Actualitate

Jandarmii bistrițeni, cu efective mărite de Anul Nou și Bobotează. Misiunile și recomandările pompierilor

La cumpăna dintre ani sunt organizate numeroase activităţi în spaţiul public, ca urmare se impune o prezenţă activă a structurilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bistriţa-Năsăud în mijlocul cetăţenilor, cu scopul asigurării climatului de normalitate publică.

Astfel, în perioada 31 decembrie 2019 – 6 ianuarie 2020 (Revelion şi Bobotează), aproximativ 540 de jandarmi, (o medie de 90 de jandarmi pe zi) se vor afla în mijlocul cetăţenilor pe raza judeţului, a municipiului Bistriţa şi a turiştilor aflaţi în zona montană, informează Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bistriţa-Năsăud.

Structurile montane cu efectivele Posturilor Montane Rodna, Piatra Fântânele şi Colibiţa vor executa misiuni de menţinere a ordinii publice pentru prevenirea şi descoperirea infracţiunilor în staţiuni montane (în special în zonele foarte frecventate de turiştii care vor sărbători Revelionul) şi pe traseele turistice din zona acestora.

Totodată, jandarmii vor participa la menţinerea ordinii şi siguranţei publice în sistem integrat împreună cu Poliţia, prin patrulări mixte dar şi patrule de jandarmi în mediul urban şi rural.   

 La sediul inspectoratului sunt consituite echipe specializate de intervenţie pentru soluţionarea sesizărilor cetăţenilor şi a situaţiilor apărute în zona de responsabilitate, pentru a interveni în mod operativ la evenimentele sesizate prin intermediul 112.

În acelaşi timp, va fi asigurată paza şi protecţia celor 17 obiective aflate în responsabilitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Totodată, Jandarmeria Română desfăşoară în această perioadă acţiuni pentru prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional specific sărbătorilor iernii, prin monitorizarea respectării legislaţiei referitoare la regimul materialelor pirotehnice.

Misiuni și recomandări ale pompierilor bistrițeni de Revelion

”În perioada minivacanţei de Revelion, pompierii bistrițeni vor fi zilnic la datorie pentru asigurarea misiunilor orientate spre salvarea vieţii, bunurilor şi protecţiei mediului.

Premergător acestei perioade, inspectorii de prevenire au derulat, la nivel județean, 47 de acţiuni de îndrumare şi control, pentru depistarea şi înlăturarea stărilor de pericol şi a potenţialelor cauze de incendiu, la structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare (hoteluri, vile, moteluri, pensiuni turistice şi agroturistice, cabane), de alimentaţie publică (restaurante, baruri etc.), cu funcţiuni de agrement (cluburi, baruri, discoteci), precum şi în spaţii cu aflux mare de persoane (centre comerciale, mall-uri).

Pe lângă identificarea şi înlăturarea disfuncționalităților, specialiştii în prevenire au asigurat instruirea angajaţilor, astfel încât aceştia să-şi însuşească şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi, la rândul lor, să le pună la dispoziţia clienţilor.

Totodată, având în vedere faptul că în această perioadă pot fi utilizate la petrecerile de Revelion articole pirotehnice, reamintim cetăţenilor că pot folosi, potrivit legii, pentru divertisment, doar materialele pirotehnice din categoria celor admise la comercializare și care prezintă un pericol redus pentru utilizatori (ex: beţişoare bengale, jerbe, granule scânteietoare, şerpi, scântei, pocnitori cu confetti).

Pentru prevenirea incidentelor ce pot fi generate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice, reamintim următoarele măsuri:

  • Respectați, cu stricteţe, instrucţiunile producătorului la utilizarea materialelor pirotehnice;
  • Verificați, înainte de folosirea materialelor pirotehnice, integritatea ambalajului, iar în situaţia în care acesta a fost deteriorat, evitați utilizarea produsului;
  • Limitați accesul copiilor la materialele pirotehnice; chiar dacă prezintă un nivel de risc foarte scăzut, ele pot genera efecte;
  • Evitați uscarea materialelor pirotehnice, aruncarea în foc sau în mijloacele destinate încălzirii;
  • Evitați reaprinderea produselor nefuncționale sau care au rămas cu materia explozivă activă.

În scopul optimizării misiunilor din teren, echipajele operative ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Bistrița” al judeţului Bistrița-Năsăud vor interveni în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei în cazul posibilelor manifestări ale fenomenelor meteorologice periculoase.

Totodată, echipajele de intervenţie vor asigura misiunile specifice, iar urgenţele medicale vor fi acoperite, la nivelul judeţului, prin intermediul echipajelor SMURD disponibile zilnic, care vor asigura primul ajutor medical calificat”, informează ISU Bistrița-Năsăud.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS