Vicepreședintele Partidului Mișcarea Populară, deputatul Ionuț Simionca, susține într-un comunicat de presă că impactul bugetar al anulării de către PMP a pensiilor speciale pentru aleșii locali este considerabil. ”Am reușit anularea acordării de pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, în total vreo 58.000 de oameni care au ocupat aceste fotolii de la Revoluție până în prezent. Dacă nu am fi contestat legea la Curtea Constituțională, fiecare din cei amintiți ar fi ajuns să încaseze o pensie lunară de aproximativ 1.500 de euro, așa cum ar fi vrut Guvernul PSD, și s-ar fi alocat pentru asta aproape 90 de milioane de euro în fiecare lună”, explică parlamentarul PMP.
”După efectuarea unor calcule, Ionuț Simionca arată cum s-ar fi putut cheltui banii economisiți prin respingerea legii pensiilor speciale ale aleșilor locali, susținând că ar fi fost posibil ca alocațiile de stat să crească cu 100 de lei pe lună sau că fiecare pensionar ar fi putut primi 1.000 de lei în plus pe an. De asemenea, banii puteau fi folosiți pentru lucrări de anvergură de infrastructură”, se mai arată în comunicat.
“Dacă ne gândim că un kilometru de autostradă costă aproximativ 1,2 milioane de euro, atunci cu banii economisiți s-ar fi putut finanța construcția a 70 de kilometri pe lună, adică 840 de kilometri pe an. Într-un an legam Transilvania de Vestul Europei și cu Bucureștiul, cu autostrăzi perfecte, și mai rămâneau suficienți bani și pentru finalizarea altor investiții. Tot din banii care nu se duc la pensiile speciale ale primarilor, Guvernul avea destui bani să finanțeze tot ceea ce înseamnă studii de fezabilitate, proiectare, construcție și dotarea cu tehnologii medicale de vârf a două spitale regionale în fiecare an. Și asta fără a beneficia și de finanțări europene sau din alte surse. Cele 90 de milioane de euro economisiți în fiecare lună ar fi putut finanța branșarea la sistemul de apă și canalizare a tuturor celor 1,8 milioane de locuințe care nu au acces la aceste utilități. Nu în ultimul rând, cu banii care nu au mai fost cheltuiți pentru pensiile speciale ale primarilor, peste 2.400 de școli din România care au toaletele în curte puteau fi aduse, în cel mai scurt timp, în secolul în care trăim, iar copiii noștri s-ar fi dus la școală în condiții decente”, spune parlamentarul bistrițean.
“Ce faceți, domnilor de la PSD, cu banii pe care nu-i cheltuiți pe pensiile speciale blocate de noi?”, întreabă deputatul PMP: ”Dacă trebuia să îi plătiți, îi aveați. Acum, când se pune problema să îi direcționați spre investiții, fondurile au dispărut”.
În noiembrie 2018, Curtea Constituţională a admis obiecţiile de neconstituţionalitate vizând Codul administrativ – care, printre altele, introducea pensii speciale pentru aleşii locali – stabilind că legea este neconstituţională în ansamblul ei, pentru că nu a fost consultat Consiliul Economic şi Social şi nu a fost respectat principiul bicameralismului.
Doamne câtă minciună și gargara ieftină.Cum poti să încerci să prostești oamenii mai putin informati.Aceste pensii speciale nu au existat niciodată(pentru primari,vice…) deci nu aveau cum să fie bugetate și sa existe banii prevazuti pentru ele.Este suficient sa citesti ultimul aliniat din articol să afli adevărul.Da e adevărat ,dacă tu și colegii tăi parlamentari ati renunta la jumătate din cheltuielile ,diurnele ,indemnizatiile imense ar exista bani pentru tot ce ai spus,dar după proverbul cu bîrna din ochiul tău și paiul din ochiul celuilalt nu am nici o sperantă.
Într-adevăr, cam multe presupuneri cu ceea ce s-ar fi putut face cu banii care nici nu au existat, ceea ce este mai rău decât dacă ar fi existat, deoarece legea respectivă s-a făcut cu bună știință, pentru a ascunde deficitul bugetar uriaș, doar că ceea ce este mai rău, că spre ascunderea adevărului s-au ”umflat” sumele și altor prevederi bugetare, și teamă mi-e că majoritatea nu mai știe pe unde ”să-și scoată cămașa” că nu o au pe aceea cu care să o schimbe pe aceasta care-i plină de ”mizerie”. Nu-i plâng deloc pe cei din majoritate că acum vor trebui să renunțe la guvernare, dar poate tocmai acest lucru au dorit, să lase locul ”(să)răcit” să se chinuie alții să rezolve problemele create prin incompetența crasă de care au dat dovadă, crezând că și-au găsit proștii pe care să dea vina pentru ca ei să-și râdă în pumni în campania electorală din 2020 (douăzeci-douăzeci cum spune doamna Veorica), deoarece sunt siguri că nu-i mai votează nimeni pe cei care dau chix chiar înainte de alegeri. Nu știu dacă vor aplica această strategie ticăloasă, care le-a reușit o dată cu Cioloș, pe care lau luat drept ”acarul Păun”, dar nu putem exclude acest plan!!!