Deputatul Ionuț Simionca, președintele PMP Bistrița-Năsăud, a făcut într-o conferință de presă o serie de precizări privind Codul administrativ adoptat în Parlament, după ce deputatul PSD Doina Pană i-a transmis că a făcut afirmații false (VEZI: Ionuț Simionca: Act antiromânesc. Maghiara, a doua limbă oficială / Doina Pană: ”Cireașa de pe tort”, Legea offshore. PSD n-a făcut blat cu nimeni).
”Nu mi-am propus vreodată să mă cert cu o doamnă din politică sau să îi dau replică, dar sunt nevoit să spun clar și răspicat și să îi răspund doamnei Doina Pană, să îi explic cum stau lucrurile. Probabil nu are toate informațiile, Daddy este foarte ocupat cu negocierile pe offshore și pe alte legi date pe șest și nu a avut timp să o informeze despre realitatea legii. A spus că nu sunt informat, că prezint informații false. Eu vă spun acum ce era în legea veche, ce prevede Constituția și ce apare în noua lege. Doamna Pană, încercând să apere partidul, comunică deficitar. Noi nu avem o problemă cu minoritatea maghiară din România, cu maghiarii, să nu se înțeleagă greșit, ci cu liderii politici ai UDMR. Trăim în România, vorbim românește! Cei din PSD să nu mai trădeze țara și neamul nostru. Am fost singurul parlamentar din Bistrița-Năsăud care a votat împotriva acestui Cod administrativ, pe care l-am contestat la CCR”, a menționat Ionuț Simionca.
Ionuț Simionca a detaliat:
”În prezent, cetățenii aparținând minorităților naționale pot utiliza limba maternă doar în raportul cu autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean.
Constituție: Art. 120 – Principii de bază – (2) În unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere semnificativă se asigură folosirea limbii minorităţii naţionale respective în scris şi oral în relaţiile cu autorităţile administraţiei publice locale şi cu serviciile publice deconcentrate, în condiţiile prevăzute de legea organică.
”Iată prevederile noului Cod Administrativ care pun în evidență trocul UDMR-PSD-ALDE, al trădării României în anul centenar” – Ionuț Simionca
La art. 94 care prevede faptul că „În unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean, precum și prefecturile, serviciile publice deconcentrate, au obligația să asigure în raporturile cu aceștia, folosirea limbii minorității naționale respective, în conformitate cu prevederile Constituției, ale prezentului Cod și ale tratatelor internaționale la care România este parte”. Prefecturile și serviciile deconcentrate sunt obligate, potrivit art. 195 alin. 6 să asigure „inscripționarea denumirii localităților, a străzilor, a piețelor și a parcurilor, a denumirii instituțiilor publice de sub autoritatea lor, precum și afișarea anunțurilor de interes public și în limba minorității naționale respective, în condițiile prevăzute la alin. (2)”.
”Deci s-a trecut de la ”a putea” la ”a avea obligația”, de la nivel local s-a trecut la nivel guvernamental, la Prefectură. Imaginați-vă că în Bistrița ar fi o minoritate turcă și la intrarea în oraș ar scrie ”Bistrița” în turcă. Este inacceptabil ce se întâmplă. Legea scrie negru pe alb ce se modifică” – Ionuț Simionca
Pentru prima dată în România, instituțiile publice vor fi obligate să aibă formulare în limba maghiară. Potrivit art. 195 alin. 2 din Codul administrativ „În unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând unei minorități naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, în raporturile lor cu autoritățile administrației publice locale și entitățile prevăzute la art. 94 alin. (1), cu aparatul de specialitate și organismele subordonate acestora, aceștia se pot adresa, oral sau în scris, și în limba minorității naționale respective și primesc răspunsul atât în limba română, cât și în limba minorității naționale respective”, iar potrivit art. 195 alin. 3 din Codul administrativ „În scopul exercitării dreptului prevăzut la alineatul (2), autoritățile publice și entitățile prevăzute la art. 94 alin. (1) au obligația să pună la dispoziția cetățenilor aparținând unei minorități naționale formulare și texte administrative de uz curent și în limba lor maternă”.
”Deci administrațiile locale trebuie să vorbească în limba minorităților, să aibă toate formularele în limba minorităților. Cât de mult a uitat PSD ce înseamnă să fii român! De aceea am vorbit de trocul PSD-ALDE-UDMR. Cât cedează actuala guvernare celor din UDMR? Nu maghiarilor, celor din UDMR” – Ionuț Simionca
Pragul procentului de 20% a ponderii minorității pentru utilizarea limbii maghiare în prefecturi și serviciile publice deconcentrate, eliminat. La art. 94, alin. 2 se prevede faptul că „Autoritățile și instituțiile publice, precum și celelalte entități juridice prevăzute la alin. (1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minorităților naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând minorităților naționale nu ating ponderea prevăzută la alin(1)”. Practic, spre exemplu, dacă un prefect sau un șef de serviciu deconcentrat UDMR este numit într-un județ unde sunt 5% etnici maghiari el poate decide să permită utilizarea limbii maghiare în instituție, chiar dacă pragul de 20% nu este atins. UDMR a mai încercat să obțină legiferarea acestei prevederi și anul trecut când a încercat să modifice Legea 215/2001 a administrației publice locale”.
”Acum dacă vine un prefect UDMR, chiar dacă e sub acel prag, trebuie să se vorbească limba maghiară. Păi ce facem? Sau dacă la Bistrița câștigă alegerile UDMR, lumea nu se duce la vot și maghiarii se duc, și prin hotărâre de Consiliu Local condus de UDMR se coboară pragul, toate formularele, toate răspunsurile trebuie să fie date și în maghiară. Înțelegeți de ce am spus că a fost clar un blat PSD-ALDE-UDMR? Ei încearcă prin această lege ca UDMR să aibă cât mai mulți oameni în administrație” – Ionuț Simionca
Ionut,am citit ultimele randuri unde am vazut ca esti speriat ca la Bistrita o sa castige UDMR alegerile si apoi vor da un HCL prin care sa ne oblige….Probabilitatea ca UDMR sa castige alegerile la Bistrita e la fel de mare ca cea in care tu ai ajunge Patriarhul Romaniei.Nu de asta traiesc romanii prost, nu de asta ne pleaca tinerii din tara,altele sunt motivele,nici macar prostiile spuse de dobitocul de Sova de la Transporturi care spunea ca ,,nu trebuie sa facem autostrazi sa nu creasca salariile romanilor si sa plece multinationalele”.Lasati naibi fumigenele si ,,boambele” care fac fas si dati-va mana pentru a face ceva bun pentru romanii ca slava domnului pentru voi faceti destul.
PAREREA MEA!
Nea Ion, eu din ce am citit, am inteles ca acea parte e un exemplu. Nu o vede ca un scenariu real.
Deci keep calm, bade!
Nea Ione du-te la porci ! Acolo trebuie tu sa te pricepi. PAREREA MEA.
PMP blat cu PSD. Nu mai departe de luna trecută deputatul semna alaturi de ilustri necunoscuti din PSD urmatorul proiect de lege:
Potrivit proiectului pentru ”combaterea antiromânismului” depus la Senat, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani şi cu interzicerea unor drepturi promovarea ideilor şi doctrinelor antiromâneşti, în timp ce distribuirea şi punerea la dispoziţia publicului a materialelor antiromâneşti constituire infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la cinci ani. De asemenea, realizarea, vânzarea, răspândirea şi deţinerea de simboluri antiromâneşti, precum şi utilizarea acestora în public se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
Proiectul de lege a fost iniţiat de deputatul PMP Marius Paşcan şi susţinut de senatorii PMP Gheorghe Baciu, Severica-Rodica Covaciu şi Gabi Ionaşcu, deputaţii PMP Adrian-Mihăiţă Todoran, Corneliu Bichineţ, Petru Movilă, Ionuţ Simionca, Nicoleta-Cătălina Bozianu, Constantin Codreanu, Doru-Petrişor Coliu, Cătălin Cristache, Eugen Tomac şi Robert Turcescu, deputaţii PSD Eugen Neaţă, Andrei Nicolae, Dănuţ Păle, Alexandru Rotaru, Rodica Paraschiv, Ciprian Şerban, Ionela Viorela Dobrică, Sorin Lazăr şi Laura Moagher, deputaţii PNL Corneliu Olar, Andrei Daniel Gheorghe, Bogdan Gheorghiu, Nicolae Giugea, Dumitru Mihalescul, Gigel-Sorinel Ştirbu şi Sorin-Ioan Bumb, senatorul PNL Iulian Dumitrescu
O să aflam ce înseamnă antiromânism tot de la deputatul cu cap rotund si minte infierbântată după ce se va aproba cu votul majorității.
Dacă ati fi fost atent și citeați cu atenție înțelegeați! Înainte cu o săptămâna sa propună pmp proiectul cu antiromânismului a trecut prin parlament și a fost votat susținut de PSD un proiect cu antisemitismul! Este exact același lucru doar ca acest proiect dorea combaterea antiromânismului si a fost făcut pentru a proteja romanii și Romania!