Actualitate Recomandări

Ionuț Simionca, întâlnire cu apicultorii. Ce le va cere miniștrilor Agriculturii și Transporturilor

”Am participat la o întâlnire extrem de productivă cu membrii Asociației crescătorilor de albine – Filiala Bistrița-Năsăud, organizație condusă de dl. ing. Constantin Rais. I-am încurajat să fie uniți și să își dezvolte centre de procesare a produselor apicole, în contextul în care, și în acest domeniu, procesatorul face mai mulți bani decât producătorul. În același timp, i-am asigurat pe apicultorii din județ că voi susține înființarea unei Burse de miere și a unor centre de colectare a mierii”, spune deputatul PMP Ionuț Simionca.

În urma discuțiilor, Ionuț Simionca îi va trimite ministrului Agriculturii, Adrian Oros, o scrisoare prin care va solicita rezolvarea problemelor ce i-au fost aduse la cunoștință, după cum urmează:

  • Declarația privind numărul de stupi, pe care fiecare apicultor este obligat să o depună la ANZ, să fie înregistrată primăvara, după perioada de iernat
  • Perioada de depunere a dosarului la APIA să nu se suprapună cu perioada de stupărit pastoral
  • Subvenția să nu mai fie acordată pe litrul de miere, ci pe familia de albine
  • Stupinele să poată fi înregistrate oricând la ANZ, nu doar într-o perioadă anume a anului
  • Intensificarea controalelor pentru identificarea mierii false pe care o vând marii retaileri din România

În același timp, Ionuț Simionca se va adresa ministrului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, pentru a-i cere reglementarea posibilității ca inspecția tehnică periodică (ITP) pentru stupine să se facă la locația stupinei.

”Consider că statul trebuie să modifice de urgență regulile care îi încurcă pe apicultori și să ia măsuri pentru a-i ajuta pe crescătorii de albine să aibă succes în domeniu”, mai spune parlamentarul PMP.

https://www.facebook.com/IonutSimionca/posts/3240366735978162

4 comentarii

  • Câteva greșeli în postarea ta: Mierea de salcam nu se zahariseste.
    Există miere din sirop de zahăr, preparată de albine care se zahariseste. Apicultorii pot hrăni albinele cu sirop de zahăr, acestea o depun în faguri, și o prepară ca pe mierea adevărată. Productivitatea e mai ridicată, această „miere” are proprietăți fizice și chimice ca mierea veritabilă. Diferă doar gustul. Ar trebui ca statul să-i pedepsească penal pe cei care vând miere falsificată, în fond e o înșelăciune.

  • Cititi,informati-va si apoi comentati.Mierea de salcam cristalizeaza la 1,5 ani iar poliflora dupa 6 luni ,de la momentul extractiei.ATENTIE-mierea trebuie sa stea depozitata dupa extractie la intuneric,asa cum sta ea in stup si nu expusa la soare zile in sir pe taraba.Si mai vorbim de calitatea ei.Mierea de calitate este cea pe care o extrage nenea apicultoru dupa ce albinele din stup au copto,adica are umiditatea de 18% si fagurele este capacit peste o treime din suprafata lui.Aceasta este meirea vie cu toate proprietatile ei.Apicultorii seriosi asa procedeaza,restul e gargara tipic romaneasca,politiceasca ori inselatorie de afaceri.Pentru Dumnezeu,oameni buni,cititi,va informati ori intrebati si apoi dati cu bata in balta . Numai astfel tara asta va prospera si va merge pe calea cea buna,cu oameni cititi,educati si profesionisti in toate meseriile ori profesiile.

  • Gresit! Nici o miere nu se zahariseste!
    Mierea se CRISTALIZEAZA!
    Toate sortimentele de miere, rapita, salcam, poliflora, mana…CRISTALIZEAZA mai repede sau dupa cateva luni, in functie de procentele de glucoza si fructoza continute.

  • De ce nu se încerca si o discuție cu ministerul turismului pentru obligarea tuturor unităților de cazare sa introducă, macar in micul dejun, obligatoriu si alimentul miere, provenită doar din România?
    Dacă acest lucru se rezolva va fi bine pentru toata lumea, apicultori, procesatori, etc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.