Actualitate

ÎPS Andrei în Pastorala de Paşti: Oamenii cuminţi sunt împotriva violenţei şi prigonirii creştinilor

ÎPS Mitropolit Andrei Andreicuţ spune în Pastorala de Paşti ”Înviat-a Hristos şi viaţa stăpâneşte”, transmisă credincioşilor, că ”nu putem fi indiferenţi la violenţă, la terorism, la războaie, la prigonirea creştinilor, la hăituirea oamenilor pentru convingerile lor”: ”Punctul fix de reazem rămâne credinţa în Dumnezeu”.

ÎPS Andrei Andreicuţ – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului spune în Pastorala de Paşti intitulată ”Înviat-a Hristos şi viaţa stăpâneşte” şi transmisă credincioşilor că viaţa are o mare valoare şi nu putem fi indiferenţi la violenţă, la terorism, la războaie, la prigonirea creştinilor, făcând referire la evenimentele care au avut loc în Siria, Egipt sau Africa.

În Pastorala de Paşti transmisă credincioşilor de la reşedinţa mitropolitană, ÎPS Andrei spune că ”în mijlocul confuziilor şi incertitudinilor de la începutul veacului XXI, punctul fix de reazem rămâne credinţa în Dumnezeu şi în învierea lui Hristos”: ”Viaţa are o mare valoare. Nu putem fi indiferenţi la violenţă, la terorism, la războaie, la prigonirea creştinilor, la hăituirea oamenilor pentru convingerile lor. Observăm cu multă durere că şi în Siria, şi în Irak, şi în Egipt, mulţime de creştini sunt prigoniţi pentru credinţa lor. Mai mult, în Africa au fost ucişi studenţi numai pentru faptul că sunt creştini. La acest lucru nu ne aşteptam în aceste vremuri postmoderne, dar iată că se întâmplă. În mijlocul confuziilor şi incertitudinilor de la începutul veacului XXI, în valul crescând al tuturor sfâşierilor şi adversităţilor, punctul fix de reazem rămâne credinţa în Dumnezeu şi în învierea lui Hristos”.

Ierarhul a menţionat că îl doare sufletul văzând în ce atmosferă sărbătoresc Paştele creştinii din Egipt, din Siria sau Africa, care nu sunt puţini, ci sunt de ordinul milioanelor. ”Noi credem că viaţa îşi are ultimul cuvânt şi nu moartea, că a înviat Hristos şi viaţa stăpâneşte. Oamenii cuminţi cred că Domnul Hristos a înviat şi sunt împotriva terorismului de orice fel, a violenţei, războaielor şi împotriva prigonirii creştinilor pentru credinţa lor”.

Mitropolitul Andrei a adăugat că mărturisirea de credinţă ”Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu ”Adevărat a înviat!”, are o importanţă vitală: ”Pe lângă faptul că ea ne aduce aminte de nişte oameni minunaţi, care de sute de ani au trăit pe aceste pământuri şi în sufletul cărora credinţa ardea cu putere, în acelaşi timp, această mărturisire este legată şi de destinul nostru veşnic. Focul credinţei le încălzea acelor oameni întreaga fiinţă, iar viaţa lor era curată, gândirea cu dreaptă judecată şi vorbirea cuminte. Cui i-ar fi trecut prin minte că nu-i utilă ora de religie sau că trebuie scoase icoanele din şcoală? Acei oameni se salutau, ca şi noi, în aceste zile ale Paştelor cu ”Hristos a înviat!”, dar când rosteau acest salut o făceau cu tremurare în glas şi cu o senină bucurie pe faţă”.

Pastorala a fost trimisă tututor parohiilor de pe raza Mitropoliei Clujului, Maraşureşului şi Sălajului şi va fi citită în prima zi de Paşte.

7 comentarii

  • Multumim presfintiei sale , pentru gandurile bune pe care ni le trimite mereu ! Il iubim si il pretuim pe vladica nostru ! Bunul Dumnezeu sa-l tina sanatos !

  • Ca sa poti da sfaturi si sa fii si ascultat, trebuie sa fii model.Andreicut nu este model pentru noi.Biblia nu trebuie sa fie doar un accesoriu, cum este pentru marea majoritate a slujitorilor BOR, in frunte cu Andreicut.Dascalul, ierarhul, preotul pentru a fi apreciat, trebuie sa aiba un comportament desavarsit(sa nu minta, sa nu fure, sa nu-si bata joc de aproapele lui), etc.

  • Biserica Ortodoxa este biserica romanilor, biserica bunicilor si strabunicilor nostri.Degeaba haita agresiva de postaci atei se napusteste sa manjeasca orice stire legata de ea, in inima oamenilor buni si credinciosi, biserica ortodoxa este un sprijin si de multe ori singura mangaiere si nadejde ! Doamne tine-l sanatos pe mitriopolitul nostru, ajuta-l sa nu puna la inima rautatea hienelor ce se hranesc cu putreziciune !

    • Nene/tanti, matale spui „Stapane” lui nenea doctorul cand iti da tratamentul, sau cand iti prezinta camasa de primavara (alba, cu maneci lungi, care se prind la spate)?

  • Intre vorba si fapta e o mare deosebire.
    Porunca lui Iisus Hristos: „Daţi Cezarului ce e al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!”, este de atatea ori incalcata. Porunca însemnând respectarea deopotriva a legii pământene şi a celei cereşti, este incalcata si prin gestul bisericii ortodoxe de a se face stapana pe bunurile bisericii greco-catolice confiscate abuziv in perioada comunista. Este si cazul concret al bisericii din piata Unirii din Bistrita, cunoscuta si sub numele de “Biserica de la Coroana” . Reamintim ca in 1893 biserica (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Au fost apoi efectuate ample lucrari de reabilitare si adaptare la nevoile cultului greco-catolic. Orga construită în 1760 în atelierul meşterului sibian Johannes Hahn fusese înlăturată probabil tot la începutul veacului trecut. Porticul vestic a fost refacut in stil gotic si a dobândit aspectul actual în perioada interbelică. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi lăcaşul bistriţean a fost preluat de către ortodocşi. Dupa 1989, nu doar ca nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici, dar ortodocsii au pus stapanire si pe cladirile manastiresti incalcand cu nonsalanta legea retrocedarilor, in loc sa fi urmat urmat exemplul Clujului unde IPS Bartolomeu a retrocedat biserica “Schimbarea la fata” care a apartinut greco-catolicilor si a construit impreuna cu municipalitatea in apropiere o biserica noua pentru ortodocsi. De altfel la inceputul anilor ’90 si la Bistrita a fost sfintita o troita in parculetul de langa capela veche unde urma sa fie construita o biserica ortodoxa, dar nu s-a facut nimic pana in prezent, pentru ca e mai simplu sa iei de-a gata si ce nu-i al tau. Trebuie spus ca pana in 1989 protopopiatul ortodox a functionat in bisetica „Sf. Trei Ierarhi” de pe Odobescu. Nu intamplator acolo se afla si mormantul lui Grigore Pletosu, primul protopop ortodox al Bistritei.
    Cu atat mai mult, biserica de la Coroana si ansamblul manastiresc trebuie sa revina greco-catolicilor, punand capat samavolniciei comuniste si infaptuind astfel un act de dreptate.

  • Cea mai buna pastorala care merge la sufletul omului simplu a fost si va ramane poezia „La Pasti” de George Cosbuc:

    Prin pomi e ciripit şi cânt,
    Văzduhu-i plin de-un roşu soare,
    Şi salciile-n albă floare –
    E pace-n cer şi pe pământ.
    Răsuflul cald al primăverii
    Adus-a zilele-nvierii.
    Şi cât e de frumos în sat!
    Creştinii vin tăcuţi din vale
    Şi doi de se-ntâlnesc în cale
    Îşi zic: Hristos a înviat!
    Şi râde-atâta sărbătoare
    Din chipul lor cel ars de soare.
    Şi-un vânt de-abia clătinitor
    Şopteşte din văzduh cuvinte:
    E glasul celor din morminte,
    E zgomotul zburării lor!
    Şi pomii frunţile-şi scoboară
    Că Duhul Sfânt prin aer zboară.
    E linişte. Şi din altar
    Cântarea-n stihuri repetate
    Departe până-n văi străbate – Şi clopotele cântă rar:
    Ah, Doamne! Să le-auzi din vale
    Cum râd a drag şi plâng a jale!
    Biserica, pe deal mai sus,
    E plină astăzi de lumină,
    Că-ntreaga lume este plină
    De-acelaşi gând, din cer adus:
    În fapta noastră ni e soartea
    Şi viaţa este tot, nu moartea.
    Pe deal se suie-ncetişor
    Neveste tinere şi fete,
    Bătrâni cu iarna vieţii-n plete;
    Şi-ncet, în urma tuturor,
    Vezi şovăind câte-o bătrână
    Cu micul ei nepot de mână.
    Ah, iar în minte mi-ai venit
    Tu, mama micilor copile!
    Eu ştiu că şi-n aceste zile
    Tu plângi pe-al tău copil dorit!
    La zâmbet cerul azi ne cheamă –
    Sunt Paştile! Nu plânge, mamă!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.