Consiliul Judeţean Bistriţa–Năsăud, membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Transilvania de Nord” a lansat miercuri proiectul ”Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord – etapa a II-a”.
Valoarea totală a proiectului este de 10.138.356 lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 7.988.862 lei. Obiectivul proiectului este îmbunătăţirea calităţii servicilor de urgenţă, prin reducerea timpului de intervenţie, îmbunătăţirea nivelului tehnic şi consolidarea capacităţii de colaborare şi conlucrare între centrele de urgenţă.
În total, cele şase judeţe din regiunea nord-vest a Transilvaniei vor primi 12 autospeciale. ISU Bistriţa va fi dotat cu o autospecială pentru lucrul cu apă şi spumă şi cu o autospecială complexă de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă.
Inspectorul şef al ISU, lt. col. Constantin Florea, a precizat că postul medical avansat oferă posibilitatea trierii victimelor la faţa locului. ”Pe loc se va putea lua decizia dacă victima trebuie transportată cu elicopterul, sau la o clinică de specialitate, sau la spital. În prima fază a proiectului am schimbat şi am înlocuit o parte dintre maşini. Fiecare subunitate are o maşină nouă”, a spus el.
Directorul de proiect Gheorghe Strâmb a declarat că maşina medicală specială, ”un mic spital de campanie”, poate să acopere până la zece victime, valoarea acesteia fiind de 145.000 de euro.
În prima etapă a proiectului ISU Bistriţa a primit cinci autospeciale pentru apă şi spumă, o maşină de descarcerare şi trei ambulanţe.
”Este foarte important ca aceste resurse europene să fie atrase în număr cât mai mare în judeţ. Această direcţie trebuie să existe peste tot, în zona micilor şi marilor producători, a administraţiilor locale, până la cea a mediului de afaceri”, a concluzionat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
Adaugă comentariu