Pentru asigurarea continuității acțiunilor preventive, din dispoziția eşalonului superior, în cursul nopții trecute pompierii bistriţeni, alături de reprezentanți ai structurilor MAI (politişti şi jandarmi), constituiți în echipe mixte, au derulat controale și verificări la imobilele în care se desfășoară activități cu public numeros, informează ISU Bistrița.
În judeţul Bistriţa-Năsăud, s-au executat şase controale la operatori economici din categoria cluburi şi discoteci, fiind aplicate patru amenzi, în cuantum de 5.500 lei şi opt avertismente pentru nerespectarea reglementarilor pe linia apărării împotriva incendiilor.
Principalele aspecte urmărite în teren de către inspectorii de prevenire au vizat: exploatarea instalaţiilor electrice, funcţionarea iluminatului pentru marcarea căilor de evacuare, funcționarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, obstrucționarea căilor de evacuare, instructajul angajaților, obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu și existența planurilor de evacuare în caz de incendiu.
Concomitent cu activităţile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat 14 acţiuni de recunoaştere în zonele de dispunere a obiectivelor, pentru a stabili modul de intervenție în cazul izbucnirii unui eventual incendiu.
De asemenea, din ordinul ministrului Afacerilor Interne, în perioada următoare activitățile preventive vor fi intensificate, astfel încât siguranța celor care frecventează astfel de locații să fie asigurată, iar obligațiile legale ale beneficiarilor să fie respectate.
Ultima acțiune preventivă derulată la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, care a vizat imobilele în care funcționează cluburi și discoteci, a avut loc în perioada octombrie – noiembrie 2016 când au fost depistate 33 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, în urma cărora au fost aplicate 29 de sancțiuni contravenționale, dintre care 25 avertismente și patru amenzi, în cuantum de 10.000 lei. Dintre cele 33 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, patru au fost soluţionate pe timpul controalelor.
Pentru asigurarea nivelului corespunzător de protecție a celor care frecventează astfel de locații, ISU Bistrița reamintește următoarele obligații pe care administratorii trebuie să le respecte: respectarea numărului maxim de utilizatori prevăzut de legislaţia in vigoare, pentru aceste categorii de construcţii; solicitarea sprijinului pentru acordarea asistenţei tehnice de specialitate în vederea întocmirii documentaţiei necesare obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu; preocupare sporită pentru solicitarea acestui act administrativ care să asigure securitatea beneficiarilor.
Vineri noaptea, clubul Bamboo din Capitală a fost mistuit de un puternic incendiu. Clubul avea aviz pentru securitate la incendiu, dar nu şi autorizaţie. De asemenea, clubul nu avea autorizaţie de funcţionare emisă de Primăria Sector 2.
Foto: Facebook ISU Bistrița
Dati-le in cap si la astia cativa cati au mai ramas ! Dupa ce ca merge activitatea „ca pe roate” de cand nefumatorii „rup” cluburile, mai dati-le si amenzi, sa poata duce ! In rest numai de bine !
Controalele se fac de mantuiala iar angajatii ISU primesc spagi ca sa inchida ochii! Si asta este valabil in toata tara! Se face acum un pic de tam-tam dupa care din nou liniste! Acele cluburi si discoteci au fost controlate dupa Colectiv si s-au dat avertismente acum vin din nou dupa un an si trei luni dupa inca un eveniment de genul sa se faca din nou controale si sa se dea amenzi. De ce nimeni de la ISU nu a mai trecut sa controleze acele locatii in aceasta perioada? De ce daca au fost amendati sau au primit avertismente nu s-au facut din nou controale sa se vada daca s-au remediat problemele? Facem tot felul de constatari dupa ce se intampla cate o nenorocire ca asta dar dupa ce presa nu mai spune nimic cei dela ISU se culca pe o ureche pentru ca nu mai are nimeni cine sa-i critice pentru incapacitatea lor! Nu am vazut sa cada nici un cap cu trese multe pe umar de la ISU si poate ca aceia care stau si ocupa degeaba niste scaune pe salarii frumusele ar trebui trasi la raspundere! Mai mult aici nu vorbim doar de discoteci si cluburi vorbim si de scoli si gradinite de spitale de firme de productie care nu au rezerve de apa pentru incendiu! Si cand vorbim de rezerve de apa sa va ganditi la faptul ca nu este suficient sa fi doar legat la reteaua de apa a orasului pentru ca se poate intampla ca in acel moment sa fie o problema din cauza defectiunilor cauzate in primul rand de faptul ca instalatiile de hidranti sunt vechi sau de faptul ca nu exista presiune suficenta la apa.