Actualitate

Îşi găsesc mai greu femeile un loc de muncă? Studiile spun că da, specialiştii dau soluţii

Criza a lăsat fără serviciu mii de femei în ultimii patru ani. Cea mai mare creştere a concedierilor în rândul femeilor a avut loc în Bistriţa-Năsăud. În iunie 2008, numărul şomerilor de sex feminin din judeţ era de 1.373 de persoane, iar în 2012 a ajuns la 2.715. Sunt evitate femeile de angajatori?

Marian Găluţ, consilier la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, a declarat marţi, pentru Timp Online, că numărul şomerilor care provin din rândurile femeilor e mai mare fiindcă acestea lucrau mai ales în domeniul comerţului şi serviciilor, domenii care îşi încetează activitatea în timpul sezonului rece.

„Ponderea femeilor în totalul şomerilor este de 50%. Problema este că populaţia activă a scăzut şi, din această cauză, se înregistrează o rată mai mare a şomerilor în rândul femeilor faţă de cea referitoare la bărbaţi. În momentul de faţă, femeile încep să piardă la oferte de locuri de muncă deoarece majoritatea lucrau în comerţ şi servicii, iar în această perioadă, aceste domenii îşi restrâng activitatea. Nu mai merg cum era în perioada verii. Pe de altă parte, sunt mulţi absolvenţi care s-au înregistrat la noi”, a declarat Marian Găluţ.

Potrivit sursei citate, femeile care nu au locuri de muncă pot participa la cursurile organizate gratuit de AJOFM, mai ales la cele de antreprenoriat care sunt gratuite, şi de unde pot afla cum să îşi deschidă o afacere.

La rândul ei, psihologul Ramona Paşca, specialist în recrutarea forţei de muncă în Bistriţa-Năsăud, spune că femeile, la fel ca şi bărbaţii, trebuie să înveţe să-şi dobândească şi alte competenţe.

„Dacă avem un loc de muncă, facem o activitate, dar nu mai dezvoltăm nimic specific pentru activitatea în care ne desfăşurăm munca zi de zi, nu este o strategie foarte bună. Ar fi bine ca, în momentul în care avem un loc de muncă, să facem ceva în plus pentru acel loc de muncă, să ne dezvoltăm diferite competenţe şi abilităţi. Nu e obligatoriu să învăţăm altă profesie. De exemplu, o coafeză poate învăţa să facă şi altceva, să fie hair-stilist. la fel şi în alte domenii. Un asistent manager poate învăţa o limbă străină, iar un psiholog poate face psihoterapie”, a declarat Ramona Paşca.

Cristiana Sabău

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.