Actualitate

ISU, APM, Garda de Mediu și APIA trag un semnal de alarmă. ”Mare atenție!”

Inspectorul șef al ISU Bistrița-Năsăud, col. Constantin Florea, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) BN, Sever Roman, comisarul șef al Gărzii de Mediu BN, Gabriel Petraș, și directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) BN, Emil Scurtu, au vorbit într-o conferință de presă despre obligațiile deținătorilor legali de terenuri în ceea ce privește arderea miriștilor, pericolele și modalitățile de prevenire a incendiilor de vegetație uscată.

Constantin Florea: ”Au început arderile necontrolate de miriști. În 2014 au fost 76 de incendii de vegetație, în 2015 – 88, în 2016 – 29, în 2017 – 183, în 2018 – 33, deci nu există o constantă a acestora, depinde foarte mult de vreme, dacă este o primăvară ploioasă numărul de incendii este mai scăzut. Sunt câteva măsuri preventive de care trebuie să țină cont populația, trebuie să obțină de la primărie permis de lucru cu focul și aprobare de la APM, să țină cont de vânt, de suprafață, să supravegheze.

Mare atenție la aceste situații când anumite persoane se apucă să dea foc resturilor vegetale. Riscurile sunt foarte mari, de la pagube materiale la pierderi de vieți omenești. Atenția trebuie să fie ridicată”

Sever Roman: ”APM nu a emis niciodată vreun permis pentru arderea miriștilor, sunt mai multe condiții pentru eliberarea acestui accept și nicio solicitare nu a venit pe adresa APM de-a lungul timpului. Conform legii, deținătorii de terenuri nu ard miriștile, tufărișurile, stuful sau vegetația ierboasă fără acceptul APM și fără informarea în prealabil a SVSU/ISU. Pentru acceptul APM e nevoie de un document de la autoritatea fitosanitară, o copie după permisul de lucru cu focul eliberat de SVSU, o notificare către Garda de Mediu, o notificare din partea APIA, un plan de încadrare privind poziția terenului vizavi de aria naturală protejată dacă este cazul. Incendierea în aria naturală protejată este infracțiune, în afara ariei naturale protejate este contravenție.

Vedem în această perioadă, în toată țara, un obicei moștenit dar de care trebuie să ne debarasăm, ați văzut că au fost cazuri de întrerupere a circulației pe drumuri din cauza fumului. Efectele incendierilor: determină poluarea aerului, scade fertilitatea solului (deci e greșit să credem că acea cenușă îngrașă solul când e exact invers, scade conținutul de materie organică), scăderea biodiversității prin distrugerea speciilor de plante și animale. De aceea lucrurile acestea trebuie ținute sub control și avizate de autorități. Se fac periodic campanii de colectare gratuită a deșeurilor de către Supercom, este o metodă grtauită să scapi de ele, în rest se plătește 131,69 lei/mc”

Gabriel Petraș: ”Incendierea vegetației este sancționată cu 3.000-6.000 lei pentru persoanele fizice și cu 25.000-50.000 lei pentru persoanele juridice, însă trebuie făcută distincția de incendierea deșeurilor, de multe ori le avem amestecate, vegetație cu mase plastice. Luna aceasta am avut două sesizări, am descoperit persoanele și le-am sancționat cu câte 3.000 de lei. De cele mai multe ori nu găsim autorul, mergem la fața locului, nu recunoaște nimeni și nimeni nu vrea să fie martor la procesul verbal. Când îi descoperim îi sancționăm fără discuție. Anul trecut nu am aplicat nicio sancțiune pentru că nu au fost descoperiți autorii. Nu mai recunoaște nimeni că el a dat foc, trebuie să aibă calitatea de contravenient, adică cel care a săvârșit fapta”

Emil Scurtu: ”Noi avem activitate pentru terenuri agricole, pajiști și fânețe. Resturile vegetale aduc aport de substanțe nutritive solului pentru exploatarea intensivă a terenului. Mergem și verificăm situația în teren, dacă acel teren este cerut în plată la APIA găsim proprietarul, dar problema este alta: nu recunosc niciodată că ei au dat foc resturilor vegetale. Pentru a nu fi sancționați de APIA, ei trebuie să prezinte în termen de 10 zile de la întâmplarea respectivă un document prin care să rezulte că a fost înștiințată Poliția sau SVSU/ISU cu privire la acel eveniment cu autor necunoscut. Dacă aduc acel document, sunt exonerați de sancțiuni. Documentul trebuie să fie prezentat înainte de un eventual control al nostru, adică dacă ne autosesizăm sau sesizează cineva, altfel nu mai are valoare, după data controlului nu poate fi luat în considerare. Dacă recunosc că au dat foc, se poate merge la sancțiuni procentuale sau totale pentru anul respectiv.

În ultimii ani nu au fost cazuri cu sancțiuni la plată. Noi suntem o agenție de plăți și nu una de sancțiuni și încercăm să îi conștientizăm cu privire la problemele care apar atunci când se fac aceste arderi, se distrug microorganisme, floră, faună (este perioada de clocit la fazani, dai foc s-a dus tot, sunt animale care au fătat, capre, iepuri, se distrug), anii următori apar rezultate slabe. Ei trebuie să știe că aceste resturi vegetale trebuie să fie încorporate, iar efectul este cel dorit. Deci nu este bine să dea foc resturilor vegetale, arsura sau focul bacterian se face în livezi”

Aici detalii despre modalitățile de prevenire, obligațiile deținătorilor de terenuri și analiza intervențiilor ISU la incendii de vegetație.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.