Actualitate

Johann Dieter Krauss, Horst Göbbel şi Marcel Lupşe, ”ambasadori ai Bistriţei”

Preotul paroh al Bisericii Evanghelice, Johann Dieter Krauss, vicepreşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria HOG Bistritz-Nosen, Horst Göbbel, şi artistul plastic Marcel Lupşe au fost propuşi la titlul de cetăţeni de onoare ai Bistriţei ”pentru meritele deosebite şi contribuţia importantă adusă la promovarea imaginii municipiului”.

Din rapoartele de prezentare ale propunerilor făcute în Consiliul Local pentru acordarea titlului de cetăţeni de onoare ai Bistriţei:

Johann Dieter Krauss

Preotul paroh Johann Dieter Krauss s-a născut la 22 noiembrie 1958, la Sibiu. A terminat liceul Brukenthal la Sibiu, iar după aceea a studiat teologia la Institutul Teologic Protestant Unic Cluj, secţia germană evanghelică Sibiu. Din 1984 până în anul 1989 a fost preot evanghelic la Hunedoara, iar din anul 1989 a slujit ca prim preot la Braşov. Din 2001 este preotul paroh al Parohiei Evanghelice C.A. Bistriţa.

Incendiul  din 2008 care a distrus turnul bisericii şi o parte a şarpantei a fost o lovitură grea, dar totodată şi motivaţie pentru refacerea bisericii, angajamentul şi implicarea preotului paroh Johann Dieter Krauss fiind unul deosebit.

Chiar dacă nu este născut în Bistriţa, Johann Dieter Krauss, prin eforturile pe care le depune, prin angajamentul şi implicarea sa în viaţa comunităţii în ultimii 12 ani, s-a dovedit a fi cu inima şi cu sufletul alături de oamenii de aici, alături de problemele, grijile şi preocupările lor. În paralel cu activitatea sa ca preot, a reuşit să pună bazele unui parteneriat deschis cu autorităţile locale, în spirit creştinesc şi ecumenic. S-a implicat în mod activ în parteneriatul cu Primăria municipiului Bistriţa, cu scopul declarat de a renova şi utiliza în comun Biserica Evanghelică C.A. şi turnul bisericii – monumente de o valoare deosebită, adevărate embleme ale Bistriţei.

Preotul paroh Johann Dieter Krauss a fost, pe parcursul acestor ani, nu numai un cetăţean activ şi atent la viaţa comunităţii, ci şi un foarte bun ambasador al Bistriţei, atât în ţară cât şi în străinătate.

În susţinerea acordării titlului de cetăţean de onoare al Municipiului Bistriţa sunt şi recomandările înaintate de Forumul Democrat German Bistriţa, de Biserica Evanghelică C.A. din România, Consistoriul Superior – şi de Asociaţia Saşilor Bistriţeni H.O.G. Bistritz Nosen e.V.

Meritele deosebite şi contribuţia importantă în promovarea imaginii municipiului Bistriţa, a reabilitării simbolului oraşului, comportamentul exemplar de care a dat dovadă preotul paroh Johann Dieter Krauss atât în activitatea profesională, cât şi în viaţa particulară, justifică cu prisosinţă acordarea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa”.

Horst Göbbel

S-a născut în 2 octombrie 1944, în Ungaria, în timpul refugiului saşilor bistriţeni. A revenit în ţară în 1945 împreună cu familia, iar în anul 1962 a terminat liceul la Bistriţa, la actualul Colegiu Naţional „Liviu Rebreanu”. După terminarea studiilor universitare la Cluj, a fost profesor de istorie la Colegiul „Liviu Rebreanu” până în anul 1973 când a plecat definitiv în Germania, unde s-a stabilit la Nürnberg. După completarea studiilor la facultatea de germanistică din Erlangen, a fost profesor în Nürnberg până la pensionare, în anul 2009. El a fost unul din promotorii Asociaţiei H.O.G. Bistritz-Nösen, iar din anul 2004 ocupă funcţia de vicepreşedinte. Face parte din diverse asociaţii ale saşilor din Germania, ani de zile a fost vicepreşedintele celui mai înalt for al saşilor de pretutindeni şi a fost fondatorul asociaţiei federale a tuturor H.O.G.-urilor din Germania şi Austria. La Nürnberg s-a angajat intensiv şi cu rezultate deosebite în integrarea persoanelor emigrate de-a lungul mai multor decenii. Este autorul a numeroase publicaţii cu conţinut istoric legate de Transilvania şi în mod special de Ardealul de Nord.

Dintre lucrările publicate pot fi menţionate: „Rămas bun istorie” (1990), „Politica internaţională” (1995), „Nürnberg şi Transilvania” (1993), „România şi germanii săi 1948 – 1995”, precum şi contribuţia la istoria şi cultura oraşului Bistriţa şi a Ardealului de Nord – „Wir Nosner”.

Pentru angajamentul său a fost decorat în 21 iulie 2008, de preşedintele Germaniei, cu cea mai mare decoraţie pe care o poate oferi şeful acestui stat – „Crucea de merit” a Republicii Federale Germane. Iată câteva dintre distincţiile acordate ca semn de apreciere a activităţii depuse de Horst Göbbel: „Insigna de aur” a Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Germania (2002), „Insigna de aur” a Asociaţiei localităţilor natale a saşilor transilvăneni (H.O.G.-Verband) (2003), „Medalia pentru merite deosebite pentru Bavaria într-o Europă Unită” – de la guvernul Bavariei (2008), „Crucea Federală de Merit a Republicii Federale Germania” – de la preşedintele Germaniei, Horst Koehler (2008), „Insigna de merit a judeţului Mittelfranken” – de la preşedintele Consiliului judeţean Mittelfranken (2010) şi „Medalia Pro Meritis” a Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Germania (2011).

Acordarea titlului de cetăţean de onoare domnului Göbbel este un semn de recunoaştere a meritelor deosebite ale acestui cetăţean care militează cu tenacitate şi consecvenţă, atât în zona Bistriţei cât şi la Nürnberg, pentru o bună convieţuire a saşilor şi a românilor.

În susţinerea acordării titlului de cetăţean de onoare al Municipiului Bistriţa sunt şi recomandările înaintate de Forumul Democrat German Bistriţa, de Asociaţia Saşilor Bistriţeni H.O.G. Bistritz Nosen şi de Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa.

Meritele deosebite şi contribuţia importantă adusă la promovarea imaginii municipiului Bistriţa, comportamentul exemplar de care a dat dovadă Horst Göbbel, atât în activitatea profesională cât şi în viaţa particulară, justifică cu prisosinţă acordarea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa”.

Marcel Lupşe

marcel lupse 27 maiS-a născut în anul 1954, la Dej. După terminarea studiilor liceale a absolvit Institutul de Arte Plastice din Cluj-Napoca, clasa profesorului Vasile Crişan, fiind şef de promoţie pe ţară.

Lucrările sale sunt cunoscute în ţară şi străinătate, numărul mare al premiilor şi distincţiilor obţinute fiind o dovadă a aprecierii talentului său. Artistul este autorul unei vaste opere de artă apreciată de publicul contemporan în peste 18 expoziţii internaţionale şi 121 naţionale. Marcel Lupşe a oferit publicului din Bistriţa şi din afara municipiului 41 de expoziţii personale şi a participat la 62 de expoziţii de grup, apreciate de critica de artă în nenumărate periodice şi albume de artă contemporană. Opera artistului se află în diverse colecţii muzeale devenind, practic, un bun cultural contemporan.

Activitatea de specialitate este dublată de calitatea de dascăl, desfăşurată în cadrul Liceului de Arte „Corneliu Baba” începând din anul 1998, fiind cadru didactic cu gradul I şi metodist al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud. În acest context a obţinut rezultate deosebite cu elevii la olimpiadele naţionale de arte plastice şi a coordonat activităţile metodice de specialitate şi expoziţiile organizate de şcoală. Datorită activităţii didactice desfăşurate a fost distins cu Premiul „Gheorghe Lazăr” – cea mai înaltă distincţie pe care o poate obţine un cadru didactic.

Înalta ţinută profesională este susţinută de o specializare deosebită prin obţinerea, în anul 2010, a titlului de „Doctor în Arte Vizuale” la Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca, cu maximă apreciere din partea comisiei doctorale.

În susţinerea acordării titlului de cetăţean de onoare al Municipiului Bistriţa sunt şi recomandările înaintate de Liceul de Arte „Corneliu Baba, de Uniunea Artiştilor Plastici şi de Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”.

Meritele deosebite şi contribuţia importantă adusă la promovarea imaginii municipiului Bistriţa, activitatea culturală deosebită, calitatea de dascăl şi pictor cu remarcabile expoziţii, justifică cu prisosinţă acordarea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa”.

1 comentariu

  • Ar fi util de cunoscut pozitia celor 3, propuşi la titlul de cetăţeni de onoare ai Bistriţei, referitor la construcţia în municipiul Bistriţa, din fonduri europene, a variantei ocolitoare Bistriţa-Sud ? Nu mai vorbesc de obligativitatea cunoasterii si asumarii pozitiei arhitectului sef al municipiului si al judetului.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.