IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie în biserica din Căianu Mare (comuna Căianu Mic), cu prilejul sărbătoririi a 40 de ani de la târnosirea locașului de cult ocrotit de Sfântul Nicolae și 10 ani de la resfințirea lui.
”O zi plină de încărcătură spirituală în mijlocul unei comunități foarte frumoase, Căianu Mare. Mă bucur că am avut ocazia să mă rog alături de câteva sute de căienari și vreau să îi felicit pe preotul paroh Ștefan Octavian Crișan și pe domnul primar Paul Știr pentru modul extraordinar în care mențin această comunitate unită. De asemenea, vreau să îi felicit pentru modul în care au menținut într-o stare foarte bună biserica, la 40 de ani de la prima sfințire”, a postat pe Facebook președintele CJ Radu Moldovan, prezent la slujbă alături de primarul Paul Știr, subprefectul Terente Ciui și senatorul Ioan Deneș.
La finalul slujbei a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru toți preoții parohiei trecuți la cele veșnice. Satul Căianu Mare are în jur de 175 de familii creștin ortodoxe. Preotul paroh Ștefan Crișan a fost ridicat la rangul de sachelar.
Ierarhul a fost întâmpinat în jurul orei 9.30 în fața bisericii de un sobor de preoți, în frunte cu protopopul Becleanului, Doru Zinveliu, și credincioșii din sat. Ierarhul a oficiat apoi Sfânta Liturghie, binecuvântând mulțimea de creștini veniți nu doar din Căian, ci și din satele vecine pentru a participa la slujbă. În cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a pus la inima credincioșilor pilda evangheliei de astăzi, a învierii fiului văduvei din Nain, care ne învață pe toți, că Viața este mai presus decât Moartea. De cele mai multe ori, noi oamenii ne sfărmăm pentru a aduna cât de multe lucruri în lumea aceasta, uitând că de fapt adevărata viață va fi viața veșnică pe care noi o vom trăi cu sau fără de Dumnezeu, depinde de faptele noastre. Continuând această idee, părintele Mitropolit le-a pus la suflet creștinilor din Căianu Mare dorința de a păși în Împărăția lui Dumnezeu și de a se împărtăși din bucuria raiului prin faptele lor bune, gândurile lor curate și cuvintele pe care le rostesc, apropindu-se tot mai mult de Lumina lui Dumnezeu, a precizat Radio Renașterea.
Actuala biserică este ridicată pe locul uneia mai vechi de lemn. În anul 1970 au început efectiv lucrarile de ridicare a noi biserici, deoarece cea veche se găsea într-o stare avansată de degradare. Pictura iniţială, avândul ca autor pe pictorul Alexandru Popa, nu s-a păstrat ȋn totalitate, întrucât starea de conservare în care se afla a solicitat reîmprospătarea culorilor. Restaurarea picturii s-a executat de către pictorul Tuluc Damian – Mociu şi echipa sa, în anul 2006. Ȋnainte de anul 1948, parohia a fost Greco-Catolică.
Biserica a fost sfinţită la 26 septembrie 1976 de către PS Episcop Teofil Herineanul, şi resfinţită în 24 septembrie 2006 de către PS Episcop Irineu Bistriţeanul.
Foto: Facebook
Adaugă comentariu