”A făcut consiliere juridică pentru societăți comerciale mari din Bistriţa. Între 2005 și 2007 a fost viceprimar al municipiului Bistrița. Apoi deputat, timp de un an, între 2007 și 2008, din partea Partidului Național Liberal. Din 2009, conduce Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud. Ca viceprimar, a inițiat proiecte importante, legate de realizarea Parcului Industrial de la Sărata, a cartierului de locuințe sociale sau de reabilitarea unor obiective precum Liceul Corneliu Baba, Grădinița nr. 6 sau DN 17 prin intravilanul municipiului Bistrița. Stăm de vorbă cu Ioan Turc, omul care deschide lista de candidați ai PNL Bistrița pentru Senatul României.
Reporter: Sunteți liberal convins?
Ioan Turc: Întotdeauna am fost liberal. Nu am făcut parte din alte partide. Am fost și rămân fidel crezului și doctrinei liberale.
Reporter: Ați avut o lungă perioadă de neimplicare. De ce candidați acum la Senatul României?
Ioan Turc: Pur și simplu am ajuns la concluzia că am stat prea mult timp pe margini. A fost o reacție umană, dacă vreți. Nu-mi place ceea ce văd că se întâmplă în politica bistrițeană.
Reporter: Cum ați ajuns pe listele PNL Bistrița?
Ioan Turc: A fost un vot de încredere acordat de membrii și de forurile reprezentative ale organizației județene, conform Statutului PNL. Cred că motivul principal este legat de decizia PNL de a veni cu alți oameni în alegerile din 11 decembrie, oameni cărora să nu li se poată reproșa nimic. Foarte probabil, a cântărit mult și activitatea mea de viceprimar și deputat.
Reporter: Care sunt proiectele cu care vă prezentaţi în faţa electoratului din Bistriţa-Năsăud şi pe care aveţi de gând să le promovaţi în Parlament odată ce veţi câştiga un mandat de senator?
Ioan Turc: Voi spune ceea ce am spus de mai multe ori: azi toată lumea se laudă că are proiecte. Eu am un singur obiectiv: să-mi fac datoria pentru cei care mă vor alege, dar și pentru cei care nu mă vor alege. Mă voi lupta la Bucureşti pentru fiecare comunitate, indiferent de opțiunile de vot ale oamenilor. Vreau o Lege a Bugetului în favoarea comunităților locale din județul nostru, indiferent de culoarea politică a primarilor. Mă voi lupta la Bucureşti pentru ca întabularea gratuită de către stat a tuturor terenurilor, obiectiv asumat de către Dacian Cioloș și PNL să devină realitate în 2017. Mă voi lupta pentru ca județul nostru să fie legat de autostrăzile la care a reînceput lucrul prin două drumuri expres. Vreau să ne atingem obiectivele asumate prin Platforma România 100, adoptată de PNL. Vreau să construim un stat al tuturor românilor, nu doar al unora. Un stat fără imunități, fără privilegii. Vreau să apărăm și să dezvoltăm capitalul românesc.
Reporter: PSD a dorit majorarea salariilor pentru angajaţii din sănătate şi educaţie acum înainte de campania electorală, deşi ani de zile au vorbit de o lege unitară a salarizării pe care nu au pus-o în practică. Care e poziţia PNL față de această abordare?
Ioan Turc: Problema noastră nu este majorarea salariilor, ci felul cum se face această majorare. Nu suntem de acord cu abordările populiste și cu minciunile electorale ale PSD. PNL propune prin programul său majorarea tuturor salariilor bugetarilor cu 30-40% astfel încât, în 2020 salariul mediu brut să ajungă la 4280 de lei. Abordarea liberală va face ca raportul dintre cel mai mic și cel mai mare salariu să fie de 1:13, față de 1:17 în prezent și nu de 1:20 cum preconizează PSD, amplificând inegalitățile. În același timp toate politicile economice ale PNL vizează întărirea stabilității macro economice pentru ca puterea de cumpărare și implicit nivelul de viață al oamenilor să crească. În acest sens PNL are în vedere neimpozitarea tuturor pensiilor.
Reporter: Care sunt punctele esenţiale în care guvernul ar trebui să intervină în sprijinul antreprenorilor români pentru a-şi dezvolta afacerile, de pe urma cărora statul colectează bani la bugetul general?
Ioan Turc: Există mai multe lucruri pe care trebuie să le facă un guvern responsabil. O legislație simplă, care să favorizeze mediul de afaceri autohton. Generalizarea cotei unice de 16%, înființarea unei Bănci de Dezvoltare și Investii și a unui Fond de Dezvoltare Urban Rural ca instrumente complementare. Simplificarea fiscalității. Reducerea cu 50% a numărului de impozite și taxe. Plata TVA la încasare și introducerea unui sistem de compensare a datoriilor firmelor către Stat cu datoriile pe care Statul le are la aceste firme – o măsură mai mult decât necesară, care va elimina o parte din blocajele economice și va ajuta agenții economici aflați în dificultate. Susținerea firmelor autohtone, întărirea capitalului românesc prin politici fiscale, prin granturi acordate de către stat și prin investiții publice substanțiale sunt prioritatea zero a politicii economice a PNL”
(PE) PNL Bistrița-Năsăud
Cei care votează cu partide de dreapta, nu isi dau seama ca liberalismul dezbină societatea şi că dizstruge coeziunea socială.
Ce inseamnă liberalism:
– rolul statului se reduce semnificativ, statul incetează să mai redistribuie bogatiile societatii şi doar "cei tari" vor prinde o "felie de tort".
– protectie socială minimă – bogatii vor fi si mai bogati, iar săracii vor fi si mai săraci.
– crestere economica cu orice preț, cu efecte dezastruoase asupra mediului inconjurător.
Efectele politicii liberale sunt: o societate dezbinată si reducerea egalitații de şanse a cetațenilor.
Cine votează cu partidele de dreapta in țārile europene? Afaceriştii, bancherii, directorii, latifundiarii, agenții imobiliari, avocații, pensionarii de lux.
Votanții partidelor de stânga in țarile europene sunt: intelectualii, artiştii, profesorii, educatorii, asistentele, polițiştii (aproape toți bugetarii) muncitorii, poştaşii, şoferii, pensionarii.
Societatea romaneasca e suficient de divizată. Nu cred că e bine să o divizăm şi mai mult votând partide de dreapta.
Liberalismul nu este echitabil!!!
Doar ca nu cunosc niciun partid de stinga in Romania. Ori sint fosti comunisti ori fac politica neoliberala sau chiar nationalista.
Spuneti imi un singur partid romanesc care nu are nici un strop de neoliberalism, nationalism sau dinozauri securisti in structura. Sunt curios sa aud. Pana si ultimile partide noi aparute au doar viziune de dreapta spre ultradreapta.
Pana si partidele verzi, in lume traditional mai de stinga, aici sint de dreapta si ultradreapta.
Singurul partid care DOAR declarativ este de stinga dupa definitie ar fi PSD. Dar un partid cu un membru de onore care a fost si membru de partid si in minstere de inainte de 89 si multi penali mincinosi, nu este votabila. Mai nou, daca te uiti la ideile lor…neoliberal.
Solutia?
Este incredibil cata spalare pe creiere a produs propaganda iliista. Astazi, toate tarile unde stanga-i dominanta sunt sarace, sunt invrajbite si dependente de Rusia sau de lumea islamica. In Romania, doar zonele sarace, cu pensionari si agricultori cu scoala putina sunt prada a manipularii stangiste, in special in Oltenia si Moldova. Judetul nostru este rusinea Transilvaniei, rosu si sub media ardeleana la toate capitolele. Daca n-ar fi cativa antreprenori de dreapta si harnicii din pribegie, toti de dreapta, ar fi vai si amar de judet.
Felicitari Nelu. Am incredere in tine si-n Robert. Sunteti de departe cei mai performanti candidati. Succes.
„uite, il vezi pe asta, venea si nu platea la vulcanizare” mi-a spus un fost angajat de la acea vulcanizare de peste linia din decebal!
cine vorbeste de saracie, spalare de creiere?
Domnule Adrian C. confundați Liberalismul cu Neoliberalismul. Toate cele câte le-ați înșiruit acolo sunt caracteristicile doctrinei NEOLIBERALE, doctrină care este diametral opusă cu cea LIBERALĂ… Atenție nu spun că actualul Partid Național Liberal ar avea vre-o legătură cu doctrina LIBERALĂ autentică și clasică ca să zic așa ci mai degrabă cu cea NEOLIBERALĂ, deci practic sunt de-acord cu ce ați spus doar cu singura precizare că în loc de termenul Liberalism ați vrut defapt să spuneți NEOLIBERALISM…
Domnule Walter Born încurcați rău lucrurile. Politica neoliberală cu cea naționalistă în sensul de națională, adică un minim protecționism absolut necesar și vital sunt două doctrine care se exclud reciproc. Deci încercați să folosiți termenii și sensurile cuvintelor în special atunci când vorbim de cuvinte atât de mari care definesc doctrine deci care au o întreagă filosofie și istorie în spatele lor…
doctrina liberala furam de la saraci si dam la bogati
Si eu vreau un stat in care incompetentii sa nu mai aiba privilegiul de a nu face nimic pe bani multi la o institutie incremenita in secolul 19 precum Registrul Comertului.
Toti nehotaratii si cei care nu cred in sanga si dreapta care se spala una pe alta ; votati PARTIDUL VERDE !
@Talos Mircea
Rusia este nu este un stat socialist. Este un stat neoliberal, in care oligarhii au preluat bogatiile țarii, dețin cluburi de fotbal si merg in concediu la Monaco iar marea majoritate a populatiei traieste un saracie.
Daca te uiți pe GINI indexul rusiei ai să vezi că diferentele intre bogați si săraci sunt foarte mari.
Statele sociale sunt Danemarca, Suedia, Norvegia etc. si sunt printre cele mai bogate țări din lume, cu o clasă de mijloc numeroasă.
@Walter Born
Ai dreptate când spui că PSD este DOAR declarativ un partid de stânga. Soluția este ca cineva să inființeze un partid de centru stânga.
Cum putem lua legatura? Poate chiar si un partid local ar fi suficient pentru un inceput.
Nelutu babei. Scrie mamă mai scurt ca-mi obosesc ochii și pierd șirul. E campanie electorala nu concurs de nuvele. Invata dragul babei că daca nu iesi din casă intre oameni, habar nu ai de problemele lor și nu te vor vota veci.
ha..ha….haaaaaaa……..ce vrea asta. cind ajunge in parlament , dubleaz privilegiile si imunitatea. sa fie sigur .
Inestimabile ioan turc.
Aș dori să vă reamintesc un episod din 2008,anul când aîi pierdut alegerile. Și este vorba despre episodul trasării colegiilor,când,la rugamintea lui ioan oltean i-ați dat pe tavă 2 localități din colegiul 4,mutându-le în colegiul 3…exact,este vorba despre Lunca Ilvei și Ilva Mare. Și ați făcut asta la…cina cea de taină,când ați stabilit și regulile. Adica PNL pune un candidat foarte slab în colegiul 3-Dorin Popescu contra lui ioan oltean,și un candidat cotat fără șanse în colegiul 4-Ioan Țintean,contra lui Andreica. PD-l pune un candidat foarte slab pe Bistrita,Nelu Botiș,contra domniei tale. Iar pe campie…inexistenți. Regula era așa: câștigă ioan oltean pe 3,Andreica pe 4,iau voturile redistribuite de pe Bistrita,Radu iese pe câmpie iar domnia ta câștigi Bistrița. Ai făcut întelegeri morbide în teritoriu,astfel ca peneliștii să sprijine PSD sau PD-L,ca să ieși tu pe Bistrița(Romuli,de ex.). Însă soarta v-a fost potrivnică…și a ieșit Tintean pe 4. Și v-ați prăbușit,lăsând partidul înglodat în datoriile din campanie.
Iar acum nici usturoi nu ați mâncat,nici gura nu vă miroase. Ciudat…foarte ciudat!
Votati Alianta Noastra Romania si ii impacam pe toti…si pe cei de stanga si pe cei de dreapta 🙂
TURC? Un a (…) al unei societati de dupa revolutie ,in care el a fost doar „sef”!! Nu a facut si nu va face niciodata nimic pentru acest judet!!
CORECT !!!!!
Ma bucur ca se trezesc si bistritenii !
Înțeleg că domnul Turc se uita liniștit într-o seară la „Las Fierbinți” sau ceva când dintr-o dată a avut o reacție umană și a zis GATA!, așa nu se mai poate, am stat prea mult pe margini. Nu mai îmi place ce se întâmplă în politica bistrițeană așa că vreau să mă implic. Concomitent și fără nici o legătură cu revelația subită a domnului Turc, membrii și forurile reprezentative ale organizației județene i-au acordat un vot de încredere, conform Statutului PNL. Deducem din asta că un vot de încredere e suficient pentru a ajunge din absolut nimic, primul pe listele Partidului pentru Senatul României.
P.S. Nu știu dacă cele două eveniment au sau nu vre-o legătură dar știu alte două evenimente care nu au nici o legătură. De exemplu venirea domnului Turc din nimic vicepreședinte moment care în mod paradoxal a coincis cu perioada în care Partidul reușea să facă ultimele plăți din datoria uriașă lăsată moștenire de domnia sa… Probabil că partidul mai are chef de niște datorii, ca să parafrazez un prim-ministru adresându-i-se cu deosebit respect unei colege de partid și totodată ministru, la acea vreme, în cabinetul său la un eveniment prilejuit de niște inundații…
Adrian C , ai inceput gresit . Care intelectuali , artisti si profesori voteaza cu PSD-ul condus de puscariabili ? Tu procesezi ce scrii sau esti la ora de glume ?
Foarte multi intelectuali, artisti si profesori voteaza cu PSD la aceste alegeri. Nu toti sunt pe sistemul galeriilor de fotbal, mai sunt unii care gandesc, astfel aleg pe cine considera ca ar putea face mai mult.
Prin capetele satelor , in cartierele indiene , daca mergi in campanie ti se cer bani . ” daca nu ne dati ceua bani nu merem sa va votam „. Cand le spui sa mearga la servici pentru bani toti spun ca-s bolnavi , nu pot sa munceasca si traiesc pe „social „. PSD-ul a polarizat tara , o parte muncesc ca prostii si sunt impozitati sanatos , Iar cealalta parte traieste din impozitarea primei parti , prin ajutoare sociale . Ciuma rosie a incurajat nemunca intr-un hal fara de hal .
atunci ar fi interesant ca dintre cei care fac campanie ptr PNL sa nu fie unii care umbla cu afise in timp ce se dau bolnavi la serviciu !!!!