care sunt dispuși să deschidă noi afaceri aici, la noi. În perioada imediat următoare ne vom preocupa să găsim formule viabile pentru ca parcul industrial de la Sărata să devină un pol de dezvoltare pentru orașul nostru”.
Parcul Industrial Bistrița Sud a fost inaugurat în 2015, după o investiție de 25,5 milioane de lei, din care 14,4 milioane de lei finanţare nerambursabilă. El se desfășoară pe o suprafață de 30 de hectare și este situat în localitatea componentă Sărata. Platforma industrială este destinată ramurilor industriale cu grad redus de poluare si cu tehnologii curate și moderne, ale căror activități sunt preponderent de producție și servicii.
Încă din anul 2006 liberalul Ioan Turc, pe atunci viceprimar al Bistritei a propus amenajarea unei zone de dezvoltare economică la Sărata, respectiv a parcului industrial Bistrita-Sud. De asemenea tot aici era prevăzută construirea unui campus modern pentru învățământul universitar tehnic al extensiei UTCN Bistrita. In acest sens, urma să se facă negocieri cu mediul de afaceri pentru a stabili ce specializări se cer pe platforma economică a Bistriței. De asemenea , urma ca pe baza unor acorduri, mediul de afaceri să susțină inclusiv bursele pentru studenți. Ulterior, prin anul 2012, administrația PSD-istă a Bistritei sub bagheta primarului Ovidiu Cretu a preluat ideea realizării parcului industrial de la Sărata, dar a renunțat la proiectul campusului universitar, iar pe de altă parte a realizat o investiție subdimensionată ca suprafață și utilități. Parcul industrial a fost finalizat in 2015 si de atunci popularea lui cu activitati industriale a fost extrem de redusă.
De aceea actualul primar Ioan Turc a inclus in programul său electoral din 2020, atât redimensionarea si vitalizarea Parcului Industrial de la Sărata, ca suprafață și utilități, cât și racordarea acestuia la rețeaua de cale ferată. Pe de altă parte se impune încurajarea localizării în parc a afacerilor inovative, pornind de la angajarea unei echipe de management și marketing performantă. O primă necesitate ar fi legătura directă a Parcului Industrial de orasul Bistrita prin prelungirea DC-8G până la Podul Berăriei, evitându-se astfel aglomeratia din localitatea Viisoara.
Programul lui Ioan Turc nu a renuntat la edificarea unui campus pentru învățământul universitar tehnic, în Parcul Industrial precum si organizarea unui program pentru învățământul profesional. In acest sens, Primăria Bistrita si-a propus creatra unui centru de formare în industrii creative și în IT împreună cu Universitatea Tehnică, Universitatea de Artă și Design și Universitatea Babeș-Bolyai. Pregatirea forței de muncă în aceste sectoare fie prin formare, fie prin reconversie profesională va atrage firme din Cluj-Napoca în deschiderea unor filiale în sectorul IT la Bistrița. Astfel, mulți tineri talentați din Bistrița se vor putea reîntoarce acasă, unde vor putea câștiga bine, iar banii vor avea altă valoare decât în centre extra-scumpe, precum Cluj-Napoca.
Fosta administratie cea de stanga avea nevoie de fapt de cati mai multi asistati sociali si de acel segment care nu gandeste cand voteaza ci asteapta un mic si-o bere.
Care investitii si mai ales pe fonduri Europene ? Acolo dai cu subsemnatul la OLAF iar cu celelalte sume de la Guvern poti sa faci ce te taie capul.
Suna foarte bine dacă spunea : vom face viabil parcul industrial.
Fără sa amintească de : vechea administrație.
Un semn bun pentru România va fi când discursul politic va fi doar despre ce se poate face bine, fără sa conțină întotdeauna aratatul cu degetul spre oricare ceilalți.
Doamne ajută !
Paul, să lăudăm fosta administrație pentru prostiile făcute? Pârtia de schi, parcul industrial nefuncțional, căsuța veverițelor și multe altele. Până și Dna Tabără, om de bază în administrația Crețu se dezice acum de pârtie.
#Paul , mi-ai luat vorba din gura , (ca sa zic asa). Ca un locuitor al orasului as fi vrut (si eu!) ca acest parc industrial , Bistrita Sud sau Sarata sa se fi realizat la inceputul anilor 2000 . Totusi , vorba veche din batrani „mai bine asa decat niciodata” e valabila si aici , sau e „viabila” oare? Citind articolul nu mi-a venit sa cred cata ura se (poate) ascunde inca fata de fostul primar Cretu. In fapt situatia seamana (fortat , desigur) cu resfintirea unei biserici la un numar mare de ani , cand dupa o refacere a zugravelii se acopera la propriu numele ctitorului dar in schimb se scriu la loc de cinste ultimul popa cu diecii si coratorii. D-le primar si d-lor amanetati politic , fostul primar Cretu Ovidiu a fost unul din ctitorii parcului . CTITOR , d-lor . Nu-i terfeliti numele ca va bate Dumnezeu. Si acum s-o luam pe rand : Ce dracu dezvoltati si faceati viabil daca acest parc nu era infiintat? Pe unde dracu faceati drum de acces daca nu era facut Podul Berariei? Ce dracu de statie de epurare faceati daca nu era realizata reteaua de apa ? Ce dracu de capacitati energetice dezvoltati daca nu era realizat acest inceput timid de retele energetice in zona? Pentru informarea corecta a cititorilor pot sa spun ca in arhiva primariei exista studiu de fezabilitate pentru dezvoltarea retelelor energetice in zona , cuprinzand o statie de transformare 110/20 kV si o centrala fotovoltaice de catva Mw care asigura consumul parcului industrial iar la punerea in functiune a acesteia Primaria Bistrita ar putea sa-si asigure din productie proprie necesarul de energie electrica pentru cladirile proprii si pentru iluminatul stradal devenind totodata un furnizor important de energie electrica , pe plan local . Asa cum o casa trebuie dezvoltata si intretinuta de urmasii celor care au construit-o si in cazul parcului industrial responsabilitatea de a continua munca celor ce nu mai sunt trebuie sa fie asumata de epigoni. Minte sa fie ca bani sunt intotdeauna.Cred ca e prea destul pentru azi si (mai mult) nu se merita…
LEO NU ! Faci o mare gresala.
Parcul nu este opera lui OTC el a fost proiectul lui Vasile Moldovan si din 2007 pana la realizarea lui s-au purtat batalii crunte in Cons. Local de mine si colegii din PER in acea vreme.
Nu este izbanda fostului Primar si daca el arata asa se datoreaza opozitiei si prezentei ECOLOGISTILOR in acest proiect.
O serie de lucrari nu s-au mai executat acolo, au fost castigati astfel peste 300-400 mp de iarba si multi copaci nu au mai fost taiati.
Care izbanda a vreunui Primar din cei amintiti, este izbanda colegilor ECOLOGISTI iar toata presa din acea vreme si televiziunile locale au descris cu lux de amanunte batalia Ecologista castigata cu administratia.
Vai , vai , d-le Balan ! Am aflat cu surprindere ca ati fost si d-voastra printre cei care au bagat bete-n roate la edificarea parcului industrial. Asa imi explic ca au mai durat atatia ani pana s-a putut realiza. Dar e bine ca s-a facut/edificat/realizat. De-acum poate fi facut „viabil”…
Stimate LEO . Cred ca este o neintelegere din partea mea. Nu este vorba de Parcul Industrial ci de Parcul orasului.Doar acolo am avut interventii. Eu am inteles gresit la ce te refereai. Scuze.
Nu am avut nici o treaba cu investitiile din acel parc industrial.
Am fost inteles gresit pt. ca am amestecat lucrurile.
#Balan Marius – Horea , OK , desi daca ma gandesc bine n-ar strica niscaiva copaci nici in Parcul industrial Sarata.Tehnologiile inteligente merg mana in mana cu natura.
Aveti dreptate . Voi propune asta printr-o cerere inregistrata la DSP.