Este un praznic al Maicii Domnului şi o zi de sărbătoare care datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului.
Se spune că Leon cel Mare, cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. El a întâlnit un bătrân orb, care i-a cerut să-i dea apă şi să-l ducă în cetate. Leon a căutat un izvor în apropiere, însă nu a găsit. La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: „Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi, luând cu mâinile apa tulbure, potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi”. Leon a ascultat şi a găsit un izvor din care i-a dat orbului să bea. Cu aceeaşi apă, i-a spălat faţa, iar orbul a început să vadă.
După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică, aceasta primind hramul „Izvorul Tămăduirii” . Mai târziu, împăratul Iustinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acelaşi izvor. Ca semn de mulţumire, el a construit o biserică şi mai mare, distrusă însă de turci în 1453. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli şi a tămăduit diferite răni şi suferinţe.
Această sărbătoare închinată Maicii Domnului ne aminteşte, totodată, şi de Vinerea Mare. În această zi, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care a vărsat lacrimi lângă Crucea Mântuitorului, ni se arată acum ca izvor de nădejde şi de vindecare.
În biserici şi mănăstiri, după Sfânta Liturghie, se săvârşeşte în această zi sfinţirea apei, dar şi la fântâni şi izvoare, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate. Credincioşii care participă la Sfânta Liturghie iau aghiasmă, numită Aghiasma Mică, pe care o folosesc la stropirea caselor, grădinilor şi ogoarelor.
Spre deosebire de Aghiasma Mare de la Bobotează – care, după ce a fost împărţită de preoţi, se bea dimineaţa, în primele opt zile – Aghiasma Mică poate fi băută ori de câte ori vrea credinciosul, dimineaţa, pe stomacul gol.
Preoţii prepară Aghiasma Mică de mai multe ori pe an şi o păstrează într-un vas din biserică, pentru cei care au nevoie de apa sfinţită. Tot Aghiasma Mică este şi apa folosită la slujba de sfinţire a caselor (sfeştanie).
Adaugă comentariu