Actualitate

ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, la hramul Mănăstirii Salva de Izvorul Tămăduirii (FOTO)

Mănăstirea Salva a fost în sărbătoare, biserica nouă a aşezământului monahal, sfinţită acum doi ani, având hramul ”Izvorul Tămăduirii”. Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, întâmpinat la intrarea în localitate de călăreţi îmbrăcaţi în costume populare.

ÎPS Andrei a fost întâmpinat la intrarea în localitate de o ceată de călăreţi îmbrăcaţi în costume populare, iar la sosirea în mănăstire a fost primit de un sobor numeros de preoţi, din care a făcut parte şi protopopul Năsăudului, Ioan Dâmbu, informează Radio Renaşterea.

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe scena special amenajată în curtea mănăstirii, iar din soborul care a slujit alături de ÎPS Andrei a făcut parte şi exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, Arhimandritul Dumitru Cobzaru.

”Dumnezeu ne adapă cu Harul Duhului Sfânt prin cele şapte Sfinte Taine. Dumnezeu, din coasta Domnului Iisus Hristos a revărsat apa botezului şi sângele Sfintei Euharistii. Din nefericire, noi nu suntem atenţi ca efectiv să beneficiem de aceste torente de Har ce se revarsă din persoana Domnului Iisus Hristos”, a spus Mitropolitul Andrei.

AICI MAI MULTE IMAGINI

Cei prezenţi la sărbătoarea de la Salva s-au bucurat şi de pricesnele interpretate de vicepreşedintele CJ, interpretul de muzică populară Alexandru Pugna.

Toţi credincioşii veniţi la sărbătoarea hramului au primit la finalul slujbei bucate tradiţionale pregătite special pentru această zi.

Mănăstirea Salva a fost ctitorită în 1994 cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu, la dorinţa credincioşilor din comuna Salva şi a preotului paroh. La început a fost ridicată o biserică mică, pentru oficierea sfintelor slujbe, care a primit hramul „Sfântului Ioan Botezătorul”. Finalizată în scurt timp cu ajutorul financiar al credincioşilor din comună, biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că în 10 mai 1994 ÎPS Bartolomeu a sfinţit piatra de temelie pentru biserica mare cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, sfinţită în 2013 în prezenţa preşedintelui României, Traian Băsescu. Odată cu proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului unde ei au fost martirizaţi. Mănăstirea are aşadar trei hramuri: „Izvorul Tămăduirii”, sărbătorit în vinerea de după Paşte, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, celebrat de Sânziene, pe 24 iunie, precum şi „Sfinţii Martiri Năsăudeni – Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu”, în 12 noiembrie. Acest din urmă hram a fost atribuit întrucât aşezământul este situat în apropierea locului unde aceştia au fost martirizaţi. La Mănăstirea Salva sunt 20 de măicuţe conduse de stareţa Stravofora Emanuela Moisa.

Foto: Radio Renaşterea

8 comentarii

  • Zilele trecute s-a publicat un sondaj Calup care arată scăderea accelerata a religiozității la romani, in special in randul tinerilor, cu precădere a celor cu studii superioare.
    Iată de ce se lupta biserica atat ca sa intre in scoli si sa distrugă educația, pt ca știe ca de la educație i se va trage sfârșitul acestei megaescrocherii numita religie.
    Oamenii educați nu mai pot fi manipulați ordinar de biserica. Așa ca sus educația, jos biserica.

    • Bate ceasul, nene/tanti „ospataru-securistu” (sau cum iti vei mai fi zicand), nu uita sa-ti iei tratamentul.
      Si nu mai sari gardul spitalului, consuma cei de la SMURD resurse (timp, benzina, ore-munca) pentru a te gasi si duce inapoi. Ajuta-i sa faca economii, daca tot iti clamezi grija pentru banul public.

    • Inclina-te, nene/tanti „ospataru-securistu” (sau cum iti vei mai fi zicand), in fata doctorului si ia-ti la timp tratamentul.

  • Stati linistiti. Nu va ingrijorati.In Romania mai sunt inca suficienti credinciosi ortodocsi.Lupta voastra surda tradeaza interese meschine.Mitropolitule turnator mesajul tau nu mai impresioneaza pe nimeni.

  • Din pacate asa e, credinta in special in randul tinerilor este extrem de scazuta. Dar asta ma bucura. Ma bucura deoarece prefer o credinta dobandita la maturitate, printr-o alegere constienta, decat o credinta fortata in tinerete. Credinta ar trebui sa fie o alegere facuta atat cu mintea, cat si cu sufletul. Sper ca prezenta mitropolitului sa le arate celor care inca nu au facut aceasta alegere, ca in viata nu exista doar bani si pitipoance.

  • Da, a fost foarte frumos… Dar Domnul ne-a invatat ca ce este Da sa fie Da si ce este Nu, sa fie Nu. Oare, nu s-ar fi cuvenit, ca din respect pentru locul acela sfant, sa se faca un anunt…sa nu ne comportam ca si cum viata unui tanar nu conteaza absolut deloc??? Pacat… Ne-am fi asteptat la putina barbatie!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.