Cultură

Izvorul Tămăduirii. Hram la Mănăstirea Salva

Vineri 21 aprilie se sărbătorește Izvorul Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului, la care preoţii împart Aghiasma Mică. Conform legendei, Maica Domnului i-a arătat împăratului Leon cel Mare un izvor cu apă vindecătoare. 

Izvorul Tămăduirii este un praznic al Maicii Domnului şi o zi de sărbătoare care datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. În biserici şi mănăstiri, după Sfânta Liturghie, se săvârşeşte în această zi sfinţirea apei, dar şi la fântâni şi izvoare, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate. Credincioşii care participă la Sfânta Liturghie iau aghiasmă, numită Aghiasma Mică, pe care o folosesc la stropirea caselor, grădinilor şi ogoarelor.

Cu această ocazie, Mănăstirea Salva își serbează hramul, slujba fiind oficiată de IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Mănăstirea Salva a fost ctitorită în 1994 cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania, la dorinţa credincioşilor din comuna Salva şi a preotului paroh. La început a fost ridicată o biserică mică, pentru oficierea sfintelor slujbe, care a primit hramul ”Sfântului Ioan Botezătorul”. Finalizată în scurt timp cu ajutorul financiar al credincioşilor din comună, biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că în 10 mai 1994 IPS Bartolomeu a sfinţit piatra de temelie pentru biserica mare cu hramul ”Izvorul Tămăduirii”, sfinţită în 2013 în prezenţa preşedintelui României, Traian Băsescu.

Odată cu proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului unde ei au fost martirizaţi. Mănăstirea are aşadar trei hramuri: ”Izvorul Tămăduirii”, sărbătorit în vinerea de după Paşti, ”Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, celebrat de Sânziene, pe 24 iunie, precum şi ”Sfinţii Martiri Năsăudeni – Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu”, în 12 noiembrie. Acest din urmă hram a fost atribuit întrucât aşezământul este situat în apropierea locului unde aceştia au fost martirizaţi.

În prezent, obștea mănăstirii este formată din 20 de maici, stareță fiind stavrofora Emanuela Moisa, iar duhovnici arhimandritul Dimitrie Irimia și protosinghelul Mihail Nagy. Pe lângă programul duhovnicesc de rugăciune, călugăriţele desfășoară activităţi administrative și se îndeletnicesc cu confecţionarea de veşminte preoţeşti și pictarea icoanelor, având atelier de pictură, precum și cabinet stomatologic.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.