Sănătate

Ironia sorţii: să ai lac de acumulare şi să mori de sete

Localnicii din Colibiţa primesc apă potabilă cu porţia pentru că au secat aproape toate izvoarele din care sunt alimentate locuinţele şi casele de vacanţă, iar apa din lacul de acumulare situat în mijlocul satului nu poate fi folosită întrucât nu este tratată.

În zona Colibiţa, din cauza secetei, izvoarele au dispărut, unul singur mai are ceva debit, scăzut. Altă sursă de alimentare cu apă potabilă nu există, a anunţat, luni, într-o şedinţă, şeful Aquabis, Ioan Şandru.

Potrivit acestuia, s-au luat măsuri ca locuitorii de la Colibiţa să beneficieze de alimentare cu apă de la 7 dimineaţa până la 22.00.

“Altfel riscăm ca cei care stau în partea de jos să aibă apă 24 de ore, ceilalţi deloc”, a spus Ioan Şandru.

Situată la circa 38 de kilometri de Bistriţa, în zona Munţilor Bârgăului, Colibiţa e o zonă de agrement amenajată în jurul lacului de acumulare  cu acelaşi nume. Lacul are ca scop asigurarea debitelor necesare pentru alimentarea cu apă a populaţiei, dar şi pentru industrie, producerea energiei electrice, atenuarea viiturilor în caz de ape mari şi asigurarea unui debit de servitute pentru folosinţele din aval.

Pentru menţinerea calităţii apelor lacului Colibiţa şi susţinerea vieţii piscicole, navigaţia folosind bărcilor cu motor termic este interzisă. Sporturile nautice pot fi practicate, numai în baza autorizaţiei de gospodărire a apelor. Totodată, este interzisă spălarea autovehicolelor precum şi a altor utilaje şi agregate mecanice.

În jurul lacului, în ultimele decenii şi-au construit case de vacanţă politicieni, oameni de afaceri, iar alţii au investit în pensiuni turistice.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.