Actualitate

”Istoria se scrie în 14 mai, la Năsăud”

”Istoria nu apare pur și simplu! Ea e scrisă de cei curajoși! Astfel, noi, oamenii din județul Bistrița-Năsăud, putem intra în Cartea Recordurilor pentru cel mai mare număr de oameni îmbrăcați simultan în costume populare (peste 10.000 de persoane). Vă invit să promovăm lucrurile cele mai de seamă ale județului nostru: oamenii, cultura și portul nostru popular! Unde și când? Duminică 14 mai la Năsăud, cu întâlnire la ora 11.00 în fața Primăriei Năsăud. Am încredere că noi, oamenii acestor meleaguri minunate, suntem uniți și putem face un eveniment care nu a mai fost făcut vreodată în istoria poporului român! Vă invit să scriem împreună istorie!”, îndeamnă pe Facebook președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria orașului Năsăud, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Turismului, CNIPT Năsăud, Casa de Cultură ”Liviu Rebreanu” Năsăud, Asociația “Produs în Bistrița-Năsăud”, ADI Turism, Centrul Județean pentru Cultură și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud organizează duminică 14 mai, de Ziua Costumului Popular, un mare eveniment având ca scop intrarea în Cartea Recordurilor.

”Intraţi alături de noi în Cartea Recordurilor cu ocazia Zilei Costumului Popular, în data de 14 mai 2017, la Năsăud, unde ne propunem să adunăm cel mai mare număr de participanți îmbrăcați în costum popular într-un singur loc, în același timp. Evenimentul este unul istoric şi va pune în valoare tradiţia portului popular românesc, unic în lume, păstrat încă şi purtat cu mândrie în Ţara Năsăudului, patria costumului popular. Suntem convinși că doar dacă vă avem alături demersul nostru va avea succesul scontat! Preconizăm participarea a peste 10.000 de persoane. Maialul elevilor năsăudeni, manifestare culturală cu tradiție de peste 145 de ani, aduce cu certitudine plus valoare acestui important eveniment.  Vă aşteptăm să purtaţi cu bucurie costumul popular împreună cu noi!”, anunță organizatorii.

Programul evenimentului:

Orele 11.00 – 12.00: Constituirea coloanei de participanți în fața Casei de Cultură “Liviu Rebreanu” din Năsăud
Orele 12.00 – 12.30: Parada costumului popular pe traseul: Casa de Cultură “Liviu Rebreanu” din Năsăud – Stadionul orașului Năsăud
Orele 12.30 – 13.00: Aranjarea participanților pe stadion
Orele 13.00 – 13.15: Cuvânt de deschidere oficialități și reprezentant Cartea Recordurilor
Orele 13.15 – 14.00: Roata de la Runc. Jocuri populare din diferite zone etnofolclorice ale României. Joc în perechi de pe valea Someșului – Coordonator: Marin Barbu
Orele 14.00 – 15.00: Decernare diplome pentru elevii școlilor năsăudene, premiați la olimpiade și concursuri școlare – Etapa națională. Spectacolul elevilor năsăudeni
Orele 15.00 – 18.00: Prezentare “Produs în Bistrița-Năsăud”. Ateliere dansuri tradiționale din diferite zone folclorice ale României – Coordonator: Marin Barbu
Orele 11.00 – 18.00: Expoziție cu vânzare de produse tradiționale ”Produs în Bistrița-Năsăud”

Participarea este deschisă tuturor celor care simt românește și, în același timp, sunt dispuși să respecte următoarele reguli, care condiționează intrarea în Cartea Recordurilor: să poarte cu mândrie și veselie costumul popular – ținută obligatorie; – să aibă asupra lor trăistuța ca accesoriu pentru articole de uz personal (telefoane, portmonee, alte obiecte mici etc.), nu-și au locul, la acest eveniment, pungile de plastic sau altfel de genți; să respecte cu strictețe programul evenimentului; orice participant, odată intrat în alai sau în roată nu va putea părăsi evenimentul decât în caz de forță majoră; – începând cu ora 12.30, ora intrării pe stadion, începe numărătoarea participanților, din acest moment, niciun participant nu va putea părăsi locul în rând sau incinta stadionului până, cel mai devreme, la ora 14.00; însoțitorii minorilor participanți, precum și meșteșugarii prezenți la Târgul ”Produs în Bistrița-Năsăud” vor respecta regulile.

Acum doi ani, Camera Deputaţilor a decis ca a doua duminică din luna mai să fie Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România. În această zi în urmează să fie organizate manifestări cultural artistice, prin care să se promoveze valoarea portului popular românesc din toate zonele.

1 comentariu

  • Daca la aceasta spirala nu ar participa politicienii ar fi foarte ok dar daca la aceasta adunare participa si politicienii, spirala se transforma in campania electorala. Sunt si ei oameni asta inteleg, daca s-ar comporta normal si fara sa sfideze pe cei din jur ar fi ok dar cum ei fac totul pt ei si imaginea lor patata de prostie ar fi mai bine sa stea acasa. Greata am cand ii vad ca fac totul de fatada si nu fac nimic din promisiunile lor de campanie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.