Actualitate Recomandări

Judeţul Bistriţa-Năsăud ar putea avea 15 abatoare mobile cumpărate cu bani europeni

15 abatoare mobile ar putea funcţiona în judeţul Bistriţa-Năsăud într-un viitor nu prea îndepărtat, graţie finanţărilor europene nerambursabile pentru dezvoltare rurală. Abatoarele în cauză au o capacitate de sacrificare de 3 bovine pe zi sau de 20 de porcine, ovine ori caprine zilnic. Finanţarea poate fi accesată în cadrul Submăsurii 4.2 „Sprijin pentru marketingul şi procesarea produselor agricole”, din cadrul PNDR, cererile de finanţare urmând a fi depuse până pe data de 15 decembrie 2018.

Pentru acest tip de abatoare, la nivel naţional este disponibilă suma de 270 de milioane de euro. Direcţia pentru Agricultură oferă sprijin în vederea întocmirii proiectelor, Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale vine cu finanţarea, iar consultanţa va fi apanajul firmelor specializate.

Beneficiarii eligibili sunt cooperativele şi grupurile de producători, microîntreprinderi şi IMM, valoarea finanţării fiind cuprinsă între 55.000 de euro şi 100.000 de euro, maximul pentru solicitanţii constituiţi în grupuri ori asociaţii. Avantajate sunt investiţiile colective, cum ar fi cooperativele, în cazul cărora finanţarea europeană nerambursabilă este de 70% din valoarea proiectului. IMM-urile au parte de susţinere europeană de 50%, iar alte tipuri de întreprinderi şi persoanele fizice autorizate de una de 40%.

Până pe 15 decembrie vor fi depuse cererile de finanţare şi studiile de fezabilitate, iar mai apoi, după aprobarea cererii, se vor obţine avizele sanitar veterinar şi de mediu.

„Aşteptăm proiecte în acest domeniu cu atât mai mult cu cât recent s-a lansat şi un program prin care se doreşte sprijinirea grupurilor de producători, a cooperativelor, a IMM-urilor şi a altor beneficiari în a accesa proiecte pentru abatoare mobile de capacităţi relativ mici, care să fie amplasate în localităţi rurale şi să deservească populaţia rurală. Capacitatea unui abator este preconizată la trei bovine pe zi sau 20 de porcine sau 20 de ovine, capacităţi care să deservească efectiv doar acea localitate. Cu siguranţă că este o oportunitate care trebuie luată în calcul fiindcă abatoare sunt doar în Bistriţa, Orheiu Bistriţei sau Şieu Măgheruş şi ar fi benefic pentru cei din zonele îndepărtate, dar care au necesităţi de sacrificare relativ mici”, a spus Petrică Popşor, şeful OFIR Bistriţa-Năsăud.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, Nuţu Tabără, a spus că în prima fază au fost găsite trei persoane fizice interesate şi două juridice. Este vorba de Asociaţia Crescătorilor de Taurine din Şanţ, Societatea Agricolă de Gradul I Grup de Producători Sângeorz-Băi şi trei persoane fizice din Bistriţa, Bistriţa Bârgăului şi municipiul Bistriţa.

„Până în 15 decembrie 2018 trebuie să identificăm 15 astfel de beneficiari pentru că ne-au fost alocate atâtea proiecte fiind în zona montană. E alocată suma de 55.000 de euro pentru un astfel de abator mobil cu remorcuţă şi punct de prezentare a produselor. E un lucru bun fiindcă în zona montană nu există astfel de abatoare”, a spus Nuţu Tabără.

În Europa de Vest, abatoarele mobile au fost folosite încă din anul 1950, fiind atât pentru consumatori, cât şi pentru producători un răspuns la cererea de hrană cât mai naturală, cât mai puţin procesată obţinută în sisteme de creştere neintensiva. Succesul acestei metode de abatorizare pare să fie în creştere peste graniţele României, pe măsură ce consumatorul îşi doreşte produse tot mai naturale.

Potrivit studiilor din domeniu, un astfel de abator mobil îşi poate amortiza costurile în aproximativ trei ani de la dată punerii în funcţiune, însă acest indicator depinde de numărul de animale sacrificate şi de costul cerut pentru sacrificare.

Principalul avantaj pe care îl poate oferi un astfel de punct mobil de sacrificare se referă însă la fiscalitate: micii producători de animale pot obţine certificate sanitar-veterinare, astfel că îşi pot comercializa producţia în orice punct de desfacere, indiferent dacă decid să se asocieze pentru vânzarea în supermarketuri sau dacă vor să îşi monetizeze producţia în halele dedicate din pieţe.

2 comentarii

  • Dacă aceste abatoare sunt mobile, de ce sunt destinate a fi utilizate ca fixe într-o singură localitate? N-ar fi fost mai bine ca să fie construite din acești bani abatoare fixe în acele localități mai îndepărtate de abatoarele existente, acolo unde se duce lipsă de ele? Și încă ceva, cum se va asigura siguranța alimentelor, analiza obligatorie din punct de vedere sanitar-veterinar, dotarea acestora cu instrumente pentru acest tip de analize și personal calificat pentru efectuarea acestora? Credeți că, dacă aceste investiții se vor realiza ca mobile, nu se vor deplasa, cauzând răspândirea unor boli, ca de ex. PPA sau altele, deoarece principalul purtător este omul? Cred că nu au fost analizate multe aspecte legate de această finanțare, iar timpul pentru depunerea cererii și studiului de fezabilitate de opt zile este insuficient pentru depistarea a încă doisprezece investitori, pentru depunerea cererilor, dintre care poate, unele nu vor primi aprobare. Consider că și acest proiect de finanțare, ca și altele sunt făcute la repezeală, fără a fi luate în considerare toate aspectele care pot să apară pe parcursul aplicării lor, numai să se obțină finanțarea, apoi vom mai vedea care vor fi rezultatele!!!

    • daca se apropba unul va fi foarte bine
      parca vad ca vine prin fata blocului…trasura mobila si unul striga….
      TAAAAAAAAAAAIIIIIEEEEEEEEEEEMMMMMM POOOOOOOOOOOOOOORCIIIIIIIII!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.