(FOTO) IPS Andrei Andreicuț – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a resfințit, în duminica a patra din Postul Mare, o biserică veche de aproape 250 de ani din comuna Mărișelu, satul Nețeni, unde mai locuiesc în prezent doar 13 bătrâni. Sute de credincioși din satele din împrejurimi au venit la slujbă.
Resfinţirea bisericii cu hramul ”Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir” a fost urmată de Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, protopopul de Bistrița, Alexandru Vidican și protopopul de Dej, Ioan Buftea.
La slujbă au asistat și președintele CJ Radu Moldovan și șeful Finanțelor Publice, Ioan Țintean. ”Cu toate că în cei peste 16 ani de când fac politică am întâlnit mii de oameni, este pentru prima dată când am făcut o poză cu toți locuitorii unui sat. Cu toate că au o vârstă înaintată și sunt poate ultimii locuitori ai unui sat vechi de peste 650 de ani, am observat pe chipurile acestor oameni o pace interioară și o bucurie greu de găsit în altă parte. Le doresc multă sănătate în zilele care le vor mai avea de la Bunul Dumnezeu și mă bucur că am avut ocazia să îi cunosc”, a scris pe Facebook șeful CJ Radu Moldovan.
La final, Mitropolitul Clujului i-a oferit preotului din Nețeni, Ioan Lucian Blaga, ordinul ”Sfântul Pahomie de la Gledin”. De asemenea, primarului comunei Mărișelu, Toma Someșan (ALDE), care nu mai candidează pentru un nou mandat, i-a fost conferită distincția Crucea Transilvană. Diplome de aleasă cinstire au primit din partea ierarhului toți cei care s-au implicat în reabilitarea bisericii.
Potrivit Radio Renașterea, lăcașul de cult din Nețeni a fost construit din lemn, în anul 1722 în localitatea Deda din județul Mureș. Biserica a fost mutată apoi în Monor, iar din 1890 în ea se roagă credincioșii din filia Nețeni, ce aparține de Parohia Domnești. În ultimii doi ani, biserica a fost reabilitată și pictată de pictorul Simion Săsărman. Localitatea Nețeni este atestată documentar din anul 1341. La recensământul din anul 1720 erau în sat 111 locuitori, iar numărul acestora a crescut de-a rândul anilor. Astfel, în 1850 erau 207 cetățeni, iar în anul 1900 erau 325. Astăzi, în Nețeni, își duc traiul 13 de persoane, iar majoritatea au depășit vârsta de 80 de ani.
Când este Radu Moldovan autentic? Când colaborează cu comuniștii chinezi? Când pupă sfintele icoane ortodoxe alături de IPS? Citind paginile Timponline ai putea crede că susnumitul este agent dublu precum Ionică Andreicuț.
Respect pentru cei 13 cetățeni ai localității Nețeni. Felicitări părinte Lucian Blaga pentru efortul făcut pentru reabilitarea Bisericii Nețeni ! Discutabilă decizia IPS Andrei Andreicuț prin care acordă distincția Crucea Transilvană ! Părinte, chiar dacă sunteți cu „patimă politică” evitați să mai faceți pe viitor asemenea greșeli. Ați acordat această distincție lui Olteanu Ion, Liviu Rusu, și cine mai știe cui … Nu duceți în derizoriu această înaltă distincție ! Nu acordați această distincție oricărei plevuști voiajore prin tot spectrul politic cum e Someșan_primarul! Să vă fi fost oare jenă de blatiștii Moldonan R. și Țintean I.?! Ar fi trebuit să știți că la miere tot trântorul trage, și să nu băgați în seamă astfel de persoane – viitori clienți ai DNA ! Într-un viitor apropiat, o să-mi dați dreptate. Atunci, o să vă reamintesc acest comment al meu.
O biserica nu mai trebuie sa o resfintesti daca ea a fost odata sfintita…. este ca si cum te-ai boteza a doua oara….. doar daca vrei sa bei si sa mananci un gratar in satul respectiv…. Daca biserica a fost greco catolica si tu vi si o resfintesti ca esti ortodox este egala cu zero resfintirea…. nu mai este valabila
Habar nu ai, dupa ce se fac lucrari la ea trebuie resfintita. Daca se zugraveste exterior, se picteaza interior, etc. trebuie resfintita.
„Despre smerenie”, asa se intituleaza cel mai nou videoclip al trupei Taxi, lansat joi seară, 7 aprilie:
„Azi-noapte am avut un vis
Catedrala Mântuirii Neamului Românesc era gata
Iar eu… m-am dus la catedrală, de dimineaţă, să-l caut pe Dumnezeu
Şi pân’ la urmă l-am gasit într-o biserică din lemn
E una undeva pe-un deal (…) Şi cred că ştiu de ce l-am găsit aici
Eu cred că Dumnezeu preferă lemnul
Lemnul şi spaţiile mici”
Ultimele doua versuri ale videoclipului sunt reluate împreună cu prietenii: Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianţu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ştefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oţil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoş, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieş, Emilia Popescu, Grigore Leşe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.
In loc de comentariu mai nimerit este un drept la replica transmis de ÎPS Daniel: “E adevărat că Dumnezeu preferă lemnul, deși nu există indicii directe că ar exista, pentru că o față cu barbă arătată într-un buștean tăiat la despăduriri nu înseamnă practic nimic din punctul de vedere al revelației. Însă la fel de adevărat este că e imposibil, cel puțin după legile fizicii cunoscute nouă, care în opinia mea sunt aceleași peste tot în Univers, așadar este imposibil ca Dumnezeu să prefere spațiile mici, pentru că Dumnezeu e mare, Dumnezeu Akbar, cum se mai zice la noi, la creștinii europeni din zilele noastre.”
Stiu ca e la moda si e cool sa fii anti-BOR, eco si bio. Dar sa mai vedem si alte puncte de vedere:
http://www.activenews.ro/stiri-social/Un-mesaj-pentru-smeriti-131995
Nu stiu daca d-na Sabau, accepta link-uri catre alte site-uri. Multumesc.
Unii postaci n-au inteles nimic. Nici vorba de „anti-BOR” Referirea la videoclipul trupei Taxi,nu are alta semnificatie in raport cu articolul decat aceea ca biserica din satul Nețeni este din lemn.
Daca va mai amintiti, cu cativa ani in urma, in timpul guvernului Boc, cunoscutul cotidian Deutsche Welle, consemna intr-un documentar, faptul ca nouă catedrală este construită în centrul Bucureştiului, iar costurile sunt de 600 milioane de euro. În timp ce Guvernul sprijină financiar construcţia, multe spitale şi şcoli se închid din cauza lipsei banilor: „Banii par să nu fie o problemă pentru ridicarea Catedralei. Biserica şi Guvernul cheltuie împreună 600 milioane de euro pentru construcţie… Banii pe care Biserica îi primeşte de la stat sunt de două ori mai mulţi decât cei alocaţi culturii sau cercetării ştiinţifice”, se arată în documentar.
Argumente in favoarea construirii Catedralei Neamului:
Vezi: http://gigel.info/article/dezvaluire-socanta-eminescu-obligat-bor-sa-rid…
Presupun ca toti cei care injura BOR nu sunt botezati, nu si-au facut nunta la biserica si nu si-au inmormantat rudele, nu? Ca altfel ar fi niste ipocriti!
Unii se botează singuri, punându-și tot felul de nume, ca de exemplu Trolemborg. O fac foarte bine și fără biserică. Uneori numele sunt date de alții, fără popă și fără busuioc, pe vecie.
Părinte Înalte, pregătiți-i și ăstuia (din link-ul de mai jos) o cruce a Transilvaniei, că și el candidează la primărie, și e susținut de dl primar Someșan, sau măcar o cruciuliță…
http://www.ziarul-bn.ro/update-brigadier-silvic-trimis-judecata-pentru-braconaj-candidat-la-primaria-mariselu-valea-sieului