Actualitate

Ionuț Simionca: Ion din Bistrița-Năsăud, înlocuit la muncă de Dorel din Vietnam

Într-o declarație politică susținută astăzi în Camera Deputaților, deputatul PMP Ionuț Simionca a vorbit despre criza acută de pe piața forței de muncă din județul Bistrița-Năsăud, a cărei rezolvare pe termen scurt constă în importul de muncitori din Vietnam.

”În urmă cu câțiva ani, un macaragiu stângaci din Vietnam a agăţat, din greşeală, o linie de înaltă tensiune, lăsând zece ore fără curent electric o treime din ţară. Mi-am amintit această știre zilele trecute, când reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie au anunțat, pentru județul Bistrița-Năsăud, un deficit major de forță de muncă, aproximativ 3.000 de posturi neocupate. Și nu este vorba numai de personal supercalificat sau cu anumite specializări de nișă, sunt locuri de muncă obișnuite, mai ales în industrie și construcții. Mi-am dat seama că Ion din Bistrița-Năsăud a plecat la muncă în Occident, iar în locul lui urmează să îl angajăm pe Dorel din Vietnam”, a declarat parlamentarul PMP.

Conform evaluărilor făcute de acesta, firmele care importă forță de muncă au de făcut cheltuieli substanțiale: ”Costurile legate de instruirea și aducerea muncitorilor vietnamezi în România se ridică la mai multe mii de euro, acestea cuprinzând instruirea lor atât în țara de origine, dar și în România, transportul periodic la familie, cazarea și, eventual, hrănirea pe timpul contractului de muncă. Firmele româneşti trebuie să se ocupe de partea birocratică românească, cum ar fi vizele de muncă, traducerea actelor şi calificărilor și, pe lângă toate celelalte, trebuie să asigure măcar salariul minim, pe perioada contractului, de obicei, doi ani, cu posibilitatea de prelungire”.

Ionuț Simionca susține că acești bani, la care se adaugă un stimulent al statului, ar putea fi folosiți pentru repatrierea românilor aflați la muncă în străinătate, mai precis ”pentru a-l convinge pe Ion al nostru să se întoarcă din străinătate și să muncească din nou acasă”.

”Calculul e simplu și ușor de pus în pactică. Pentru plata angajaților români care aleg să revină în țară, avem deja un salariu minim dat de angajatori, la care se adaugă și costurile cazării, câteva sute de lei pe lună, tot de la antreprenori. Și guvernul ar putea să contribuie cu încă o parte, cât un ajutor social sau chiar un pic mai mult, că doar dă o subvenție cetățenilor noștri care vor munci și vor plăti impozite și taxe. Miile de euro folosite pentru calificarea muncitorilor vietnamezi, împreună cu banii de transport la/din țara de origine, pot fi dați românilor întorși acasă ca primă de relocare. Și, uite-așa, vom avea locuri de muncă bine plătite pentru ai noștri. Putem crea și finanța ușor programe de readucere în țară a bistrițenilor, a românilor care au emigrat și care doresc să revină acasă, la cei dragi”, susține Ionuț Simionca, președintele PMP Bistrița-Năsăud.

”Copiii vor avea părinții alături, antreprenorii nu vor trebui să discute cu angajații prin translatori, guvernul va avea încasări suplimentare din venituri și astfel toată lumea câștigă”, a concluzionat parlamentarul PMP.

15 comentarii

  • Uite cum se demască un xenofob.
    Dorel din Vietnam, incompetentul de afară.
    Păi a uitat că prin USA era dânsul, Dorel din România.
    Aşa ar zice unii clienți.
    Da acolo era mentalitatea the limit is the sky.
    Să respecți oamenii nu are de-a face cu naționalitatea.
    Greu de înțeles” țăranii „ce vor să parvenească denigrând public pe alți oameni. Dorel e Dorel .
    Nu contează limba.

    • foarte corect !!1 noi cand mergem suntem genii, ei cand vin sunt nimeni??? urata mentalitate!!! lasa domnule sa vina sa munceasca oricine care vrea sa munceasca, cu ce ne incurca? noi vrem in tari civilizate, ei vor la noi si uite asa….se-nvarte roata!!

  • Faptul ca omul e patriot si pune pe primul loc romanii nu va place! Sunteți multumiți de vânzătorii de țara de la PSD, și PNL, de toți oportuniști. Deputatul vrea familiile romanilor sa fie reunite!

    • E patriot???? Serios??? DAAAA a votat da la ultimul referendum.! Banuiesc ca si Funar a votat la fel… xenofob se numeste! (Nu ma refer la funar)

    • Cap sec.
      Ca şi exemplu.
      Şi Cabral e român cu toată particularitatea lui fizică, mai închis la culoare. Şi mai patriot ca tine că sigur la revenitul lui plăteşte taxe mai multe care susțin mai mulți km de trotuar şi mai mulți copii educați.
      Sau Clotilde Armand, franțuzoaică mamă a 4 români ce-ți vor plăti pensia în viitor.
      Şi mai sunt cu miile.
      Dacă deputatul vrea ca familiile să fie reunite s-ar ocupa de legi care să pemită echivalarea rapidă a studiilor pe piața forței de muncă, accelerarea reintegrării prin programe specializate a copiilor născuți în străinăte -dobândirea competențelor de comunicare în limba română.
      Nu e un patriot , e doar un Dorel în politică acum.

    • CC ai ochelarii de cal ideologici ai corectitudinii politice cu care judeci o situatie pur economica.
      Importi forta de munca din Vietnam sau alte tari sarace pentru ca sunt dispusi sa munceasca pe salarii mici.In plus nici nu le trece prin cap sa-si faca sindicat si sa ceara drepturi.
      Forta de munca ideala ar fi cea care ar munci pentru un blid de linte pe zi si in schimb ar avea dreptul sa taca si sa nu-i puta picioarele.Idealul e greu de atins dar totusi, forta de munca ieftina se mai gaseste pe lumea asta.
      De aia nu poti sa importi forta de munca din Franta, Germania, tari europene nici sa vrei.Simplu.Nimeni de acolo, inclusiv romanii din emigratie, nu vine sa munceasca pe salarii mici si drepturi putine.
      Importul de munca ieftina din tari mai sarace creeaza presiune pentru mentinerea la cote joase a salariilor bastinasilor.
      Salariile la cote joase ale aborigenilor din RO, comparativ cu tarile dezvoltate, determina emigratia economica a acestora.Masiva.
      O parte din barierele pe piata muncii din tarile dezvoltate sunt pentru a mentine la un nivel acceptabil social situatia fortei de munca locale.
      Au nevoie de forta de munca ieftina dar nu atat de multa si nu atat de ieftina incat sa determine scaderea prea mare, inacceptabila social, a salariilor localnicilor.
      Migrarea spre alte zari a aborigenilor romani nu are motive politice.Nici ideologice.
      Este pur economica.Si va continua neabatut.
      In ciuda, sau datorita, oricaror gesticulatii politice,ideologice, de gen, politic corecte sau politic incorecte.Nici o schimbare politica nu poate opri depopularea accelerata si consecintele care vor urma.
      Importul de forta de munca ieftina => presiune in jos pe salariile si pe drepturile asociate muncii asupra bastinasilor => emigrarea accelerata in tari cu salarii mai mari si dreptul muncii mai asezat (in cazul romanilor) => efecte economice pozitive pe termen scurt , efecte societale imprevizibile pe termen mediu si lung (framantari politice, nelinisti si agitatii sociale in cazul tarilor dezvoltate, situatie in evolutie in Europa).

    • Cu economia sunt cifrele.
      Dar ca să vină investitori, să ai consumatori trebuie să ai o societate corectă.
      Politic, desigur.
      Investitorii globali preferă societățile bazate pe respectul drepturilor și libertăților individuale.
      Nu au de administrat conflicte inutile între angajați, nu au frica că dacă se ivește un conflict interetnic sângeros între două comunități trebuie să-și ia fabricile și să plece.
      Că au comenzi de onorat.
      Înseamnă predictibilitate și pace socială.
      Ca și tendință, e adevărat, de dragul banului s-au făcut compromisuri..investițiile în țările autoritare cu forță de mână ieftină, exploatați copii unor țări de exemplu în țări ca și Bangladesh pentru fabricile de textile, t-shirturi.
      Dar avantajul democrației și libertății, este că presa e lăsată să-și facă treaba iar consumatorii iau atitudine.
      Globalizarea a adus prosperitate în general petru toți.
      Protecționismul frânează economia.
      Abuzurile unui regim de asemeni.
      Cu toată resursa naturală disponibilă, Arabia Saudită plătește deja prețul economic pentru actele în afara legii, umane în general.
      https://www.nytimes.com/2018/10/15/business/dealbook/blackstone-blackrock-saudi-conference.html
      Economia vine ca o completare a unor politici

  • Modelul economic bazat pe costuri reduse pentru angajatori și salarii mici pentru lucrători şi-a arătat limitele şi trebuie abandonat! Economia României trebuie să fie reorientată dinspre producția de bunuri primare și oferirea unor servicii de suport, către producția de bunuri finite și oferirea unor servicii cu o mai mare valoare adăugată, în vederea dublării salariului median în următorii ani. În paralel, accentul trebuie mutat pe educație, pe formare și reconversie profesională, pe relansarea dialogului social, dar și pe echilibrarea relațiilor dintre muncă și capital; acestea sunt condiții ale apariției unei forțe de muncă înalt calificate și bine plătite.

    Din păcate, autoritățile din România nu reușesc să-i protejeze nici măcar pe lucrătorii cu cetățenie română. Migrația masivă este doar un semn; există situații de muncă precară și exploatare în multe locuri și ramuri economice (de exemplu, în cele prelucrătoare, în construcții și în servicii). În cazul venirii unui număr mare de lucrători străini, autoritățile române vor fi total depășite. Din experiența de până acum, lucrătorii străini nu au parte în România de nicio protecție efectivă împotriva abuzurilor și a exploatării, trăind și muncind într-o țară cu instituții slabe, în care nu li se acordă sprijin. Atât lucrătorii români, cât și lucrătorii străini care activează în România trebuie să beneficieze de condiții de muncă decente, de protecție socială solidă și de servicii educaționale și de sănătate de calitate.

  • Ceea ce nu se intelege este faptul ca si daca ii dai unui roman 1000 euro/luna el totnu munceste ca afara tot pe aceeasi bani. Adica daca afara munceste din greu pentru 1000 euro in Romania pe aceeasi bani face munca pe jumatate si tot nu este mulțumit. Acum ca se aduce forta de munca din afară patronii sunt rai si nu sunt patrioți dar ca ei trsbuie sa onoreze contracte chiar nu conteaza!

    • Rabinule tu il contrezi pe CC dar sa stii ca tot ceea ce spune iti foloseste si tie, chiar daca nu-ti dai seama sunteti amandoi de partea Pietei Libere.
      Mana Invizibila a Pietei Libere regleaza si niveleaza tot, Piata nu cunoaste bine, rau, patriotism, familie,religie si nici alte notiuni netranzactionabile.
      Piata Globala tranzactioneaza bunuri materiale si simbolice.Pretul unui bun este data de valoarea de piata, un bun care nu se tranzactioneaza nu are nici o valoare.
      Eliberarea aborigenilor romani de orice notiuni care nu se pot tranzactiona le sporeste mobilitatea.
      Odata eliberati de lanturile prejudecatilor care ii mai tin legati de glie si de contracte sociale, aborigenii vor putea participa in numar si mai mare la Piata Globala a muncii, prin salariile comparativ mai mici decat a localnicilor, sporind competitivitatea economica a tarilor de emigratie.
      Abolirea oricarei notiuni de bine,rau, patriotism, granite, va duce la fluidizarea fortei de munca, la o mai mare mobilitate a ei, va deschide posibilitatea importului de inlocuire a fortei de munca in RO printr-o forta de munca din tari foarte sarace, sporind competitivitatea economica si profitul.

    • Eu nu contrez pe nimeni. Mi-am exprimat o parere. Si apropo din ceea ce am citit in comentariile lui cc nu pare ca l-am contrat. Fiecare a avut o parere pe care a exprimat-o.

  • salariu mediu in vietnam este de 360 euro net pe luna .
    Marlboro 0.6 euro pachetu , benzina 0.6 euro litru

    in judetu asta ditamai membru UE e vreo 400 euro mediu net

    vin straini muncesc cateva luni si bilet de autocar tabita si vest ca doar leai facut acte UE

    • saraci lumi suntem noi liga 3 ca gloria

      de ce nu se creste salariu mimim ? la 600 euro minim net la 160 ore lucrate

      in spania se spune un salariu de 700 euro este extrem de mizerabil dar 350 cum e ?

      unde sunt sindicatele ?

      În cazul venirii unui număr mare de lucrători străini, autoritățile române vor fi total depășite. Din experiența de până acum, lucrătorii străini nu au parte în România de nicio protecție efectivă împotriva abuzurilor și a exploatării, trăind și muncind într-o țară cu instituții slabe, în care nu li se acordă sprijin. Atât lucrătorii români, cât și lucrătorii străini care activează în România trebuie să beneficieze de condiții de muncă decente, de protecție socială solidă și de servicii educaționale și de sănătate de calitate.

  • CC, investitorii globali se conduc dupa calcule pragmatice, nu dupa ideologii.Prefera sa investeasca acolo unde exista forta de munca ieftina si stabilitate sociala, indiferent prin ce mijloace e mentinuta aceasta stabilitate.
    China a fost cel mai mare beneficiar al globalizarii desi nu corespunde in niciun fel cu ce visezi tu, drepturi si libertati individuale.
    Banii vorbesc.Cu Arabia Saudita toate tarile dezvoltate fac afaceri bune, sunt un jucator cheie pe piata hidrocarburilor, si Germania si Franta si SUA le vand produse industriale si armament de zeci de miliarde.Nu se va intampla nimic.Banii vorbesc.
    .
    Azi m-am intalnit pe strada cu un aborigen, strungar de meserie, prieten vechi din copilarie.Mergea sa-si ridice somajul dupa ce firma unde lucra s-a lichidat.
    Il intreb daca si-a gasit altceva de lucru.Spune ca exista de lucru la firme care lucreaza mai multe schimburi dar el vrea sa gaseasca ceva intr-un singur schimb.Spune ca gasesti de lucru usor la firme la care sa lucrezi 10-12 ore pe zi neoficial dar el vrea sa gaseasca ceva unde sa lucreze numai 8 ore pe zi.
    Om cu pretentii.
    .
    Il intreb ce-l impiedica sa lucreze mai multe schimburi si mai mult de 8 ore pe zi.Spune ca are o boala degenerativa in nu stiu ce stadiu si ca mama lui e bolnava si trebuie sa aiba grija de ea multe ore pe zi.
    .
    De ce trebuie sa aiba grija de maica-sa? Pentru ca se supune unor legi nescrise, unui drept cutumiar de mii de ani.Este prins intr-un contract social care interfereaza cu un contract economic.Un contract social care-i impiedica mobilitatea pe piata muncii.Il scoate in afara Pietei Libere.Prin ingrijirea mamei sale strungarul pierde multe ore de munca nemonetizata, in afara circuitului de Piata.
    .
    Intr-o tara dezvoltata mama strungarului era intr-un azil de batrani.Azilele functioneaza in baza unui contract economic.Creeaza locuri de munca pentru badante.Participa la Piata Libera.
    Il elibereaza pe strungar de povara contractului social si-l lasa liber pentru contractul economic,pentru participarea la Piata.
    .
    De mii de ani societatile mai mari sau mai mici au functionat in baza atat unor contracte economice cat si a unor contracte sociale.
    In societatile primitive, familia traditionala functiona in baza unui contract social.Parintii cresc copiii, copiii au grija de parinti si batrani.
    Casatoria era un contract social.Casatoria nu era un drept ci o multime de obligatii sociale.
    Nunta traditionala era un contract social-economic.Era o forma primitiva de creditare fara dobanda.Darul care se platea la nunta era un credit pentru cei tineri insurati pe care acestia il returnau pe parcursul vietii participand la nuntile celorlalti din comunitate.Un credit in afara Pietei Libere.
    In societatile moderne statul a inceput sa functioneze si in baza unui contract social intre el si cetateni.
    Vechile institutii: familia traditionala, comunitatea rurala, statele moderne care acum sunt sub asaltul post-modernitatii, au functionat in baza unor contracte sociale, fiind de fapt nimic altceva decat niste institutii de asigurare colectiva a riscurilor.Riscul de boala, riscul de batranete, riscul de neputinta, riscul de calamitati, riscul economic.
    Noile institutii de asigurare a riscurilor nu mai functioneaza in baza unor contracte sociale.Functioneaza in baza unor contracte economice.In baza legilor implacabile ale Pietei Libere.
    .
    In societatile post-moderne orice contracte sociale sunt invechite pentru ca sunt bariere in calea contractului economic, in calea Pietei Libere.
    In statele post-moderne contractul social este pus la incercare.In Romania contractul social,orice contract social, este rupt de facto.
    .
    Recentul referendum nu a fost despre homosexuali, religie sau altceva.
    Pentru orice analist economic pragmatic a indicat suprematia contractului economic asupra contractului social, falimentul ultimei micro-institutii de asigurare a riscurilor, insolventa ultimei forme de micro-creditare in afara Pietei Libere, ruperea ultimului contract social al modernitatii, familia.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.