Subiectul a fost dezbătut în cadrul şedinţei lunare a clericilor din Bistriţa. La discuţie au luat parte inspectorul şcolar general Camelia Tabără, pr. Adrian Cherhaţ, inspectorul de religie al judeţului şi pr. Tudor Mudure, inspector eparhial de tineret. Nu au lipsit consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Bogdan Ivanov şi protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican.
Mitropolitul Clujului le-a adus la cunoştinţa preoţilor importanţa implicării lor în actul de învăţământ, cu atât mai mult cu cât la nivelul Sfântului Sinod s-a hotărât încheierea de protocoale de colaborare între parohii şi şcolile de pe raza acestora, informează Radio Renaşterea.
Acest protocol nu îşi propune doar să consolideze statutul orei de religie, ci şi să găsească câteva soluţii punctuale la probleme importante pe care le traversează învăţământul românesc şi anume riscul de abandon şcolar şi problemele copiilor din familii defavorizate. Preoţii au fost îndemnaţi să ia act de aceste decizii şi să le pună în aplicare începând cu perioada următoare.
Referitor la Bistriţa, în şedinţă s-a hotărât continuarea proiectului clasei pregătitoare ”Sfântul Stelian”. Aceasta îşi va desfăşura activitatea pentru al doilea an şi va avea aceeaşi ofertă educaţională. Totodată, în şedinţă s-a discutat şi posibilitatea deschiderii la Bistriţa a unei şcoli confesionale, iar în vederea realizării acestui proiect ÎPS Andrei a vizitat o posibilă locaţie a viitoarei unităţi de învăţământ.
Decizia Curţii Constituţionale a României privind neconstituţionalitatea obligaţiei de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie nu poate fi aplicată retroactiv, astfel încât aceasta va intra în vigoare din septembrie 2015, atunci când şcolile vor avea obligaţia să treacă religia ca materie opţională. Astfel, unităţile de învăţământ vor avea obligaţia să treacă religia în programa şcolară ca materie opţională pentru elevi doar începând din anul şcolar 2015-2016. În consecinţă, elevii care nu au făcut cerere în septembrie 2014 că nu doresc să participe la orele de religie vor merge în continuare la aceste cursuri până la sfârşitul anului şcolar actual.
Foto: Radio Renaşterea
Despre ora de religie ar trebui sa discute oameni neprihaniti care cred si respecta cuvantul lui Dumnezeu,preoti care vad ca Biserica vie a lui Iisus nu e un lucru de saga, si nu cucoana cu palarie rosie ateista corupta fara pic de frumusete launtrica.Si factorul hotarator e familia, parintii decid daca si ce religie sa urmeze copiii lor si nu ar trebui elaborate asemenea legi de constrangere.Mai bine s-ar gasi profesori de bine care sa readuca scoala macar la nivelul la care a fost in decembrie 89, cu manuale care sa stimuleze inteligenta, munca, cinstea, onoarea si sa se puna accent pe o educatie sanatoasa.
Ma ingrozesc ca avem un presedinte scriitor, Iohannis publica a doua carte, si Tarmure va avea de lucru bine facut.
Parca aceasta doamna, la finele anului 2014, spunea ca pleaca la catedra??? A uitat oare? Chiar trebuie data afara din ,,suturi”*nu neaparat la propriu)? Cata nesimtire poti avea stimabilo?!RUSINE !
Este cel putin penibila maniera in care, chiar si dupa alegeri, manipularea liberalo-iohanista functioneaza. Texte de genul „bai turnatorule”, „comunistule”, aluzii la constrangere si implicarea politicului in educatie nu-si mai au rostul. Avem un presedinte nou, asteptam rezultatele. S-a votat schimbarea, nu?