Odată cu începerea sesiunii parlamentare în februarie, deputatul PMP Ionuț Simionca va depune o nouă inițiativă legislativă. ”Va fi o modificare bună. Am realizat proiectul de lege după mai multe discuții cu primarii, cu cetățenii, cu cei responsabili la nivel de cadastru. Acesta vizează finanțarea lucrărilor de cadastru și va ușura munca UAT-urilor. Cred că va trece pentru că este un proiect necesar”, a declarat într-o conferință de presă președintele PMP Bistrița-Năsăud.
Ce prevede inițiativa legislativă
”Legea cadastrului și publicității imobiliare nr. 7/1996 reglementează, printre altele, atribuțiile Agenției Naționale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară în domeniul finanțării, respectiv al cofinanțării lucrărilor de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrativ-teritoriale.
Astfel, conform acestui act normativ, în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară, Agenţia Naţională finanţează lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale într-un cuantum de maximum 60 lei/carte funciară, cu excepţia terenurilor situate în zone cu forme de relief ce au categorii ridicate de dificultate prevăzute de Instrucţiunile de aplicare a Normelor de timp pentru operaţiile necesare realizării lucrărilor de specialitate în cadrul Centrului Naţional de Cartografie, aprobate prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale, caz în care cuantumul se majorează proporţional cu coeficienţii aferenţi categoriilor de dificultate.
Pe de altă parte, Agenţia Naţională cofinanţează aceste lucrări numai în cuantum fix de 60 lei/carte funciară.
Prezenta inițiativă propune același tratament juridic pentru finanțare și cofinanțare, astfel încât lucrările de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrativ-teritoriale să primească aceeași valoare, atât în cazul finanțării cât și al cofinanțării.
În consecință, propunerea legislativă prevede că lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale se finanțează, respectiv se cofinanțează de Agenția Națională într-un cuantum de maximum 60 lei + TVA/carte funciară, cu excepţia terenurilor situate în zone cu forme de relief ce au categorii ridicate de dificultate prevăzute de Instrucţiunile de aplicare a Normelor de timp pentru operaţiile necesare realizării lucrărilor de specialitate în cadrul Centrului Naţional de Cartografie, aprobate prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale, caz în care acest cuantum se majorează cu coeficientul de 1,4 și, ulterior, proporţional cu coeficienţii aferenţi categoriilor de dificultate”.
Ionuț Simionca a făcut, în cadrul conferinței de presă, retrospectiva activității sale politice și parlamentare din 2018:
”2018 a fost pentru mine, ca parlamentar de Bistrița-Năsăud, un an plin, bogat în activități și realizări. Nu am stat degeaba, nu am dormit în Parlament, nu am lipsit de la lucrările în plen. Dar nici nu am lipsit de acasă, dintre bistrițeni, mi-am petrecut o parte din săptămână în Capitală și restul aici. Activitatea mea demonstrează că sunt unul dintre aleșii care nu s-au culcat pe o ureche după alegeri și care nu așteaptă următoarea campanie electorală pentru a promite ceva ce nu se va întâmpla, așa cum fac alții.
Am două proiecte legislative la care am fost unic inițiator și care au fost promulgate ca legi: Legea Colectiv și Legea Viișoara, privind amplasarea de bariere la trecerile la nivel cu calea ferată. Legea Colectiv obligă anunțarea lipsei autorizației de securitate la incendiu la intrarea în anumite clădiri. Este, până acum, singurul demers legislativ făcut pentru a evita producerea, pe viitor, a unor catastrofe de tipul celei din clubul Colectiv. Prin cealaltă lege, operatorul feroviar va avea în responsabilitate creșterea vizibilității și a securității la trecerile la nivel cu calea ferată de pe drumurile principale. Sunt coinițiator și la Legea privind Autostrada Unirii (Legea nr. 291/2018 privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iaşi – Târgu Mureş) și am inițiat în Parlament proiectul de lege pentru construcția Autostrăzii Nordului.
Aceste proiecte nu sunt singulare. În total, la Camera Deputaților am înregistrat până acum 120 de inițiative legislative, singur sau împreună cu alți colegi. Dintre ele, două treimi sunt numai de anul trecut. Acestea acoperă cele mai variate domenii de activitate, propunând modificarea legislației din domeniul sănătății, educației naționale, circulației pe drumurile publice, audiovizualului, administrației publice locale, dar și modificarea Codului muncii, a Codului fiscal și a Codului penal. În total, am adresat 97 de întrebări și interpelări miniștrilor și diferitelor instituții publice, marea majoritate în interesul bistrițenilor, din care 73 în 2018. De asemenea, am avut 142 de intervenții pe diverse proiecte de lege (din care 66 anul trecut) și 28 de declarații politice pe teme de actualitate (din care 21 în 2018), toate prezentate în plenul Camerei Deputaților.
Din septembrie 2018, am devenit membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții și sunt, în continuare, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice. Am participat și la activități parlamentare în străinătate. Aici, la Bistrița, am avut numeroase întâlniri cu primarii din județ, am participat la diferite activități publice, m-am întâlnit cu oamenii, cu celelalte partide din opoziție, am ajutat cum am putut mai bine.
Nu este un secret că sunt nemulțumit de felul cum este gospodărit municipiul Bistrița, mi-aș dori ca lucrurile să stea mult mai bine, dar luptele mele nu sunt împotriva administrației, ci pentru mai binele oamenilor. Cele cinci ambulanțe noi pe care Bistrița le-a primit sunt un exemplu clar: m-am zbătut mai bine de un an pentru ele, am bătut pe la ușile miniștrilor Sănătății, am făcut interpelări, am susținut declarații politice și, când în sfârșit au ajuns la noi, sunt certat că nu am nici un merit. Ce este cel mai important aici este faptul că bistrițenii au acum asigurate condiții mai bune. Restul e poezie, dar nu ca a lui Eminescu. Vreau ca bistrițenii să fie mulțumiți de activitatea mea, pentru asta mă străduiesc permanent. În 2019 sper să obțin și mai multe rezultate vizibile.
Din punct de vedere politic, în 2018 am fost ales vicepreședinte al PMP pentru mediul de afaceri. Împreună cu colegii din PMP, am început mai multe proiecte și am desfășurat mai multe campanii în scopul însănătoșirii politicii și administrației românești: Pensiile speciale sunt furt (am anunțat și că renunț la propria pensie specială de parlamentar), Alegerea primarului în două tururi, Reducerea numărului de parlamentari la 300, Unirea cu Republica Moldova”.
Orice modificare a unei legi se consideră inițiavă legislativă? Noi nu mai avem nici o lege fără modificări, unele au devenit tomuri de kilograme bune de atâtea modificări, încât dacă te apuci să cauți ceva concret, la un moment dat te plictisești tot căutând modificarea care a fost modificată de zeci de ori și te lași ”păgubaș”. Ca exemplu vă dau Codul Financiar, în care nu se mai pot descurca nici specialiștii din domeniu, dar mai un om simplu, fără pregătire în acest domeniu.
Definiţie modestie model Simionca;
1. Om care suferă de un complex de inferioritate care, cuplat cu o doză de narcisism, poate duce la tehnici de manipulare mai mult sau mai puţin nocive;
2. Om care simte nevoia să se laude singur pt. a-şi pune în evidenţă realizările şi pt. a-şi păstra stima de sine intactă;
3. Genul care critică des, minimalizează realizările altora şi le ridiculizează;
4. Vorbesc mereu chiar şi atunci când nu stăpânesc subiectul…
lauda-l tu pe deddy rebrisorene pana -i ramane in fundul gol din cauza hotiei.
Nu mai avem un parlamentar Simionca, cel cu dansurile populare? O fi in concediu de maternitate de 2 ani ca nu tin minte sa fi citit vreun articol despre activitatea dansului, in schimb despre ceilalti parlamentari de BN s-a tot scris … intreb asa pt un prieten