ACTUALIZARE IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de IPS Innocentios Byakatonda, Mitropolit de Rwanda și Burundi, din Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi, s-a aflat în mijlocul comunității din Bârla, cu prilejul sărbătoririi a 700 de ani de la prima atestare documentară a localității, anunță Radio Renașterea.
IPS Andrei și IPS Innocentios au binecuvântat lucrările efectuate în ultimii șase ani la Biserica parohială „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitate, apoi cei doi ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
După citirea pericopei evanghelice, IPSt Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Credință lucrătoare prin iubire”: „Credința, care este darul lui Dumnezeu și rezultatul frământărilor noastre de al găsi pe Dumnezeu, pe de-o parte, este încredințarea lucrurilor nevăzute pe care le vom vedea odată. Dar, pe de altă parte, credința se răsfrânge prin iubire – credință lucrătoare prin iubire – zice Sfântul Pavel, nu poate rămânea credința noastră teoretică, trebuie să se dovedească că există prin iubirea noastră”.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Ecou Dornean” al Parohiei Dorna Arini, dirijat de preotul Iulian Nicolae Borgovan.
La finalul slujbei, IPS Innocentios, Mitropolit de Rwanda și Burundi, a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, exprimându-și bucuria participării la acest eveniment din viața comunității lor.
Pentru întreaga activitate desfășurată în cadrul parohiei din Bârla, IPS Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom pe preotul Teodor Vîntu, cu dreptul de a purta brâul roșu. Totodată, toți binefăcătorii au fost distinși cu distincții și diplome de aleasă cinstire.
La sărbătoarea localității au fost prezenți fiii satului, alături de numeroși localnici și tineri îmbrăcați în straie populare, precum și oficialități.
Biserica parohială, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, a fost construită între anii 1902-1903, fiind sfințită în anul 1904. În urma unor reparaţii mai ample, făcute între anii 1956-1958, la data de 8 noiembrie 1958 a fost resfinţită de Arhiepiscopul Teofil Hernineanu, iar în data de 6 septembrie 1998 de către IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Între anii 2013-2019, lăcașul de cult a trecut prin ample lucrări de renovare, atât la exterior, cât și la interior.
resfintirea are ca scop sa adnune pesedimea si boracii iar iobagii sa-i admire cu frica de D-zeu.
Ortodoxule scri doar prostii… minciuni ordinare. Esti moscovit?
Nu expiră. Resfințirea se face atunci când la o biserică se efectuează lucrări de renovare, înfrumusețare etc. Deci, nu expiră sfințirea inițială, ci se binecuvântează lucrările ce au avut loc după sfințire.
Ba Ortodoxule, greco-catolicii nu au avut ce distruge pentru ca cei ca tine nu aveau biserici. Au construit insa, pentru ca in Transilvania nu exista nici o biserica romaneasca dinainte de Unirea cu Roma, adica dinainte de anul 1700. Bisericile ortodoxe au aparut in Transilvania dupa anul 1920 (pentru stiinta voastra, dupa Trianon), iar voi, comunistii de ieri psd-istii de azi le-ati confiscat si ati distrus pana si credinta infestand constiintele cu un simulacru de crestinism numit pompos ortodoxie!